Kopřivnické noviny č. 43/99 ze dne 9. prosince 1999

Zprávy z města a okolí

Místní klub podnikatelů hodlá znovu navázat zpřetrhané vazby s radnicí

Omezení provozu městského úřadu v období svátků

Zastupiteli možná budou i děti

K vystěhování ’sběrače’ bylo třeba tří dnů a devíti aut

Ředitelé škol tvrdí, že děti kruhový objezd nezvládnou

Město čeká na rozhodnutí Obchodního soudu v Olomouci, kdo je vlastníkem akcií

Přechodné snížení poštovného za vánoční pohledy

Pytláci a psi jsou největší škodnou v lese

Na zastupitelstvu bude doplněna městská rada

Ani prodloužení provozní doby fronty nezkrátilo

Janek: Myslel jsem, že v bytové oblasti se dostaneme dál

Navrátil: Člověk, který cítí, že se něco děje, by měl zavčas vyhledat pomoc

Každý z nás se může ocitnout bez domova

Přijďte se osobně přesvědčit o účelnosti vynaložených darů

Stíny

Počet lidí bez práce ve městě stagnuje

Jak pokračují jednání o volbě rady

Satelitní stanice vrhají na Zemi ’prasátka’


Zprávy z města a okolí

Místní klub podnikatelů hodlá znovu navázat zpřetrhané vazby s radnicí

K o p ř i v n i c e (dam) - Nové vazby s městem se snaží navázat místní klub podnikatelů. Ten sdružuje zhruba čtyři desítky místních soukromníků a má sloužit k podpoře rozvoje podnikání v regionu Kopřivnice

Zhruba poslední dva roky je činnost klubu, který vznikl z iniciativy města jako jeden z produktů strategického programu rozvoje, poněkud vlažnější. Podle původních plánů měla činnost klubu podnikatelů tkvět hlavně v dialogu a vzájemné výměně strategických informací. „Prozatím se ještě nepodařilo navodit ten stav, kdy budou podnikatelé městem vyslyšeni. Například proti výstavbě obchodního centra vedle muzea jsme dosti ostře, ale v podstatě bezúspěšně, vystupovali,“ řekl prezident klubu a spolumajitel firmy Foto Morava Bohdan Wojkowský. Podle něj se sice schází užší kroužek podnikatelů, kteří diskutují o nejrůznějších problémech, ale jinak klub funguje spíš jako společenská organizace.

„Spolupráce s městem byla přetrhána a je potřeba vytvořit nové vazby,“ tvrdí Wojkowský, který se s několika kolegy zhruba před měsícem sešel s novým vedením radnice. „Ujasnili jsme si určité vazby, protože jsme se do té doby s novým osazenstvem radnice nesešli. Řekli jsme si naše představy a vypadá to, že budeme v tomto duchu i pokračovat,“ zhodnotil schůzku prezident klubu.


Omezení provozu městského úřadu v období svátků

K o p ř i v n i c e (hod) - I v letošním roce v období vánočních svátků bude omezen provoz Městského úřadu v Kopřivnici. Ve dnech 23., 28., 30. a 31. prosince bude městský úřad z organizačních důvodů uzavřen. Ve středu 29. prosince bude pokladna na Městském úřadu na ulici Záhumenní otevřena do 16. hodin.


Zastupiteli možná budou i děti

K o p ř i v n i c e (hod) - V úterý 23. listopadu se sešli na radnici zástupci všech základních škol, kteří projednávali mimo jiné i tzv. Dětské zastupitelstvo, což by znamenalo, že by zástupci dětí a mládeže měli nějaký podíl na řízení a rozvoji města.

„Ředitelé škol projevili o tuto oblast zájem, jedna škola už dokonce doporučila své zástupce. Shodli jsme se, že by to měly být děti převážně z druhého stupně, nejlépe z osmých tříd, protože deváťáci už odcházejí. Dalším úkolem bude stanovit volební období a zabezpečit jejich činnost. První zkušenosti s fungováním Dětského parlamentu mají ve Zlíně a doufáme, že se nám podaří navázat spolupráci. Děti by se vyjadřovaly k záležitostem, které se týkají rozvoje základních škol, mimoškolní činnosti a k práci s dětmi a mládeží ve sportovních i kulturních klubech, k bezpečnosti ve městě, životnímu prostředí atd. Doporučovaly by svými návrhy další činnosti, případně investice v této oblasti, podílely by se na jejich realizaci,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.


K vystěhování ’sběrače’ bylo třeba tří dnů a devíti aut

Pracovnice bytového oddělení radnice prohlíží garsonku zavalenou veteší nashromážděnou nepořádným nájemníkem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Devět nákladních aut nepotřebných a zapáchajících krámů bylo vyvezeno z garsonky obývané sběračem odpadu. Ten byl ze svého příbytku v přízemí obecního domu číslo 1201 na ulici Osvoboditelů vystěhován za hrubé porušování dobrých mravů.

Jeho sousedé si opakovaně ztěžovali na zápach, nepořádek a neudržování společných prostor. Jelikož se opakované řešení tohoto problému na městě minulo účinkem, byla věc postoupena soudu.

Již v prosinci minulého roku nabyl právní moci rozsudek ukládající nepořádnému nájemníkovi byt vyklidit do patnácti dnů od zajištění přístřeší. Ten však dobrovolně nemínil své hájemství opustit. Proto město podalo žalobu na vyklizení bytu.

S tím bylo započato v úterý třicátého listopadu a celý výkon se protáhl na tři dny. Stěhování proběhlo za nepřítomnosti a nezájmu nájemníka.

Největší úsilí si vyžádalo třídění věcí z bytu na nepoužitelný odpad a věci, které je město povinno vystěhovanému uskladnit.

Svému bývalému nájemníkovi město zajistilo přístřeší v azylovém domě pro bezdomovce, ve kterém se prý zatím ještě neukázal.


Ředitelé škol tvrdí, že děti kruhový objezd nezvládnou

K o p ř i v n i c e (hod) - Na schůzce ředitelů základních škol se projednávaly i námitky rodičů, které obdrželi ředitelé po rozšíření zprávy, že u školy M. Horákové se má vybudovat kruhový objezd. „Ředitelé se shodli, že z hlediska plynulosti dopravy je kruhový objezd nezbytný, ale z hlediska chodce, hlavně dětí, je tu jistá hrozba. Děti jsou vychovávány od mateřské školy k řízení křižovatky světelným znamením. Neučí se řešit situace, které vyžaduje kruhový objezd. Tuto otázku projednala zároveň i komise pro výchovu a vzdělávání, která ji předložila vedení města ke zvážení,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.


Město čeká na rozhodnutí Obchodního soudu v Olomouci, kdo je vlastníkem akcií

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek přinesly deníky Právo a Moravskoslezský den články o tom, že akcie Severomoravských vodovodů a kanalizací patří britské firmě Anglian Water. Jak se vlastně věci mají, jsme se zeptali starosty města Jiřího Tichánka?

„Město nedostalo žádné uvědomění od Komise pro cenné papíry. Ta o tom podle našich informací vůbec nejednala. Tyto články jsou tendenčně napsané a neříkají pravdu. Nevím, kde k tomu pan Srb z pražské A agency přišel, protože nikdo nepožádal komisi o nějaké vyjádření. Podstata je v tom, že jestliže komise již dříve rozhodla, řekla, že makléřská firma Jung&Silberstern nejednala správně a porušila zákonný postup a pokud dostala podle novin finanční sankce, tak to jenom nahrává nám. Článek je zavádějící v tom, že se v něm píše, že Angličané jsou vlastníky našich akcií, což v této chvíli může být pravdou, jenom v tom, že je mají. Neznamená to, že soud může rozhodnout jinak. Článek ukazuje, že můžeme soud vyhrát a navíc je v něm veřejně přiznáno, že někde nastala chyba a ne u nás. Čekáme na rozhodnutí Obchodního soudu v Olomouci,“ uzavřel starosta Jiří Tichánek komentář k článku, který obsahoval i další nepřesné a vymyšlené údaje.


Přechodné snížení poštovného za vánoční pohledy

K o p ř i v n i c e (ili) - Již několik let po sobě přichází Česká pošta s příjemným předvánočním dárkem. Za vánoční pohlednice odeslané v době od 10. do 24. prosince bude Pošta účtovat pouze tři koruny místo dosavadních čtyř korun.

Přechodné snížení poštovného se týká pouze pohlednic, které nebudou zasílány v dopisní obálce. U těch zůstává cena známky nezměněna.


Pytláci a psi jsou největší škodnou v lese

K o p ř i v n i c e (ili) - Bezohledného vybíjení zvěře pytláky neminulo ani náš region. Členové mysliveckého sdružení jsou znechuceni a pobouřeni jejich vzrůstající agresivitou.

Před čtrnácti dny v lese u Vlčovic zastřelil místní občan kulovnicí dvě srny. Škoda, kterou způsobil mysliveckému sdružení, byla vyčíslena jen na 3 000 Kč, ale policií zadržený pytlák se bude navíc zodpovídat z nelegálního držení zbraně.

Pytláci ale nejsou jediní, kteří páchají škody na lesní zvěři. Podle mínění myslivců, větší škodnou jsou volně pobíhající psi, kteří pro zvěř představují daleko větší nebezpečí.

Během následujícího víkendu nahlásili kopřivničtí skauti strhnutí srnčího kusu velkým psem. Po ohledání zbytků srny, bylo zahájeno řízení proti neznámému majiteli psa. Mysliveckému sdružení vznikla finanční újma ve výši 1 200 korun. Ani tento případ není ojedinělý. V minulém roce dva psi pronikli do bažantnice, kde zadávili osmdesát bažantů, čímž způsobili škodu dokonce přes dvanáct tisíc korun.

Členové mysliveckého sdružení se proto obracejí na majitelé psů s výzvou na jejich správné zajištění. Psi v případě volného pobíhání a plašení zvěře v lese můžou být bez varování zastřeleni.


Na zastupitelstvu bude doplněna městská rada

K o p ř i v n i c e (hod) - Za týden ve čtvrtek 16. prosince se uskuteční poslední letošní zasedání městského zastupitelstva. Na programu jednání zastupitelstva budou majetkoprávní úkony města, schválení rozpočtového provizoria na rok 2000, doplnění volby členů městské rady, různé a diskuze.


Ani prodloužení provozní doby fronty nezkrátilo

N o v ý J i č í n (dam) - Několik desítek metrů dlouhá fronta lidí se ve čtyřstupech tvoří u novojičínského dopravního inspektorátu. A ke zlepšení situace příliš nepřispělo ani mimořádné rozšíření úředních hodin. Kromě pondělka a středy od osmi do sedmnácti hodin je možné si vyřídit potřebné formality také v úterý od osmi do čtrnácti hodin.


Janek: Myslel jsem, že v bytové oblasti se dostaneme dál

K o p ř i v n i c e (dam) - Jediným zástupcem pravicové strany ve vedení města je od loňského podzimu místostarosta Alois Janek z KDU-ČSL. I on, stejně jako jeho dva sociálně demokratiční kolegové, považuje za největší úspěch první čtvrtiny trvání svého mandátu Podnikatelskou zónu ve Vlčovicích. Naopak největší dluh cítí v bytové oblasti.

Bydlení

„Myslel jsem si, že budeme v této oblasti dál,“ přiznal Janek, jehož strana má v programu rozjetí privatizace bytů. „Po nástupu na radnici jsem bezprostředně začal na privatizaci pracovat. Sehnal jsem si veškeré dostupné projekty z celé republiky, postupně je prostudoval a uvědomil jsem si, že náš starý projekt je s nimi sice kompatibilní, ale žádá si dopracování,“ uvedl Janek. Cílem jeho snažení je prý řešit privatizaci ve vztahu k sociální situaci a zpřístupnit prodej bytů nejširším vrstvám obyvatel. Za úspěch v bytové oblasti Janek považuje fakt, že se podařilo zajistit peníze na několik větších akcí. Začalo se zkulturňováním příjezdu do města, co se týče fasád. Bude se pokračovat i v příštím roce a myslím, že to na příchozí udělá dobrý dojem,“ řekl lidovecký místostarosta.

Školství

V oblasti školství KDU-ČSL svým voličům slibovala optimalizaci předškolských zařízení a škol v Kopřivnici podle demografického vývoje. Tento vývoj velice citlivě sledujeme. „U mateřských školek jsme dokonce museli navrhnout něco, co se nedělá lehce, a to zrušení jedné z mateřských škol. V případě základních škol jsme zjistili, že pokles počtu dětí není tak výrazný, jak bylo v minulosti tvrzeno a jak se předpokládalo, čili zatím nebudeme navrhovat redukci, spíš až v horizontu pěti a více let,“ řekl Janek.

Životní prostředí

Jedním z předvolebních slibů v této oblasti bylo řešení ’psí’ otázky ve městě. „Slibované oplocení dětských hřišť, to je problém, který se snažíme řešit, ale zatím se nám to nedaří. Připravujeme osvětové programy, které by lidem připomínaly nutnost sběru exkrementů. Chceme k tomu rovněž vytvářet podmínky,“ tvrdí místostarosta. Ke zvažovanému zvýšení poplatků ze psů asi vzhledem k sociální situaci nedojde. Přibývá totiž žádostí o jejich odpuštění nebo alespoň snížení. „Příjem by stejně nebyl rozhodující, spíš chceme vyhledávat ty, kteří nemají psy přihlášené,“ uzavřel Janek.


Navrátil: Člověk, který cítí, že se něco děje, by měl zavčas vyhledat pomoc

Ani útulně zařízený pokoj v Domově pro rodiče a děti v nouzi zcela nenahradí jejím obyvatelům pocit domova.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Za dvouletou existenci Domova pro rodiče a děti v nouzi v Kopřivnici v něm našlo útočiště na 140 osob, celkem 60 případů. Fyzicky napadené ženy, nezletilé těhotné matky, ženy na pokraji psychického zhroucení - různé osudy, spousta bolestí a přece stejný důvod - už nevěděly kudy kam.

Tady nalezly i se svými dětmi náhradní ubytování, pomoc při řešení krizí v manželských a partnerských vztazích, pomoc při rozvodu, či vyřešení bytových problémů. Zkrátka na přechodnou dobu se jim v kopřivnickém zařízení dostalo všeho, co je v normálně fungujících rodinách samozřejmostí. Za svůj azyl musejí sice zaplatit, ale náklady na provoz takového zařízení jsou větší, protože je zde čtyřiadvacetihodinová asistenční služba, která nejen pomáhá jejim obyvatelům, ale také chrání jejich bezpečí.

„Za tu dobu jsme tu měli spoustu případů - pětadvacetiletou absolventku zvláštní školy, která se nejen dokázala postarat sama o sebe, ale dokonce dochovala i svého umírajícího otce, ale nezvládla již péči o své novorozené dítě. Ženu, která tu se svými třemi dětmi strávila dva týdny, po dobu kterých si opuštěný otec rodiny uvědomil svůj chybný postoj a změnou chování zachránil rozpadající se manželství. Útočiště na víkend jsme poskytovali i rozvedenému otci, který bydlel na ubytovně a nemohl si k sobě brát děti na návštěvu. Zhruba v padesáti procentech případů se jedná o domácí násilí. Nejedná se pouze o lidi, kteří pocházejí ze sociálně slabých poměrů, je to prostě otázka životního karambolu, který může potkat každého z nás,“ osvětloval důvody pobytu ředitel Domova pro rodiče a děti v nouzi Jaromír Navrátil.

„Je zbytečné a pro další vývoj nežádoucí, aby člověk, který cítí, že se něco děje, neustále ustupoval a myslel si, že se časem vše vyřeší. Zavčas by se měl obrátit o pomoc buďto na odbor sociálních věcí nebo k nám na číslo 810 160, zkrátka nebát se udělat první krok,“ radí Navrátil.


Každý z nás se může ocitnout bez domova

Paní Karla vyhledala pomoc v době, kdy skutečně nevěděla kudy kam. Díky svému vysokoškolskému vzdělání si věřila, že situaci zvládne sama. Později, když už bylo skutečně pozdě, se styděla.

Po dvanácti letech normálního manželství se začal projevovat u manžela sklon k alkoholismu. S přibývajícími lety jsem začala pociťovat nebezpečnost této závislosti na vlastní kůži. Stačila drobnost - smítko na koberci, neumytý hrníček v dřezu, jinak pověšený ručník, jakoukoli maličkost si vzal za záminku fyzického napadení. Po vystřízlivění si na nic nepamatoval, omlouval se a sliboval, že se polepší.

Domácí násilí se stupňovalo, navíc manžel po požití ’své’ dávky nebyl schopen ovládat tělesné funkce. Močil, kálel a zvracel, kdekoli ho napadlo. Tato situace se negativně odrazila na psychice našich dětí. Mladší, který se tatínka přímo živočišně bál, se začal uzavírat do sebe a přestal komunikovat a starší si k němu vypěstoval fyzický odpor.

Pod tlakem neudržitelné situace jsem zažádala o rozvod. Po oznámení svého rozhodnutí nelze ani slovy reakci manžela popsat. Nepříčetně křičel, že nás raději zabije, než by povolil rozvod. Když začal demolovat zařízení bytu, narychlo jsem s dětmi utekla.

Ocitli jsme se na ulici bez osobních věcí i bez představy, co s námi bude. Na sociálním odboru nám paní vyjednala místo v azylovém domě. V tom domě, kolem kterého chodíte často i vy a který možná ve vás budí opovržení. Ani ve snu mě tehdy nenapadlo, že bych se i já mohla stát jeho klientkou! Pod policejní ochranou jsem si z bytu vyzvedla alespoň nejnutnější věci a začala se učit znovu normálně žít.

Po rozvodu jsem získala zpět svůj byt, ze kterého jsem musela utéct. Po dlouhé době jsme se s dětmi mohli vrátit sice do zdemolovaného, ale navzdory všemu našeho domova. Svůj příběh si nosím stále ve svém srdci a nebýt toho, že jsem se z tisku dozvěděla o problémech azylového domu, nikdy bych se neodhodlala seznámit s ním veřejnost.

Děkuji všem, kteří podporují domov pro rodiče a děti v nouzi i všem jeho zaměstnancům za nezištnou pomoc. Neodvracejte se od azylového domu s pohrdavým úšklebkem, protože jsou tam lidé, kteří se ocitli na samém dně svého já a nikdy nevíte, kdy se ocitnete mezi nimi.

Karla


Přijďte se osobně přesvědčit o účelnosti vynaložených darů

Domov pro rodiče a děti v nouzi v Kopřivnici funguje pro potřeby celého okresu. Ale už teď není jeho kapacita dostačující. Rozšíření kapacity o střešní vestavbu je toužebné přání jeho ředitele. V současné době se ovšem potýká s udržením chodu zařízení.

Z důvodu vyřešení obtížné finanční situace se vedení domova před několika měsíci obrátilo na veřejnost s prosbou o finanční příspěvek, v rámci kterého by 5 000 občanů přispívalo měsíčně dvacetikorunou na provoz jeho zařízení. Pokud se tak rozhodnete i vy, můžete peníze poukázat na číslo účtu: KB Kopřivnice 197365230257/0100. Darovaná částka je pro podnikatele odepsatelná ze základu daně. Ředitel Domova pro rodiče a děti v Kopřivnici vyzývá dárce, aby se v případě váhání přišli osobně přesvědčit o účelnosti darovaných prostředků.

Momentálně jsme schopni se po finanční stránce udržet do konce prosince. Prošli jsme prvním kolem výběru pro ministerské projekty. Teď záleží na vyjádření odborné komise, do jejíž kompetence také spadá určení částky na provoz zařízení,“ uvedl ředitel Jaromír Navrátil.


Stíny

26. 11. byl zadržen muž z Vlčovic, který předešlého dne v katastru obce zastřelil z nelegálně tržené kulové zbraně dva kusy srnčí zvěře. Vyšetřovatelem OÚV Nový Jičín mu bylo sděleno obvinění pro trestné činy pytláctví a nedovoleného ozbrojování

28. 11. oznámen nález mrtvého mladíka na sídlišti Sever. Jako příčina byl zjištěn pád z výšky, ve věci je vedeno další šetření

1. 12. došlo ke krádeži motorového vozidla VW Polo z parkoviště před hotelem P Beam

2. 12. v odpoledních hodinách přijala služebna městské policie telefonické oznámení z prodejny potravin na ulici Záhumenní, že byl přichycen muž při krádeži láhve alkoholu. Hlídka na místě zjistila totožnost a za přestupek proti majetku byla dotyčnému uložena bloková pokuta

3. 12. v nočních hodinách oznámena krádež dvou jízdních kol od prodejny Jednoty v Lubině

5. 12. ve 2.30 hodin ráno byli díky kamerovému systému zajištěni na středu města dva muži, kteří šplhali na sloup veřejného osvětlení a jeden z nich odcizil žárovky z osvětlení vánoční výzdoby. Hlídka městské policie muže zadržela na místě. Po zjištění totožnosti byla muži, který odcizil žárovky, uložena bloková pokuta


Počet lidí bez práce ve městě stagnuje

K o p ř i v n i c e (dam) - Po mírném snížení nezaměstnanosti začátkem podzimu nyní stagnuje počet lidí bez práce evidovaných na kopřivnické pobočce.

Minulý týden bylo v evidenci 1 787 uchazečů, o měsíc dříve jen o dva méně.

Podle vedoucího místní pobočky úřadu práce Zdeňka Petra není důvod předpokládat, že by se tato situace měla nějak výrazně měnit. S koncem roku se prý dá očekávat, že několik lidí do evidence přibude, neboť skončí někteří pracovníci se smlouvami na dobu určitou. Takové zvýšení by se však na míře nezaměstnanosti mělo podepsat jen nepatrně.


Jak pokračují jednání o volbě rady

V Kopřivnici 22. listopadu proběhl sněm ODS. Tento vrcholný orgán ODS ve městě se zabýval velmi podrobně politickou situací v Kopřivnici. Vyjadřoval se k věcným problémům města, jako je dopravní situace, rozpočet a pod. V politické rovině vyzval své členy v zastupitelstvu navrhnout na zasedání městského zastupitelstva 16. prosince odvolání člena městské rady za KSČM.

Pokud politické subjekty ČSSD a KDU-ČSL podpoří tento návrh, je OdS v Kopřivnici připravena se vrátit zpět do městské rady v počtu tří a vyvinout maximální úsilí při řešení různých problémů ve městě.

Víme, že vzhledem k výsledku voleb, kde jsme dostali od občanů bezmála 40procentní podporu, tato nekopíruje vůli voličů, nicméně v dané situaci nemůžeme udělat více, protože nechceme destabilizovat situaci ve městě.

Pokud dvě z jmenovaných stran nepodpoří náš návrh na odvolání člena městské rady za KSČM, zůstaneme v opozici a jednání o změnách v radě města budeme považovat za ukončené.

Petr Chromečka, předseda MS ODS a člen městského zastupitelstva
Oldřich Rys, městský zastupitel


Satelitní stanice vrhají na Zemi ’prasátka’

K o p ř i v n i c e - Síť Iridium, která umožňuje mobilní telefonické, faxové i datové spojení z libovolného místa na světě, používá šestašedesát nízkoorbitálních satelitních stanic. Jednotlivé družice váží 689 kilogramů a pohybují se ve výšce 792 kilometrů. Tři antény jsou pokryty vysoce odrazivým teflonem, a tak tyto sluneční panely vrhají k Zemi záblesky mezi 5 až 20 sekundami.

Ve hvězdárně ve Valašském Meziříčí lze získat přesné informace o oběhu družic nad naší oblastí a pozorovat za jasného počasí světelná ’prasátka’ pouhým okem.

Emil Václavík


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:33