Kultura

V krytu vybuchne ethno-psychedelická bomba

K o p ř i v n i c e (dam) - Další koncert současné hudby s tanečními vlivy chystá na sobotní večer agentura Nora production. Tentokrát by podle programu měla v krytu pod kulturním domem vybuchnout bomba v podobě maďarské kapely Korai Öröm.

Koncertní vystoupení skupiny, jejíž muzika bývá označována jako ambient, psychedelické ethno či akční hudba, je především vizuální show. Nedílnou součástí jejich produkcí je video-mix, diaprojekce a výrazné světelné efekty.

Vznik skupiny je zahalen mlhou. Vše, co se ví, je, že na začátku byli tři a teď jich hraje třináct. Díky tomu Korai Öröm může využívat velký počet hudebních nástrojů a vytvářet bohatou a lehce stravitelnou hudbu, ve které dominují bicí a exotické hudební nástroje.

Přesnost, pozorná instrumentace a zpracování jsou hlavními rysy, charakterizující studiové nahrávky. Vyplývající tóny jsou proto jiné než na koncertech. Pro ty, kteří jsou fanoušky této hudby a nemají rádi pouze jeden hudební styl, ale společné zážitky na koncertech, připravili speciální živé nahrávky.

V diskografii skupiny je šest desek, které jsou nazvány jednoduše Korai Öröm a liší se jen koncovým dvoučíslím označující rok vydání cédéčka. Kromě toho Korai Öröm tvoří také hudbu pro divadlo, film, televizi, CD-ROMy a podobně. Druhé a třetí album skupiny se proslavilo v alternativních hudebních obchodech v Budapešti měsíc po svém vydání. Od roku 1996 koncerty představují nová alba v nejznámějším maďarském divadle ’Katona Jozsef’, kde rozšiřují zájem o muziku a pódiovou produkci, která je obvyklá u rockových představení.

Nahrávky skupiny se prodávají ve většině evropských států, v USA, dokonce i v Chile a na Novém Zélandu.

Korai Öröm hrají často v Budapešti a v okolí s rostoucím úspěchem. Nejvíce lidí zhlédlo skupinu na islandském festivalu v Budapešti před dvěma roky, kde hráli pro patnáct tisíc lidí.

Od roku 1992 skupina v pevném složení pravidelně vyjíždí na turné po Evropě. Ve většině zemí Korai Öröm vítají nejen příznivé reakce publika, ale i pochvalné recenze v médiích.

Koncert Korai Öröm je předposlední akcí, kterou Nora letos situovala do krytu pod kulturním domem. Sérii úspěšných akcí v ’bunkru’ uzavře druhý ’Atomic Rave’.


Tomáš Kočko a jeho orchestr přivezou do KDK valašský folk

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert folkové hudby silně ovlivněné folklorem slibuje plánované vystoupení Tomáše Kočka a jeho ’orchestru’. Ten je připraven na příští pátek a začne o půl osmé v hudebním sále kulturního domu. Základ koncertu budou tvořit skladby z Kočkova folk-folklorního alba Horní chlapci.

Kočko začal své hudební vzdělání na ostravské konzervatoři, kde studoval violu. Pak odešel do Brna, kde na JAMU studoval herectví. V té době taky vydal svou první desku. Ta dokazuje, že Kočko je velmi univerzálním umělcem, byl to totiž projekt v technostylu. Své herecké a hudební nadání Kočko zúročil v roli Jana Evangelisty v legendárním muzikálu Jesus Christ Superstar. Kočkův orchestr tvoří tři stálí spoluhráči a příležitostní hosté. Hrají přirozenou hudbu napsanou s citem pro text. Texty jsou silně ovlivněny valašským nářečím. Kočkův pěvecký projev je dobrý, ale od vystoupení na muzikálových pódiích se značně liší, nevkládá do svého hlasu tolik síly a naléhavosti.


Jubilejní sté představení pejska a kočičky je dlouho vyprodáno

K o p ř i v n i c e (dam) - Na jubilejní sté představení pohádky O pejskovi a kočičce se v těchto dnech chystají loutkáři z místního souboru Rolnička. Jubilejní představení Rolnička odehraje v rámci tradiční mikulášské nadílky ve středu osmého prosince. Ti, kteří teď zatoužili se svými dětmi loutkové divadlo navštívit, však mají smůlu. Vstupenky jsou totiž již šest týdnů beznadějně vyprodané. Dramatizace notoricky známého textu Josefa Čapka je nejúspěšnější ze sedmi her, které má Rolnička na repertoáru.

„Když jsem tu hru psala, nikdy jsem si nemyslela, že se dočká takového počtu repríz,“ vzpomíná umělecká vedoucí Rolničky Alena Svobodová.

Pohádka složená z příběhů ’O pyšné noční košilce’, ’Jak pejsek s kočičkou pekli dort’ a ’Jak pejsek s kočičkou prali prádlo’ měla premiéru v listopadu 1991. Od premiéry se v představení hraném maňásky vůbec nic nezměnilo. „Hrajeme se stejnými loutkami na stejné scéně, dokonce i v souboru nejsou změny markantní,“ řekla Svobodová. Do další ’stovky’ se však pejsek s kočičkou chystají v novém hávu.

Představení O pejskovi a kočičce dosáhlo úctyhodného počtu repríz i přesto, že není na repertoáru nejdéle. Nejstarší pohádkou je Bubák Kája, který se s přestávkami hraje již dvacet let. Druhou nejúspěšnější pohádkou po pejskovi a kočičce je představení Prasátka se vlka nebojí, které má za sebou zhruba padesát opakování. Ostatní hry se hrály zhruba čtyřicetkrát.


V ceně vstupenky do kina je i šatna

K o p ř i v n i c e (dam) - Novinku zavedli v kulturním domě pro návštěvníky kina. Ti mají od včerejška v ceně vstupenky započítánu také šatnu, do které si mohou svršky uložit bezplatně. Na ceně vstupenky se přitom tato inovace neprojeví, neboť služba bude hrazena z dosavadního navýšení vstupného nad minimální cenu filmů, stanovenou distributory.


Štramberáci mohou posedět u cimbálu

Š t r a m b e r k (dam) - Již po sedmé pořádá kulturní komise sousedního Štramberku posezení u cimbálu v tamním kulturním domě. Kromě kapely ’Technik’ Jana Rokyty v programu vystoupí také taneční soubor Kotek. Akce začíná zítra v sedm hodin večer.


Kulturní dům praskal ve švech, Motýlek strhal návštěvnostní rekordy

K o p ř i v n i c e - Dosavadní rekordy v návštěvnosti i v počtu vystupujících strhal další již třetí ročník přehlídky tance zpěvu a dramatické tvorby handicapovaných dětí Motýlek ’99.

Když děti z místního Dětského centra zahajovaly přehlídku zpěvem písně ’Skálo, skálo’ bylo v publiku odhadem devět set přihlížejících a v zákulisí nervózně přešlapovalo na tři sta vystupujících.

„Měli jsme připraveno šest set padesát osm židlí, ještě jsme přidali dalších sto a přesto lidé stáli po bocích sálu. Takže počítám, že takových devět set lidí tu bylo určitě. Začínáme konkurovat tradičně nejnavštěvovanějším programům, což mě těší,“ řekla jedna z hlavních organizátorek akce Xenie Šustalová.

Petr Sivek z ÚSP Ostravice recituje báseň
’Kdo ví proč’. Petr svým přednesem dojal
diváky Motýlka již vloni.
Foto: David Macháček

Děti z místního dětského centra se chystají divákům třetího ročníku přehlídky tvorby handicapovaných dětí Motýlek ’99 zazpívat
píseň Chodím po Brodway.
Foto: David Macháček

Motýlek samotný však nezačal až v sobotu odpoledne. Už v pátek se do Kopřivnice začali sjíždět jeho aktéři, aby odpoledne stihli první prostorové zkoušky a hlavně zábavný program, který pro ně byl připraven. V šest hodin totiž vystoupil u dětí nesmírně populární písničkář Pavel Novák. Toho na pódiu s krátkým programem vystřídal Jaromír Nohavica. „Dorazil bez jakýchkoliv nároků na honorář. Velmi se mu tato akce líbila. Bohužel strašně spěchal. Řekl ale, že pokud by se mu to podařilo, že by tady příště velmi rád zůstal na oba dva dny,“ prozradila o Nohavicově působení na Motýlku Šustalová. Vrcholem večera byla pro děti diskotéka, na které se kromě postižených bavily i zdravé děti. Původně sice s něčím takovým pořadatelé nepočítali, ale přiznávají, že akce tak byla mnohem přirozenější.

Samotný sobotní ’galavečer’, jehož začátek byl naplánován na druhou hodinu, začal o něco později a oproti časovému scénáři vznikl skluz, který se, jak už je u takových akcí pravidlem, ještě zvětšoval. Čas je vůbec jeden z největších problémů, se kterými se organizátoři akce potýkají. Již vloni koketovali s myšlenkou rozdělit vystoupení do dvou dnů, nakonec ještě pro letošek zůstali u jednoho. Bude-li však napřesrok opět větší zájem, rozdělení do dvou dnů bude naprostou nezbytností. „Je to sice dost velký maraton, ale myslím, že je na co se dívat,“ řekla Šustalová. Přesto však po skončení taneční části programu, která byla tradičně nejdelší, začalo osazenstvo sálu postupně řídnout.

Vystupujících přitom mohlo být až pětkrát tolik, v květnu bylo totiž předběžně přihlášeno sto deset zařízení z celé republiky. Potom jejich počet klesl na 29. A nakonec se ještě deset přihlášených omluvilo a do Kopřivnice fakticky dorazili zástupci devatenácti zařízení, mezi nimiž bylo i šest, které měly na Motýlku premiéru.

Příští ročník by dokonce již mohl počítat i s mezinárodní účastí. „Spojili jsme se s partnerskými městy, kterým jsme zaslali videokazety z loňského ročníku. Poláci se nám již ozvali, že by příští rok rádi přijeli. Asi budeme nuceni rozdělit program do tří dnů, protože když přijedou ze zahraničí, tak určitě budou chtít větší prostor než současný pětiminutový limit na vystoupení,“ sdělila Šustalová.

Na zvýšení počtu lidí v hledišti má bezesporu zásluhu hlavně fakt, že letos byla větší pozornost věnována propagaci. „Letos jsme měli i mediálního sponzora, kterým byl Český rozhlas. Ten celý týden před akcí na svých vlnách představoval spolupořádající Dětské centrum Kopřivnice, problémy postižených a samotného Motýlka. Do sobotního vysílání byl dokonce zařazen i patnáctiminutový přímý vstup z akce.

Když byl Motýlek před dvěma roky v kulturním domě poprvé, mluvili o něm pořadatelé jako o zkušební akci. Dnes je již jisté, že vznikla nová tradice, která vzhledem k návštěvnosti a ojedinělosti této akce v republice jen hned tak neskončí.

David Macháček


Kino hraje dva rodinné filmy a umělecký dokument

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvěma rodinnými filmy začíná prosincový program kopřivnického kina Puls. Odpoledne se na plátně objeví disneyovská taškařice ’Inspektor Gadget’ a večery budou patřit rovněž americkému snímku o přátelství a fantazii nazvanému Max a Kevin.

Odpoledne budou patřit hlavně dětem, pro ty je připravena fantastická komedie Inspektor Gadget.

Její hlavní hrdina John Brown byl při výbuchu v laboratoři, kterou hlídal, zraněn a jeho vyhlídky na další život nebyly nijak růžové. Mladá vědkyně mu však zachránila život tím, že naplnila jeho tělo hydraulikou, servomotory a senzory. Stal se z něj proto superman, který má veškeré vymoženosti moderní techniky již přímo v těle. Johnovi se tak mohl stát odvěký sen a pod jménem inspektor Gadget vstoupil do řad mužů zákona.

Film vznikl podle stejnojmenného animovaného seriálu ve studiích Walta Disneye a jeho režiséru Davidu Kelloggovi se dobře podařilo převést do hrané filmové podoby nadsázku animovaného seriálu.

Večerní představení bude mít trochu vážnější téma. Bude totiž patřit příběhu dvou postižených chlapců pod názvem Max a Kevin.

Život tlustého a poněkud omezeného Maxe se změní v okamžiku, kdy se do sousedního domu přistěhuje Gwen Dillonová se svým synem Kevinem. Ten je pro změmu velmi inteligentní, oplývá fantazií, smyslem pro humor a odvahou. I on však není v pořádku, narodil se totiž s Morquitovým syndromem a je odkázaný na berle a invalidní vozík, přičemž si je vědom toho, že jeho nemoc spěje nezadržitelně ke konci. Brzy se z nich stanou přátelé a spolu si vynutí nejen respekt pro sebe, ale po vzoru rytířů kulatého stolu chrání také všechny ostatní, kteří to potřebují.

Základem pro film byl román Rodmana Philbricka Freak the Mighty. Mezi největší klady filmu patří herecké obsazení, a to nejen v hlavních dětských rolích. V nezvyklé roli utrápené Kevitovy matky se objeví Sharon Stoneová.

V úterý se pak členové filmového klubu mohou těšit na umělecký dokument, jehož název Koyaanisqatsi znamená v jazyce indiánského kmene Hopi něco jako ’způsob života volající po změně’. Film měl premiéru v roce 1983. Americký reřisér Godfrey Reggioho na této své prvotině pracoval takřka deset let. Vytvořil snímek, ve kterém nepadne jediné slovo a obraz doprovází pouze minimalistická hudba Philipa Glasse.

Koyaanisqatsi je prvním snímkem ze zamýšlené trilogie o stavu tohoto světa, po něm následovalo ještě natáčení druhého známějšího snímku Pawaqqatsi, který měl premiéru v roce 1988. Třetí snímek již tvůrci nenatočili.


Dr(o)bečky z knihovny

"Astrologie je dokladem ubohosti subjektivity,
vedoucí k tomu, že člověk vztahuje všechno na sebe
a od každé myšlenky míří rovnou k sobě."
A. Shopenhauer

Milí čtenáři,

v pátek 10. prosince v 18 hodin v malém sále (přízemí) pořádáme pro letošní rok závěrečnou přednášku o věcech, které nás obklopují. Má název „Personální možnosti astrologie“ a přijede ji přednášet člověk velice zajímavý a vzbuzující protichůdné emoce a názory - astrolog Pavel TURNOVSKÝ. Dlouho jsem přemýšlela, jakým způsobem vám astrologii přiblížit a jestli vůbec. Je totiž mnoho renomovaných vědců, kteří ji řadí mezi „pavědy“ spolu s telepatií, hypnózou apod. A pak jsem si vzpomněla na princeznu Krasomilu ze známé pohádky. Ta totiž, když něco musela, reagovala velmi popuzeně: „Musím? Nic nemusím!“ Úplně stejně reaguji i já, když se mi předkládá - ať v dobrém či špatném - něco, čemu prostě musím věřit. Přátelé - nemusím a ani vy nemusíte, dokud si neuděláte vlastní úsudek - na život, na sebe, na lidi, na vesmír. Nebo na vládu. Máte právo znát informace ze všech oborů lidské činnosti a o nás, o lidi, především v astrologické přednášce a besedě půjde.

Ludmila KARLÍKOVÁ


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:33