Titulní strana

Zastupitelé dnes budou jednat o rozpočtovém provizoriu

K o p ř i v n i c e (hod) - Dnes ve čtvrtek 16. prosince se bude na jednání městského zastupitelstva projednávat rozpočtové provizorium města Kopřivnice na rok 2000. Tím se na svém posledním zasedání v úterý 7. prosince zabývala i městská rada.

„Vzhledem k tomu, že nelze očekávat schválení státního rozpočtu a následně ani schválení rozpočtu Okresního úřadu v Novém Jičíně do konce letošního roku, jsme přistoupili ke schválení rozpočtového provizoria,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Běžné výdaje budou financovány maximálně do výše jedné dvanáctiny návrhu provozního rozpočtu na rok 2000. Provizorium musí být vyrovnáno ve výši 173 664 600 korun jak na straně příjmů, tak i výdajů,“ dodal místostarosta Zdeněk Krajčír.

Projednaný návrh rozpočtu na rok 2000 se tak stává nedílnou součástí rozpočtového provizoria. Za dodržení zásad rozpočtového provizoria odpovídají vedoucí dotčených odborů a zařízení města.

Po projednání s vedením města a finančním odborem lze ve výjimečných případech financovat některé jmenovité akce a položky rozpočtu investičního charakteru tak, aby nedošlo k narušení finanční stability hospodaření města.

K tomu, že rada schválila a doporučila městskému zastupitelstvu ke schválení rozpočtové provizorium, vedlo radní doporučení Ministerstva financí České republiky a Okresní úřad v Novém Jičíně.


Rada vyhlásila veřejnou zakázku na PAV

K o p ř i v n i c e (hod) - Na svém posledním zasedání městské rady v letošním roce v úterý 7. prosince se rada zabývala upraveným povodňovým plánem města Kopřivnice. Pověřila odbor životního prostředí jeho projednáním na referátu životního prostředí na Okresním úřadě v Novém Jičíně.

Rada po projednání vyhlašuje výběrové řízení na zadání veřejné zakázky Vedení a správa Podnikatelského areálu Vlčovice formou servisní organizace města Kopřivnice. Městská rada na svém jednání odsouhlasila rozpočtová opatření ke schválenému rozpočtu města Kopřivnice na letošní rok odboru informačního a datového centra, odboru životního prostředí, odboru školství, kultury a sportu, kanceláře tajemníka a pracovišti prevence kriminality.

„Městská rada na svém zasedání vzala na vědomí záměr provozování sportovních zařízení prostřednictvím samostatných právních subjektů vytvořených ze zástupců sportovní veřejnosti na základě doporučení sportovní komise městské rady a uložila mi připravit formu správy majetku sportovních zařízení, získat plán provozu dotčených zařízení, včetně rozvoje jejich sportovních činností a vypracovat návrh smlouvy na jejich využívání,“ řekl místostarosta Krajčír.

Rada doporučila po projednání městskému zastupitelstvu ke schválení prodej bytu č. 9 v domě č. p. 694 na ulici Dukelské manželům Brusovým a prodej bytu č. 652 na ulici Sokolovské Janu Míčkovi. Radní schválili dodatek mandátní smlouvy o provozování expozice Dany a Emila Zátopkových mezi městem Kopřivnice a Regionálním muzeem v Kopřivnici, o. p. s.

Městská rada se zabývala i zprávou o vývoji Komplexního součinnostního programu prevence kriminality a zprávou o kontrolách nakládání s odpady u původců odpadů v letech 1998 - 1999. Radní se na svém jednání dále zabývali spádovými obvody základních škol, podle kterých budou rodiče zapisovat své děti, jež v září nastoupí do prvních tříd. Radní vzali na vědomí zprávu o činnosti Střediska sociálních služeb v Kopřivnici.

Rada doporučila ke schválení městskému zastupitelstvu podle zákona o obcích odměny neuvolněným členům městské rady, předsedům a členům komisí městské rady.


Tatra se smrskla a ročně ušetří asi sedm milionů

K o p ř i v n i c e (dam) - Začátkem měsíce dokončila Tatra sestěhování montáže náprav, zkušebny nákladních vozidel a pracoviště modelárny a maketárny technického vývoje do centrální části firmy. Zmíněné provozy sestěhováním nezaniknou, ale budou pouze výhodněji zapojeny do celku automobilky.

’Zeštíhlovací’ projekt, jehož úkolem je vytvořit efektivnější výrobní jádro, ročně Tatrovce ušetří zhruba sedm milionů korun v nákladech na teplo.

„Automobilka opustila plochu o rozloze téměř 15 tisíc metrů čtverečních, ročně uspoří zhruba 36 tisíc GJ tepelné energie. Výdaje spojené se stěhováním se firmě vrátí během roku,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti Tatra Eva Kijonková.

I přes rozlehlost uvolněných ploch majetková správa Tatry předpokládá, že ani jedna z prázdných budov a hal nezůstane bez kupce či nájemníka. Veškeré volné plochy jsou totiž určeny pro aktivity externích firem, které tak získají v Kopřivnici nové investiční příležitosti. O využití některých objektů se  dokonce již s možnými zájemci jedná. Volné plochy rozšířily také nabídky CzechInvestu, Agentury pro regionální rozvoj a podobných institucí s  kontakty na zahraniční investory.

Automobilka podle její mluvčí však ještě se zmenšováním své současné rozlohy neskončila. Postupně má Tatra v plánu opustit další haly s celkovou plochou téměř třiceti šesti tisíc čtverečních metrů. „Tuto plochu Tatra uvolní ve druhé etapě sestěhování. Úspora výdajů na teplo by pak měla přesáhnout celkem 30 milionů korun za rok a Tatra by se ’zmenšila’ zhruba o 23 procent,“ tvrdí Kijonková.

Třetí etapa restrukturalizačních zásahů čeká až na strategické rozhodnutí nového vlastníka firmy o případném uvolnění dalších čtyř oblastí, které obklopují ’centrum’ automobilky.


Peníze z grantů města budou jen na startovací projekty

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se na svém zasedání minulý týden zabývala granty. Radní při projednávání této tematiky vzali na vědomí zprávu z grantové komise, která zasedala 18. listopadu. „Granty se budou přidělovat jen startovacím projektům. Na doporučení komise nebudou na příští rok vyhlašována témata,“ řekl po jednání městské rady Zdeněk Krajčír. Uzávěrka přihlášek je 15. února a jedinou podmínkou je, že granty musí být zaměřeny na volnočasové aktivity dětí a mládeže.

Další peníze je možno získat z grantů Ministerstva kultury ČR pro občanská sdružení, jež byla registrována do 31. 12. 1998. Bližší informace vám poskytnou na okresním úřadě, tel. 0656/787 711 a na odboru školství, kultury a sportu městského úřadu.


Výroba ozdob ze slámy prý nevyžaduje zvláštní zručnost, jen fantazii

Lubomír Hanzelka ukazuje vánoční ozdoby ze slámy. Minulou sobotu v Katolickém domě v Lubině předával své zkušenosti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Původně na dvou místech měli mít lidé možnost naučit se vyrábět slaměné ozdoby, které zdobily vánoční stromky našich předků. Nakonec byla zmíněná akce v městské knihovně pro nemoc zrušena a ti, kdo měli zájem přiučit se této dovednosti, museli do Katolického domu v Lubině.

Své umění předával přítomným Lubomír Hanzelka, známý především svým působením v klubu Masarykova demokratického hnutí. Ten se, jak sám řekl, naučil ozdoby vyrábět během rekreačního pobytu. Ze slámy jde prý vytvořit téměř vše a člověk je omezen pouze svou fantazií.

„Vyrábět ozdoby ze slámy umí spousta lidí, nic na tom není. Člověk nemusí být ani nijak zvlášť zručný, je třeba jen respektovat vlastnosti materiálu. Se slámou se totiž pracuje úplně jinak než třeba s proutím,“ tvrdí Hanzelka.

  


Je lepší se o Vánocích věnovat charitě než úklidu domácnosti

K o p ř i v n i c e - Před dvaadvaceti lety, den před Štědrým večerem, mi v krajském deníku otiskli první povídku. Popisovala jsem v ní dva roky starou příhodu.

Kapr, určený jako hlavní chod štědrovečerní večeře, tušil svůj brzký konec. Odmítal nejen spolupracovat, ale svým mrskáním dokázal překonat koupelnu, chodbu i obývací pokoj. Pro ostatní členy rodinná zábava, pro mě doživotní trauma. Vypoulené oči, vzdouvající se žábry a tlama lapající po vzduchu - zkrátka i s odstupem času jsem přesvědčená, že mě tenkrát kapr chtěl sežrat.

A proč jsem si letitou příhodu vybavila právě teď? Pro někoho kapr, pro jiného předvánoční úklid, shánění dárků či nervózní maminka - každému z nás mohli rodiče, ač nevědomky, způsobit, že zároveň s tolik oblíbenými vánočními svátky se občas vybaví i nějaká ta nepříjemná vzpomínka.

Buďte proto, prosím, tak v pohodě a klidu, abyste kolem sebe šířili jenom radost a lásku. Vždyť si to zaslouží nejen Štědrý den, ale hlavně vaše děti, pro které to vlastně všechno děláte.

Dokázat si z vánočních svátků udělat pravé svátky klidu a míru je v moci každého z nás. A právě v tomto období bychom se měli víc než úklidu domácností věnovat charitativní činnosti. Protože největší radost vám způsobí radost obdarovaného. A nemusí to být vždy jenom člen rodiny.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34