Titulní strana

Tuzemské expozice se v Brně tísnily jen v jednom pavilonu

Lidé se zajímají o turistický potenciál beskydské oblasti u stánku našeho regionu na brněnské výstavě Regiontour 2000.
Foto: Dana Hoďáková

B r n o (hod) - Minulý týden od čtvrtka 13. do neděle 16. ledna v Brně na výstavišti probíhaly hned dva veletrhy zaměřené na cestování - Go a Regiontour 2000. Zatímco výstavu Go bylo možné si prohlédnout ve dvou pavilonech a domácí i zahraniční cestovní agentury se předháněly v nabídce, výstava Regiontour 2000 byla natěsnána jen v jednom pavilonu.

Okresní úřady Nový Jičín, Frýdek-Místek a Vsetín se i v letošním roce spojily a nabízely možnosti k rekreaci společně. Stánek pod názvem Beskydy působil velmi skromně a člověk jej málem přehlédl. Oproti ostatním stánkům byl nenápadný a již vloni k němu byly připomínky, přesto byl použit podobný.

Proti loňskému roku u okresu Nový Jičín byl umístěn elektronický městský informační systém, který nabízel účastníkům možnost prohlédnout si nejen kulturní, historické, sportovní, ale i jiné zajímavosti našeho okresu. S tímto zařízením se mají možnost seznámit návštěvníci Nového Jičína na osmi místech.

„V den zahájení veletrhu cestovního ruchu Regiontouru a Go proběhlo jednání komise cestovního ruchu svazu měst a obcí za účasti ministra Císaře. Hlavní otázkou byly trendy vývoje tohoto veletrhu a jeho poslání. Byla konstatovaná některá fakta ve vývoji cestovního ruchu,“ řekl poslanec Parlamentu ČR Josef Jalůvka.

„Návštěvníci Regiontouru projevují zájem o celou oblast Beskyd a Valašska. Chtějí ucelené přehledy ubytování, gastronomických zařízení, doporučené výlety - lyžařské trasy a mapy, sjezdovky, ubytovací kapacity. Podle zájmu hledají možnosti kulturního a sportovního vyžití,“ řekl ředitel regionální agentury cestovního ruchu Beskydy - Valašsko Petr Vašků.

„Protože první dva dny veletrhu jsou věnovány odborníkům, návštěvníky jsou zástupci cestovních kanceláří. Ti sbírají informace jako doplňkový program pro své nabídky služeb. Zajímají se o ubytování, kulturní akce a další možnosti využití volného času,“ sdělil František Kačenka.

„Zjišťují, zda jsou zde možnosti jízdy na kolech, koních, horská turistika apod. Ukazuje se, že dnes cestovky neobstojí jen s nabídkou ubytování, ale musí nabízet i doplňkové služby. Je to pozitivum proti loňskému roku,“ dodal František Kačenka, vedoucí referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu Nový Jičín.


Peníze na sport a kulturu přiděluje rada

K o p ř i v n i c e (hod) - Nejen sportovní kluby a organizace, ale i různá kulturní sdružení mohou požádat městskou radu o příspěvek z fondu rozvoje a rezerv na akce, které pořádají.

Rozdělovat finanční prostředky z fondu se budou třikrát za rok. Proto by bylo vhodné, aby organizace nebo sdružení o ně požádaly co nejdříve. V prvním termínu se bude rozdělovat padesát procent prostředků určených na letošní rok, ve druhém termínu třicet a v posledním zbylých dvacet procent. Uzávěrky přihlášek jsou: 31. března, 30. června a 30. září. Organizace, které si vzpomenou po posledním termínu, mohou žádat až pro rok 2001.

Do těchto určených termínů mohou kulturní a sportovní organizace a případně i fyzické osoby vyzvednout dotazník žádosti o finanční příspěvek z FRR na odboru školství, kultury a sportu. Po jeho opětovném vrácení bude hromadně předložen spolu s dalšími městské radě, která rozhodne o jeho schválení a výši příspěvku.

Bližší informace získáte na odboru školství, kultury a sportu, tel. 879 471 - 73, jedná se o organizace působící v oblasti školství, kultury a sportu. V ostatních případech se obracejte na finanční odbor MÚ Kopřivnice.


Kopřivnice obdržela první žádost o půjčku v okrese

K o p ř i v n i c e , o k r e s (dam) - Patrně celookresní primát v poskytnutí desetitisícové bezúročné půjčky občanům postiženým dlouhodobým nevyplácením mezd od jejich zaměstnavatelů drží kopřivnická radnice.

Minulý týden ve středu obdržel zdejší sociální odbor žádost zaměstnance nejmenované novojičínské firmy, o poskytnutí zmíněné pomoci. Jelikož byly splněny veškeré stanovené podmínky, bude se udělením půjčky zabývat městská rada, která následně žádost předá okresnímu úřadu a ten uvolní peníze určené pro půjčky.

Novojičínský okres, který nebyl postihnut dlouhodobým nevyplácením mezd ve větším měřítku, dostal z ministerstva financí na pokrytí zájmu o půjčky třicet sedm milionů korun.

„Je to šílená částka, umožňující uspokojit 3 700 zájemců. Předpokládám zájem v řádu desítek, maximálně stovek lidí, rozhodně však ne tisíců. Není mi totiž známo, že by v okrese nějaká firma plošně nevyplácela mzdy,“ nechal se slyšet šéf finančního odboru okresního úřadu Jan Tokar.

Zájem o poskytnutí půjčky je minimální. V Novém Jičíně o půjčku požádali dva lidé, ti však nesplnili zadané podmínky a jejich žádosti byly zamítnuty. Na příborské radnici zaznamenali jednoho zájemce, u kterého se zjistilo, že splňuje podmínky pro přiznání sociálních dávek a o půjčku nežádá a ve Frenštátě se o možnost získání půjčky ani nikdo nezajímal.

Možnost získat půjčku mají lidé, kterým jejich zaměstnavatel nevyplácel mzdu více jak dva měsíce za sebou. Smlouvu o jejím poskytnutí a výši splátek musí uzavřít nejpozději do konce února roku 2000. Doba splatnosti půjčky je maximálně dva roky od podpisu smlouvy.


Kolem řádí epidemie, ale ve městě chřipka ustupuje

K o p ř i v n i c e (ili) - Chřipková epidemie, která postihla celou naši republiku, si už dokonce vyžádala i oběti na životech.

V rámci okresu Nový Jičín připadá průměrně na sto tisíc obyvatel 2 600 nemocných, v jednotlivých lokalitách je pak situace velmi rozdílná. K nejpostiženějším oblastem okresu patří Odry, kde nemocnost dosáhla 28,6 procenta, město Nový Jičín má 2 700 nemocných na sto tisíc obyvatel. Na některých školách přistoupili ředitelé k udělení ředitelského volna, protože nemocnost v řadách vyučujících znemožnila výuku žáků.

„Nemocnost chřipkových onemocnění zaznamenala v Kopřivnici výrazný pokles, ale i tak v minulém týdnu připadlo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 2 300 nemocných,“ uvedl ze statistického přehledu okresní hygienik Jan Skiba.


Lidem v ulici Horní znepříjemňují život odpadky a výtržnosti

Smetiště, které vytvořili obyvatelé domu pro neplatiče na ulici Horní, znepříjemňuje život majitelům domků v této oblasti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen na hluk a výtržnosti, ale i na nepořádek na ulici si stěžují obyvatelé rodinných domků sousedících s domy obývanými neplatiči z města. Život lidem ve zdánlivě klidné ulici ztrpčují nepřizpůsobiví sousedé nejen svým životním stylem, ale také budováním malého smetiště. „Pod okny leží kusy rozbitého nábytku, běžný domovní odpad, nebo třeba vrak auta, který postupně rozebírají a po částech odnášejí do sběru,“ stěžovala si jedna z obyvatelek ulice Horní.

Městská policie do těchto končin většinou zajíždí řešit výtržnosti.

„Znečišťování veřejného prostranství jsme zatím ještě neřešili, ale relativně často nás volají, abychom urovnali nějaké neshody mezi obyvateli těch domů,“ řekl zástupce velitele městské policie Zdeněk Šostek s tím, že za vyhazování odpadu z oken lze uložit blokovou pokutu do tisíce korun nebo věc předat přestupkové komisi. „Z těch lidí, ale žádné peníze nedostaneme,“ míní Šostek.

Existuje ještě možnost uklizení odpadu za peníze města, které by pak mohla radnice po nepořádnících vymáhat, je však třeba některého z nich přichytit přímo při znečišťování okolí.


Třeťáci jsou schopni teoreticky ušetřit za energie v bytě velké částky

K o p ř i v n i c e - Již několik roků trvá oboustranně prospěšná spolupráce základních škol s občanským sdružením Blud v rámci ekologické výchovy dětí.

Za tímto účelem má Blud ve svých řadách tři odborníky, kteří s problematikou ekologie seznamují žáky všech tříd základních škol nejen na území okresu, ale i okolních regionů. Výhodou kopřivnických škol je navíc blízká dostupnost střediska ekologů - hájenky v sedle pod Červeným kamenem, kde probíhá názorná výuka.

Poměrně náročnou tématiku mají ekologové pro děti zpracovanou natolik přitažlivým způsobem, že dokáží zaujmout i ty nejmenší. Ve dvouhodinovce věnované získávání energií přešli žáci třetí třídy od prvotních ohníčků pračlověka, přes vodní a větrné mlýny až po atomovou a solární elektrárnu. Aktivní přístup, zvídavé otázky a správné odpovědi dávaly přednášející Marii Janečkové pořádně do těla. Po teoretické části následoval náčrt samostatných bytů se všemi spotřebiči, který sloužil jako podklad k názorné představě o spotřebě energií. Ve druhé hodině pak třeťáci hráli hru, jejíž podstatou byla konkrétní úspora energií.

Bylo až s podivem sledovat osmileté děti, jak v okamžiku, kdy jim byla dána možnost realizace vlastních nápadů a postupů, dokázali ve ’svém bytě’ ušetřit až čtyři tisíce korun za rok. Samozřejmě, že byli i tací, kteří stěží našetřili na dva nanukové dorty, ale nakonec hypotetické úspory dosáhl každý.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12