Kopřivnické noviny č. 42/99 ze dne 2. prosince 1999

Zprávy z města a okolí

Spádové oblasti škol budou podobné jako vloni

Z těžkého ublížení na zdraví se vyklubal pokus o vraždu

Přestavba radnice vyžaduje ohleduplnost a pochopení lidí

Policie hlídkuje dál

Tisková oprava

Valná hromada se zabývala sníženým rozpočtem

Mateřská školka Jeřabinka vystavuje Naše město očima dětí

Seminář Rotary clubu zaměřený na mladé lidi hostila Kopřivnice

Kondolenční listiny podepisovali lidé i v Kopřivnici

Zdravotně postižení měli výtky ke stavu chodníků

Ze starého kina je nyní ’Sál království Svědků Jehovových’

Stíny

Přívaly sněhu pozdržely i montáž rozhledny

Na nezájem občanů si Šula nestěžuje

Rok po volbách: Prioritu měla podnikatelská zóna

Demokracie - nehodící se nezveme


Zprávy z města a okolí

Spádové oblasti škol budou podobné jako vloni

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý se sešli na radnici zástupci všech základních škol, kteří projednávali stanovení obvodů k zápisu do 1. tříd dětí, které by měly nastoupit na jednotlivé základní školy. Z tohoto důvodu se upřesňovaly obvody jednotlivých základních škol.

„Obvody budou stanoveny usnesením městské rady ve stejném rozsahu, jako v letošním školním roce. Ve školním roce 2000/2001 bude stanovený obvod pro Základní školu - náměstí a sv. Zdislavu celé město, mezi Základní školy na ulici Alšově, dr. Milady Horákové, Emila Zátopka a 17. listopadu budou rozděleny ulice stejně, jako v minulém školním roce. K výrazné změně došlo vloni mezi Základní školou Milady Horákové a 17. listopadu, a to na ulici Francouzské, na které je velmi mnoho dětí, jež mají nastoupit povinnou školní docházku. Základní škola Milady Horákové je natolik přetížená, že není schopna všechny tyto děti pojmout. Zápisy dětí do prvních tříd by se měly uskutečnit 4. a 5. února,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.

V letošním školním roce 1. září po nástupu dětí do prvních tříd dosáhl počet dětí, které si plní povinnou školní docházku, maxima za poslední roky a podle údajů o porodnosti bude v příštích letech počet žáků ve školách klesat.

„Předpoklad je, že v roce 2004/2005 se školy dostanou na plánovanou kapacitu, na kterou byly projektovány a stavěny. V letošním roce i ještě v následujících letech budou školy přetěžovány a budou nuceny i nadále využívat k výuce třídy školní družiny a odborné učebny jako kmenové třídy a jiné místnosti. Děti z místních částí Lubiny a Mniší budou nastupovat do prvních tříd do své spádové školy a děti z Vlčovic budou příslušet ke své spádové škole v Mniší, i když mnoho rodičů ještě stále nechává své děti dojíždět do Lichnova.

Ze Základní školy v Závišicích ještě nemáme informace, na kterou školu budou mít rodiče zájem umístit své děti. Jednou z možností je, aby děti nastoupily do pátého ročníku na Základní školu Emila Zátopka,“ uzavřela Radomíra Michálková.


Z těžkého ublížení na zdraví se vyklubal pokus o vraždu

K o p ř i v n i c e (dam) - Policisté již rozuzlili případ pobodaného taxikáře, který koncem srpna šokoval nejen jeho kolegy, ale i většinu Kopřivničanů.

Šestadvacetiletého pachatele Petra J. z Příboru policisté již dopadli. Původně byl jeho čin klasifikován jako těžké ublížení na zdraví, pod vlivem zjištěných skutečností byl případ překvalifikován na pokus o vraždu.

Vše se stalo letos 24. srpna po jednadvacáté hodině, kdy si pachatel objednal taxi. Na odlehlém místě na ulici České, řidiče přistaveného Fiatu Brava třicetiletého Kamila V. napadl a nožem pobodal v oblasti krku. Těžká zranění ohrožovala taxikáře na životě a byl převezen do nemocnice v Novém Jičíně, odkud jej helikoptéra dopravila do Fakultní nemocnice v Ostravě. Napadený měl prořízlý hrtan a poškozené hlasivky. Léčení si vyžádalo víc jak šest týdnů hospitalizace.


Přestavba radnice vyžaduje ohleduplnost a pochopení lidí

Lidé, kteří si chtějí v těchto dnech vyřídit
své záležitosti na městském úřadě,
se musejí obrnit pochopením. Díky rekonstrukci radnice je mohou čekat i fronty.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Již třetí týden probíhá rekonstrukce v přízemí Městského úřadu v Kopřivnici na ulici Záhumenní. Občané, kteří jej navštěvují, si toho určitě všimli, neboť je neustále slyšet zbíječku a na informacích, které jsou v přízemí, kde práce probíhají, mnohdy není slyšet vlastního slova.

Z důvodu přestavby byla přestěhována pokladna, která byla v přízemí, do druhého patra do místnosti vedle schodiště, kde se nachází evidence obyvatelstva.

Přestavba se provádí z důvodu rozšíření a zkulturnění prostor pro občany, kteří mnohdy stáli frontu před pokladnou v dosti nedůstojných a stísněných podmínkách.

Firma Stavbař z Šenova u Nového Jičína, která provádí stavební úpravy, přislíbila jejich dokončení do 15. prosince.

Vedení radnice věří, že občané, kteří v současnosti vyřizují své záležitosti na úřadě, pochopí situaci. Nejvíce vytížené, dá se říci až přetížené, je druhé patro, kde se nachází matrika, evidence obyvatelstva, sociální odbor a nyní navíc dočasně přestěhovaná pokladna.

Stavební činnost omezuje nejen občany, ale především zaměstnance úřadu. Pro změny, které povedou k lepšímu, musíme mít všichni pochopení.


Policie hlídkuje dál

K o p ř i v n i c e (dam) - Zprávy o výrazném omezení noční hlídkové činnosti policie jsou podle jejího vedení neopodstatněné. „Jistá omezení jsou, ale výkon naší práce a nápad trestné činnosti to negativně neovlivní,“ řekl vedoucí kopřivnických policistů Josef Jeřábek.


Tisková oprava

V minulém čísle Kopřivnických novin došlo v článku Změna stanov prý zvýší pružnost řízení Tatry k překlepům. Správně mělo být uvedeno že Konsolidační banka, vlastní 43,5 procent akcií. Dále došlo k záměně jména a příjmení předsedy představenstva, Josefa Stanislava. Poslední překlep, který se v článku vyskytl, byl ve jménu Jindřicha Arabasze. Jmenovaným se omlouváme.


Valná hromada se zabývala sníženým rozpočtem

K o p ř i v n i c e (ili) - V minulém týdnu proběhla mimořádná valná hromada a zároveň dozorčí rada firmy Slumeko, s. r. o., protože finanční rozpočet na příští rok tak, jak je zpracován na základě podkladů z Městského úřadu v Kopřivnici, vykazuje snížení o pětatřicet procent u činností v oblasti životního prostředí. Právě z totoho důvodu byly valná hromada a dozorčí rada svolány Karlem Březinou, ředitelem firmy, aby se v předstihu upozornilo nejen na problémy, ale hlavně na dopad, který snížený rozpočet přinese.

V oblasti životního prostředí je razantní snížení rozpočtu velmi problematické. Prakticky to znamená velké omezení práce firmy. Vyhrazené finanční prostředky umožňují opět pouze jedno sečení trávy přes letní období, jako tomu bylo předloni a jen minimální údržbu zeleně. Ještě tíživějším problémem by bylo uzavření dotřiďovací linky, kde finanční prostředky na provoz linky jsou pouze na šest měsíců příštího roku.

„V roce 1997, kdy jsme byli rozpočtovou organizací, jsme měli devadesát čtyři zaměstnanců. Dnes máme pouze čtyřiasedmdesát a přitom děláme totéž množství práce. Rezervy už opravdu nikde nejsou. Další snížení finančních prostředků se musí zákonitě projevit na kvalitě i množství odvedené práce,“ komentoval připravovaný rozpočet ředitel Březina.

Situace je natolik závažná, že v příštím čísle přineseme vyjádření vedení města.


Mateřská školka Jeřabinka vystavuje Naše město očima dětí

K o p ř i v n i c e (ili) - S tematickou výstavou Naše město očima dětí se prezentuje od minulého týdne Mateřská školka Jeřabinka. Na ploše celé herní místnosti vyrostla pod rukama sedmdesáti dětí, jejich rodičů a učitelek zmenšenina Kopřivnice. Využitím systému LEGO dacta, odpadového materiálu a spousty přírodnin vznikly nádherné stavby s neuvěřitelnými detaily jako je například Technické muzeum i se zastřešenou Strelou, rozestavěná budova Many před hotelem P Beam, nádraží a spousta dalších a dalších staveb.

„Snažíme se, aby děti dokázaly zužitkovat postřehy z vycházek po okolí. Jejich vnímání reálného světa je podstatně odlišné od vnímání dospělých, mají daleko větší cit pro detail, což je v případě naší výstavy znatelné na první pohled,“ komentovala práci svých svěřenců ředitelka Jeřabinky Libuše Škrabalová


Seminář Rotary clubu zaměřený na mladé lidi hostila Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednadvacet mladých lidí se mezi 19. a 21. listopadem v Kopřivnici zúčastnilo akce nazvané Ryla, kterou pro Rotary club organizovala místní pobočka Institutu svazu průmyslu.

Úkolem akce je rozvíjet schopnosti mladých lidí v oblasti komunikace, týmové práce a podobně. Šest Slováků a 15 Čechů pro účast na této akci vybral Rotary club. „Všechno to byli perspektivní mladí lidé, kteří mohou hodně udělat pro společnost a vyplatí se podporovat jejich další rozvoj,“ řekl ředitel místní pobočky ISP a člen Rotary Zdeněk Michálek. Třídenní program byl naplněn hlavně přednáškami a tréninky. Na závěr si účastníci semináře připravili prezentace o Rotary clubu, Kopřivnici, Valašsku a ISP.


Kondolenční listiny podepisovali lidé i v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (hod) - Kondolenční listiny k úmrtí Josefa Luxe mohli lidé od středy minulého týdne do pondělí 29. listopadu podepisovat na podatelně Městského úřadu na ulici Záhumenní a v městském informačním centru v kulturním domě. Svou soustrast nad odchodem Josefa Luxe na kondolenčních listinách vyjádřilo svým podpisem kolem dvou set lidí.


Zdravotně postižení měli výtky ke stavu chodníků

K o p ř i v n i c e (ili) - V pátek 26. listopadu se v sále Katolického domu v Kopřivnici uskutečnila členská schůze zdravotně postižených občanů.

Přestože se nejednalo o výroční, ale pouze o členskou schůzi, byla pojata slavnostním způsobem s hudbou i tombolou. Protože, jak uvedl Petr Dousek, předseda Sdružení zdravotně postižených v Kopřivnici, využívají maximálně všech příležitostí, aby si handicapovaní spoluobčané mohli pobavit a navzájem se blíže poznat.

Schůze se zúčastnilo sto sedm členů jinak z tři sta třináctičlenné základny a pozdravit její účastníky přišli starostové měst a obcí, u kterých sdružení zdravotně postižených nachází pro svou činnost nejvíce podpory. Jmenovitě Jiří Tichánek, který přítomné seznámil s aktuálním děním v Kopřivnici, Jan Socha, který se pochlubil dvacetiprocentní zaměstnaností handicapovaných občanů na štramberské radnici a starosta Závišic Vlastimil Hajda ocenil aktivitu a obdivuhodnou schopnost přítomných s jakou zvládají své zdravotními problémy.

Po zprávě o činnosti za letošní rok, který byl kulturními, společenskými i sportovními akcemi doslova nabitý, bylo předsedou Petrem Douskem poděkováno všem členům výboru a důvěrníkům, za jejich málo doceňovanou práci pro ostatní členy. Někteří z nich byli za dlouholetou činnost odměněni.

V diskuzi pak zazněly připomínky ke stavu chodníků přes zimní období, poděkování městské policii za pokutování řidičů stojících na místech vyhrazených invalidům a dotaz, zda musí zdravotně postižená, která jde na koupaliště v Kopřivnici pouze jako doprovod a nekoupe se, platit, když ve Štramberku je této povinnosti zbavena.

Z akcí, které se do konce letošní roku uskuteční, jmenujme alespoň zdobení vánočních perníčků a už tradiční tamburášský koncert skupiny Brač ze Studénky.


Ze starého kina je nyní ’Sál království Svědků Jehovových’

K o p ř i v n i c e (dam) - V sobotu byla definitivně dokončena rekonstrukce bývalého kopřivnického kina. To se tak nákladem zhruba dvou milionů změnilo na ’Sál království Svědků Jehovových’.

Kopřivnickému sboru ’Jehovistů’, čítajícímu zhruba sto třináct ’zvěstovatelů’, budou prostory sloužit k přednáškovým účelům. Od bývalého majitele koupili Svědkové Jehovovi větší část objektu v polovině minulého roku a scházet se v rekonstruovaných prostorách začali koncem ledna 1999. Do té doby se stoupenci největší a nejznámější sekty u nás scházeli asi na třinácti místech ve městě. Mimo jiné v anexu městského úřadu, v prostorách bývalého Svazarmu, v Základní škole Milady Horákové, v závodním klubu a poměrně dlouho využívali také prostory v kulturním domě.


Stíny

22. 11. oznámeno vloupání do vozidla zn. Škoda Octavia na ulici Zd. Buriana a odcizení autorádia, krádež mobilního telefonu z neuzamčené kabiny vozidla Avia v Lubině

23. 11. došlo ke kapesní krádeži v prodejně PRONAS s celkovou škodou v hodnotě asi 10 tisíc korun

24. 11. oznámeno vloupání do vozidla zn. Fiat Tempra na parkovišti u polikliniky, vozidla VW Passat v Lubině - v obou případech pachatel odcizil radiopřehrávač

25. 11. neznámý pachatel se vloupal do bytu na ulici Máchově, ze kterého odcizil zlaté šperky a mobilní telefon

25. 11. oznámeno z prodejny potravin na ulici Javorové, že byla přistižena žena při odcizení láhve fernetu. Hlídka městské policie na místě zjistila totožnost dotyčné a za přestupek proti majetku jí byla uložena bloková pokuta

26. 11. přijala hlídka MP oznámení, že na osobním vlakovém nádraží je parta lidí a jeden z nich rozbil skleněnou výplň otočného jízdního řádu. Podle popisu byl dotyčný zadržen v blízkém baru, měl pořezanou ruku. Byla zjištěna jeho totožnost a celá záležitost bude předána k přestupkové komisi

28. 11. oznámil personál z restaurace Pod Kaštany, že mají problém s hostem, který odmítá zaplatit útratu. Hlídka MP na místě zjistila totožnost a dotyčný slíbil, že útratu zaplatí. Protože se tak nestalo, bude celá záležitost dořešena na služebně MP


Přívaly sněhu pozdržely i montáž rozhledny

Jednotlivé betonové bloky budoucího dříku rozhledny zatím čekají na úpatí kopce.
Na vrchol Bílé hory (v pozadí) se dostanou pravděpodobně tento týden.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Přívaly sněhu způsobily minulý týden nejen problémy na silnicích, ale mají na svědomí také další mírné zdržení stavby víceúčelové věže na Bílé hoře.

Její základ již sice stojí, ale začátek montáže betonového tubusu, který byl naplánován na začátek týdne, musel být přesunut. „Pokud se počasí umoudří, tak by od středy měla začít montáž,“ řekl v době uzávěrky tohoto čísla odpovědný pracovník provádějící stavební firmy.

Veškeré pokusy dostat se na vrchol Bílé hory byly minulý týden liché. Nahoru nevyjely ani sypače, které měly cestu zprůjezdnit.

 

 

 


Na nezájem občanů si Šula nestěžuje

K o p ř i v n i c e (dam) - Od loňských senátních voleb zastupuje novojičínský okres v horní komoře parlamentu Jaroslav Šula (KDU-ČSL). Ten se tak po poslancích Luďku Poláškovi (ČSSD) a Josefu Jalůvkovi (ODS) stal třetím kopřivnickým zákonodárcem.

Šula byl zvolen v druhém kole voleb a zasedl v Ústavně právním výboru Senátu a zabývá se hlavně legislativou.

„Chtěl jsem spíš do sociálního výboru nebo výboru, který se zabývá chodem obcí, ale tam se mi to bohužel nepodařilo,“ řekl Šula s tím, že se mu ale již podařilo zorientovat se v problematice tvorby zákonů. Nyní se kopřivnický senátor připravuje zahájit práci v podvýboru pro rodinu, který je součásti sociálního výboru.

„Jsem také členem Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Senát se chce stát takovým centrem, kde by mohli Češi žijící ve všech částech světa čerpat informace o vlasti,“ doplnil senátor.

Přestože Jaroslav Šula je prvním Kopřivničanem působícím v Senátu, na to, že by o něm lidé nevěděli, si prý stěžovat nemůže.

„Návštěv občanů je velmi mnoho, a to i přes to, že na práci v kancelářích mám poměrně málo času, protože v Kopřivnici jsem jen přes víkend a v pondělí. Navíc jsem otevřel dvě kanceláře, aby ten kontakt byl pro celý okres, který zastupuji. Půlden jsem v Kopřivnici a půlden v Novém Jičíně,“ uvedl Šula.

Plodná je prý také spolupráce se starosty v regionu. Těm se senátor snaží pomoci hlavně zprostředkováváním návštěv u představitelů vlády a státu nebo při získávání investičních prostředků z dotací a fondů.

V této oblasti se nemohu moc pochválit, protože jsou to věci, které se skutečně učím. Teď jsem si v kanceláři otevřel poradnu pro občany a bude tam komerční právník, který mi bude pomáhat. A chci jej využít také ve prospěch těchto legislativních změn.


O uvolněnou školku má zájem podnikatel

K o p ř i v n i c e (hod) - O budovu mateřské školy projevila zájem firma, která zamýšlí v ní rozjet výrobu pletení ponožek a chce zaměstnat propuštěné lidi z Lonky, kteří jsou z Kopřivnice a okolí. Objekt bude muset přebudovat.

„Když byl předložen návrh na prodej mateřské školy v radě, objevila se při jeho projednávání nutnost změny územního plánu, protože v centru města nejsou povoleny výrobní aktivity. Firma vyrábí v provizorních prostorách - v kachlovce. Protože na předložení materiálu členům MZ a jeho projednávání např. na semináři MZ s patřičným vysvětlením byl krátký čas, prodej budovy byl nakonec na rozhodnutí MZ stažen z programu. Firma má v plánu vybudovat menší prodejničky v přízemí a za budovou parkoviště. Je otázka, zda do města pustit výrobní aktivity tohoto typu nebo ne, zda zátěž na okolí bude přijatelná. To řeší při stavebním řízení dotyčné orgány jako hygiena a pod. Máme domluvenou schůzku s firmou, aby potvrdila, že od svého záměru neodstupuje, aby se zbytečně neprováděly práce na změně územního plánu,“ řekl místostarosta Alois Janek. „Zmapovali jsme si zbytný majetek, který je ve vlastnictví města a který je nevyužíván nebo se nepotřebuje. Postupem času jej budeme nabízet k jinému využití než v současnosti nebo k prodeji,“ řekl Alois Janek.

„Když se uvažovalo o zrušení některé mateřské školy, zvažovalo se možné využití budovy v budoucnu. Jeden z návrhů byl, aby prostory využívaly i dále děti, a to např. pro dům dětí a mládeže nebo SZUŠ MIS music, které projevily zájem. O prostory se zajímalo i sdružení matek samoživitelek, zvažovalo se i umístění dětského psychologa. Pokud by se přestěhoval dům dětí a mládeže do budovy po bývalé mateřské škole, vyžádalo by si to přestavbu a další úpravy, což by představovalo náklady ve výši asi dvou milionů korun,“ dodal místostarosta Janek.

Situace je zatím otevřená, rozhodne městské zastupitelstvo na některém z dalších zasedání.


Rok po volbách: Prioritu měla podnikatelská zóna

K o p ř i v n i c e (dam) - Již rok uplynul od změn ve vedení města. Od ustavujícího zasedání zastupitelstva třicátého listopadu město řídí koalice ČSSD a KDU-ČSL za tiché podpory komunistů. Právě výbornou spolupráci mezi sociálními demokraty a lidovci považuje starosta Jiří Tichánek za největší politický úspěch první čtvrtiny probíhajícího volebního období.

Zaměstnanost

Otázku zaměstnanosti považují sociální demokraté za svou prioritu. Vznikl projekt Průmyslové zóny Vlčovice, která by měla řešit nezaměstnanost nejen v Kopřivnici, ale i v nejbližším okolí. „Je to otázka financí a pomoci státu. Děláme pro to vše. Oslovujeme spoustu ministrů a poslanců, zaměstnanci radnice na tom velice vehementně pracují. Kromě Podnikatelské zóny ve Vlčovicích řeší radnice také otevřený problém pozemků v Lubině, na kterém měl stavět Draftex.

Hledáme možnosti, jak tam nastartovat nějakou výrobu. Rozhodně nepodporujeme rozparcelování pozemku pro stavbu rodinných domků, taky nechceme moc podporovat stavbu supermarketu, ten zaměstnanost nezvýší. Podpora malého podnikání, která byla rovněž součástí volebního programu ČSSD, jde prý s podnikatelskými zónami ruku v ruce. Rozvoj malého podnikání nastane se zvýšení kupní síly po té, co se rozjede výroba v podnikatelské zóně,“ míní Tichánek.

Bydlení

Hned druhé místo na pomyslném žebříčku problémů přisuzují Tichánek s Krajčírem otázkám bydlení.

„Především se podařilo dostavět dvanáct bytových jednotek Pod Bílou horou. I když vzhledem k nutnosti snížení předplaceného nájemného, byl projekt pro město finančně náročnější než se původně předpokládalo,“ uvedl Krajčír.

ČSSD slibovala také malé ’startovací’ byty pro mladé rodiny. Ty se zatím postavit nepodařilo. „Dnes čekáme na zákon o fondu bydlení, který vláda předložila do parlamentu. Jde právě o normu, která předpokládá stavbu bytů pro mladé. Po jeho schválení budeme žádat dotace a doufám, že vyjde i na Kopřivnici.

Pokud bude odpovídající zájem, hodlá starosta i nadále prosazovat stavbu rodinných domků. „Otázkou je, jak dalece budeme schopni motivovat lidi, aby si koupili pozemky. Je to především otázka financí,“ tvrdí Tichánek.

V novém projektu privatizace bytových domů chybí prý jen kosmetické úpravy a starosta předpokládá, že bude schválen nejpozději v první čtvrtině příštího roku.

Kultura

Havárie střechy na loutkovém divadle donutila radnici ke všemi stranami slibované rekonstrukci objektu. „Zatím byla odstraněna havárie střechy. V příštím roce se bude v rámci možností v nutných opravách pokračovat, stejně tak i u Lašské vily, do které chceme situovat muzeum rodáků,“ řekl Tichánek.

Sport

„Zatím se nám podařilo sjednotit kluby, které fungují na jednotlivých areálech. Připravujeme smlouvu, na základě které by se těmto sjednoceným klubům za oboustranně výhodných podmínek pronajaly tyto sportovní areály,“ uvedl Krajčír, do jehož kompetence otázky sportu ve městě spadají. Tak, jak říkali již před volbami, zřídili sociální demokraté také poradní komisi pro tělovýchovu a sport.

Tomuto tématu se budeme věnovat i v dalším čísle KN


Demokracie - nehodící se nezveme

Městský úřad spolu se soukromou firmou, provozující kulturu v Kopřivnici, vykonali záslužnou práci.

Pozvali poslance Sněmovny českého Parlamentu tzv. demokratických stran. Ti k nám přijeli vyložit své názory na úroveň právního vědomí, pojetí občanské společnosti a připravovanou decentralizaci samosprávy a státní správy v České republice.

Jejich výklad uvedených pojmů byl často protichůdný z hlediska teorie a zákonodárné praxe, ale velmi poučný a pro mně velmi zajímavý.

Přimlouvám se, aby se takové besedy politiků, kultivovaně moderované, konaly častěji. Dalšími tématy by mohly být otázky sociální a ekonomické.

Jsem taky přesvědčen, že neúčast zástupců KSČM byla jen nedorozuměním, poněvadž i tato strana, která dnes představuje kolem dvaceti procent voličských preferencí má mezi sebou celou řadu zajímavých politiků, schopných se k aktuálním tématům kvalifikovaně vyjádřit.

Karel Kuboš


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:33