Titulní strana

Na jednání starostů okresu Nový Jičín byl i ministr Jaromír Císař

N o v ý J i č í n (hod) - V pátek 26. listopadu se v Novém Jičíně konalo pracovní setkání starostů okresu Nový Jičín, na kterém byl přítomen ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

„Na poradě se projednávala připravenost počítačů na rok 2000 a byli jsme ujištěni, že je vše připraveno a že se nic nemůže stát. Dále bylo hovořeno o činnosti Policie ČR, kde policejní prezident Karel Třetina nám graficky demonstroval, jakým způsobem se města v okrese Nový Jičín podílela od roku 1992 do roku 1998 na zločinnosti a kde vzrůstá kriminalita. V této oblasti je Kopřivnice na velmi dobrém místě a v rámci okresu došlo ke snížení kriminality, která má sestupný trend, což lze považovat za dobrou zprávu. Byl předběžně hodnocen i rok 1999 a opět dochází ke snižování kriminality,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

Dále se hovořilo o zákonu o svobodném přístupu k informacím č. 106/99 Sb. a o branném zákonu.

„Po příchodu ministra Jaromíra Císaře se diskutovalo k problematice místního rozvoje. Ministr Císař velmi stručně okomentoval problém rozvoje venkova, hovořil o oblasti cestovního ruchu, o připravenosti neziskových bytových družstev, o podpoře v rámci budování domů s pečovatelskými službami. Hovořil o plánu regionálního rozvoje Ostravska, kde řekl, že bude dělat vše pro to, aby finanční dotace a částky byly v maximální možné výši. S panem ministrem Císařem jsem hovořil i o podpoře při přípravě průmyslových zón. Seznámil jsem ho s postupem přípravy Průmyslového areálu ve Vlčovicích a se situací, kdy investor zvažuje, že zahájí v březnu práce na výstavbě areálu. Pro nás to znamená samozřejmě vynaložit obrovské úsilí všech zainteresovaných a také roztočit pokud možno co nejvíce práce na získávání finančních dotací. Pan ministr Císař se v rámci, že by došlo k přílivu zaměstnanců a obyvatelstva, vyjádřil, že s městy, ve kterých vznikají průmyslové zóny, tedy i s Kopřivnicí, bude spolupracovat i v oblasti přípravy bytových jednotek a bytové politiky jako takové,“ uzavřel starosta Jiří Tichánek.


O kasárna projevil zájem další kupec

K o p ř i v n i c e (hod) - Na minulém zasedání městského zastupitelstva byl stažen z programu jednání návrh na prodej kasáren prostřednictvím realitní kanceláře. Jak bude město postupovat, jsme se zeptali místostarosty Aloise Janka.

„O prodeji kasáren se rozhodlo v roce 1997 a od této doby se vždy našel nějaký kupec nebo skupina kupců, kteří o kasárna projevili zájem, ale ztroskotalo to vždy na tom, že nesehnali úvěrové prostředky.

Situace se opakovala každý rok a v rozpočtu se každoročně objevovaly peníze z prodeje kasáren jako příjmová částka, která nikdy nebyla naplněna.

Podle znaleckého posudku je cena budovy jedenáct milionů osm set tisíc korun, potřeba nutných investic se pohybuje v rozmezí od pěti do šestnácti milionů korun. Městská rada proto navrhla snížení prodejní ceny,“ řekl Janek.

Po zveřejnění inzerátu o prodeji kasáren za cenu čtyř milionů korun se ozval jeden zájemce, se kterým v současné době probíhají jednání a který čeká, jak se mu podaří zajistit úvěrové prostředky.

Umístění městské policie v budově kasáren bude podmíněno ve smlouvě s budoucím novým majitelem.

Pokud tento nový zájemce úvěrové prostředky nezíská, bude se znovu předkládat městskému zastupitelstvu soutěž na vyhlášení výběrového řízení na prodej kasáren prostřednictvím realitní kanceláře. Teď se však čeká, jak případný zájemce uspěje u banky.


Dobu odklízení sněhu určuje důležitost komunikace

K o p ř i v n i c e (ili) - Během podzimu byl vypracován tak zvaný Operativní plán zimní údržby místních komunikací v Kopřivnici pro období 1999 - 2000.

Zimní údržba se na místních komunikacích pro motorová vozidla provádí podle pořadí důležitosti. V první skupině jsou zahrnuty trasy místní autobusové hromadné dopravy, přístupové komunikace ke zdravotnickým zařízením a trasy výjezdů požárních vozidel, celkem se jedná o 12 187 metrů. Ve druhé skupině mající délku 6 733 metrů patří obslužné komunikace, příjezd zásobování, příjezd ke školským zařízením a komunikace, které mají význam pro dopravu zaměstnanců firem. Místní komunikace, které mají význam pouze pro individuální dopravu a měří 14 350 metrů, náleží do poslední skupiny.

Úhrn sněhu v místních částech Lubina, Mniší a Vlčovice je smluvně zajištěn s místními soukromě hospodařícími zemědělci, v případě potřeby je posyp zajištěn správcem komunikace. Posypovým materiálem na komunikace pro motorová vozidla bude používána škvára, pro posyp komunikací pro pěší kamenná drť a piliny a v případě mrznoucího deště směs soli a škváry. Sůl bude používána i na posyp schodišť v centru města a parcích. Posyp škvárou bude prováděn pouze v nebezpečných místech, jako jsou prudká stoupání, klesání, zatáčky, křižovatky, železniční přejezdy a přechody pro chodce.

Údržba chodníků, jejichž celková délka činí 17 400 metrů, je taktéž, co do pořadí důležitosti, rozdělena do tří skupin.

Upozornění! Majitelé nemovitostí jsou povinni dle silničního zákona a vyhlášky města udržovat v zimním období chodníky, které přiléhají k jejich nemovitosti ve schůdném stavu.


I letos můžete potkat v kočáře Mikuláše s čerty a andělem

K o p ř i v n i c e (hod) - Zítra ráno, to je 3. prosince bude na pěší zóně v centru města Mikulášský jarmark, na kterém můžete zakoupit mimo jiné vánoční cukrovinky a perníčky.

V odpoledních hodinách od 16 hodin můžete Mikuláše s andělem a čerty potkat v kočáře taženém koňmi na trase od městského úřadu, odtud pojedou ulicí Záhumenní, kolem potravin u Laciny, ulicí Husovou, Štefánikovou, kolem pizzerie Olympia ke kulturnímu domu, kde dorazí kolem 16.30 hodin. Před kulturním domem bude krátký program, který začne v 16.15 hodin a vystoupí na něm děti ze Soukromé základní umělecké školy MIS music v Kopřivnici, které zahrají zazpívají koledy.

Program na tento den připravila firma Ludvík Moravia, s. r. o., a město Kopřivnice, odbor školství, kultury a sportu.


Zimním obutím se musí vybavit nejen auta, ale i občané

Přívaly sněhu minulý týden zkomplikovaly život nejen řidičům, ale i chodcům.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Příval sněhu minulý týden byl natolik velký, že situace v celém okrese Nový Jičín byla označena za kalamitní. S takovým tvrzením nesouhlasí ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina, protože za kalamitu by se měly označovat situace, kdy je úplně znemožněn pohyb ať už vozidel nebo chodců, ne pokud je jen obtížnější.

„Zimu zvládáme přiměřeně k možnostem a prostředkům, které máme k dispozici. Je však třeba upozornit všechny občany, že pohyb na sněhu se jen těžko zvládá v botách s hladkou podrážkou, byť jsou výrobcem označované za zimní nebo na vysokých podpatcích. „Snažíme se, aby v určitém časovém rozmezí byly uklizeny v celé Kopřivnici všechny komunikace,“ uvedl Karel Březina.

Počasí si opravdu v minulém týdnu zašpásovalo. Ani ne během dvou dnů napadla velká vrstva sněhu a v následných dnech došlo k prudkému oteplení. Protože vyhrnutý sníh začal postupně odtávat, vytvářel na cestách i chodnících nepříjemnou ’břečku’. Ta byla sice průběžně stahována odklízecí technikou, ale projíždějící auta opětovně podkladní vrstvy rozjezdila. Proto tato nepříjemná situace trvala tak dlouho.

„Všechna naše činnost tedy i zimní údržba je určitým kompromisem mezi množstvím prostředků a lidí, které máme k dispozici a časem, za jak dlouho to máme hotové. Těžko si může někdo dovolit udržovat po celý rok deset sypačů, aby byly připraveny na to, že jednou napadne více sněhu. A stejná situace je i s lidmi. Vždycky to musí být určitý průměr mezi léty, určitými zkušenostmi a tím, co máme k dispozici,“ vysvětloval činnost Slumeka její ředitel.

O tom, že se opravdu snaží dělat v situaci, která nastala minulý týden, maximum, svědčí i fakt, že i administrativní pracovníci firmy Slumeko, s. r. o., okamžitě nastoupili na výpomoc při odklízení sněhové nadílky.


Motýlek ’99: Akce smíchu, radosti, ale i očí zvlhlých slzami dojetí

K o p ř i v n i c e - V listopadu přiletěl už potřetí do Kopřivnice Motýlek. O jeho popularitě svědčilo zcela zaplněné hlediště a stálé přinášení židlí, aby byli uspokojeni všichni zájemci.

Na pódiu stály děti z Dětského centra v Kopřivnici a zpívaly hymnu přehlídky Skálo, skálo. Některé přišly samy, jiné přivedli či přivezli na vozících jejich učitelky, vychovatelky a zdravotní sestry.

Stačilo pár úvodních taktů a už jsem celé odpoledne vnímala přes závoj slz. Sledovat nadšení a radost účinkujících byl neuvěřitelný zážitek, který na jedné straně vháněl slzy do očí a na druhé nutil publikum k bouřlivým ovacím při každém vystoupení. Jen u sluchově postižených potlesk vystřídaly ruce nad hlavou s vytáčením dlaní, jako když malé děti ukazují ’tak, tak, všelijak’. V tom okamžiku se nasvítil sál, aby účinkující viděli svůj zasloužený „potlesk“.

Nelze vyzdvihnout výkon jednotlivce, ale nezmínit se o Petrovi, by byl hřích. Rok trvala téměř sisyfovská práce učitelek než naučily Petra vyslovovat ’jupí jou’. I přes silnou angínu si své sólo v závěrečné písni Chodím po Brodway zazpíval.

Programová vedoucí III. ročníku přehlídky handicapovaných dětí Xenie Šustalová slavila v den akce jmeniny. Ale svátek to byl i pro všechny přítomné. Proto poděkování patří všem, kteří se na jeho realizaci podíleli - účinkujícím, zaměstnancům center a speciálních škol, pořadatelům a sponzorům. Díky!

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12