Kopřivnické noviny č. 40/99 ze dne 18. listopadu 1999

Zprávy z města a okolí

Kulturní dům chystá politickou diskuzi

Zemřela nejstarší obyvatelka města i okresu

Dnem veteránů v demokratických zemích je 11. 11.

Zloději se zaměřují na odložené tašky a kabelky

Za jízdu na neosvětleném kole je možná pokuta až tisíc korun

Lidé si stěžují na diskriminaci, ale nebrání se

KTK a zpravodaj má zlepšit informovanost družstevníků

Místní azylový dům je posledním, který funguje

Kabelovka zakódovala pět programů, volně šíří dvacet

Lidé dávají přednost netradičním vazbám

Zájem o převod družstevních bytů do vlastnictví není velký

Loprais: Nebyl důvod k udělení osudné penalizace

Politická špička se stále zřetelněji vyčerpává

O pozemky Livingu nebyl zájem, dluh půl milionu trvá

Stíny


Zprávy z města a okolí

Kulturní dům chystá politickou diskuzi

K o p ř i v n i c e (dam) - Zástupci čtyř demokratických stran budou zítra odpoledne na půdě zdejšího kulturního domu diskutovat o tom ’Jak jsme daleko s demokracií’. Po nedávném zasedání Československého Duchovního parlamentu se jedná již o druhou akci tohoto typu v poslední době.

Zatímco Duchovní parlament měl díky přítomnosti umělců a vědců nejen politický, ale i filozofický rozměr, od zítřejší besedy si lidé mohou slibovat spíše politickou diskuzi, na jaké jsou zvyklí z televizních obrazovek.

K diskuzi nad tématy, jako je právní vědomí lidí v této zemi, občanská společnost, či žhavý problém současnosti decentralizace řízení státu, zasednou představitelé čtyř nejdůležitějších nekomunistických stran v zemi. Za sociální demokraty přijede do Kopřivnice místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková, za ODS přislíbil účast na akci poslanec Petr Nečas. Barvy Unie svobody bude hájit severomoravský poslanec Zdeněk Kořistka a výčet hostů uzavírá Cyril Svoboda místopředseda KDU-ČSL.

Původně měli být mezi diskutujícími také dva nestraníci, a to duchovní Tomáš Halík a brněnský spisovatel Pavel Švanda, ti však nepřijedou. „Mrzí mě, že jim to nevyšlo. Přítomnost těchto dvou silných osobností by mohla diskuzi vytrhnout z ryze politické roviny,“ řekl organizátor akce a dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

Kromě firmy Ludvík Moravia, provozující kulturní dům, a kopřivnické radnice se na uspořádání akce podíleli také členové místního Masarykova demokratického hnutí.


Zemřela nejstarší obyvatelka města i okresu

K o p ř i v n i c e (hod) - V neděli 7. listopadu zemřela nejstarší obyvatelka Kopřivnice paní Marie Danilewiczová, která 13. června 1999 oslavila sto jedna let. V době svého jubilea byla i nejstarší obyvatelkou okresu Nový Jičín.

Nyní je nestarším obyvatelem Kopřivnice pan Václav Fronc, který se narodil 10. ledna 1904.


Dnem veteránů v demokratických zemích je 11. 11.

K o p ř i v n i c e (hod) - Na žádost náčelníka Okresní vojenské správy Nový Jičín podplukovníka Aloise Petroše položili ve čtvrtek 11. listopadu v jedenáct hodin u památníku Osvobození starosta Jiří Tichánek a místostarostové Alois Janek a Zdeněk Krajčír kytici, jako vzpomínku na padlé ve všech válečných konfliktech.

Jedenáctý listopad se stal v demokratických zemích Evropy, USA a Kanadě Dnem veteránů a oslavy pořádané v těchto zemích jsou věnovány žijícím i mrtvým veteránům válek, jako tichá vzpomínka jejich přínosu k vítězství demokracie ve světě i uctění jejich památky.


Zloději se zaměřují na odložené tašky a kabelky

K o p ř i v n i c e (hod) - Policie České republiky v Kopřivnici upozorňuje občany, aby si hlídali své tašky a kabelky, ve kterých nosí své doklady, z důvodu krádeží.

V minulém týdnu došlo totiž ve služebním obvodu Policie ČR v Kopřivnici ve větší míře ke krádežím odložených tašek a kabelek s doklady a penězi.


Za jízdu na neosvětleném kole je možná pokuta až tisíc korun

K o p ř i v n i c e (hod) - V poslední době byl u okresního ředitelství Policie České republiky Nový Jičín zaznamenán zvýšený počet dopravních nehod zaviněných cyklisty jedoucími za snížené viditelnosti na neosvětleném jízdní kole. Především v tomto ročním období a za současných meteorologických podmínek je takovéto jednání hazardem se zdravím a životem.

Policie České republiky bude proto častěji kontrolovat cyklisty, zda používají předepsané osvětlení jízdního kola. Pokud cyklista jede na neosvětleném kole, dopouští se přestupku, za který je možno na místě uložit pokutu až do výše jednoho tisíce korun.

Řidiči motorových vozidel si oprávněně stěžují na cyklisty a za nejhorší považují jízdu brzy ráno do práce.


Lidé si stěžují na diskriminaci, ale nebrání se

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že již platí novela zákona o zaměstnanosti, která zakazuje zveřejňování diskriminačních inzerátů, jak zaměstnavatelé, tak uchazeči o práci tento paragraf zatím neberou příliš na zřetel.

V novinách se běžně objevují inzeráty omezující pohlaví, věk, či místo bydliště potencionálního zaměstnance. V extrémních případech zaměstnavatelé určují národnost, vyznání, či politické přesvědčení svých potencionálních pracovníků.

Také na kopřivnické pobočce Úřadu práce již zaznamenali stesky lidí, kteří prý nebyli přijati na základě skutečností ze svého soukromí. Konkrétní stížnost však zatím nepadla ani jedna.

„Lidé by se měli proti diskriminaci bránit a domáhat se svých práv. Jde o to vychovat zaměstnavatele tak, aby se oprostili od diskriminačních hledisek, jak při zadávání inzerátu, tak i při osobních pohovorech,“ řekl vedoucí místní pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Za diskriminační lze považovat jakoukoliv informaci, která přímo a prokazatelně souvisí s výkonem toho kterého zaměstnání. „Pracovník má být hodnocen podle množství a kvality své práce, to, co nesouvisí se samotným výkonem práce, jsou dotazy nadbytečné a nevhodné,“ tvrdí Petr. Pokud se personalista přesto dotazuje na fakta ze soukromí uchazeče, vystavuje se firma riziku, že na něj nespokojený uchazeč o místo může podat stížnost okresnímu úřadu práce a také jej žalovat. Pokud se diskriminační postup prokáže, bude to znamenat nejen nežádoucí publicitu, ale i finanční postih.

V praxi to však vypadá tak, že lidé žádající o místo odpovídají na jakoukoliv otázku, která je jim položena, aby si zajistili místo.


KTK a zpravodaj má zlepšit informovanost družstevníků

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý a začátkem tohoto týdne se na obrazovkách KTK poprvé objevily přímé přenosy a záznamy z pracovních schůzek Oblastního stavebního a bytového družstva Kopřivnice. Podle předsedy družstva Jiřího Rýdla jde o další snahu zlepšit informovanost družstevníků.

Tři ze schůzek byly na kabelovce vysílány přímým přenosem a dvě ze záznamu. Důvodem, proč OSBD investovalo dvacet tisíc do jejich vysílání, je prý malý zájem nájemníků o problematiku družstva, který se projevuje například při domovních schůzích. Družstvo také vydává svůj zpravodaj, jehož druhé číslo by se mělo ve schránkách všech družstevníků objevit začátkem prosince. „Myslím, že se to rozhodně vyplatí. Alespoň podle toho, jak mohu hodnotit reakce lidí,“ tvrdí o větší informovanosti nájemníků Rýdl.


Místní azylový dům je posledním, který funguje

K o p ř i v n i c e (dam, hod) - Přesto, že jeho situace není rozhodně záviděníhodná, je kopřivnický Azylový dům pro rodiče s dětmi posledním, který doposud v republice funguje. Sesterská zařízení v Praze a Havířově přišla do stavu zmrazení činnosti. Kvůli kritickému nedostatku financí, který neumožňoval zajistit ani stravování, museli být svěřenci pražského a havířovského azylového domu předáni dětským domovům, diagnostickým ústavům a pokud to šlo, byli vráceni zpět do rodin.

Ani kopřivnické zařízení na tom není dvakrát růžově, jeho zaměstnanci například již dva měsíce pracují, aniž by dostávali plat. Přežití domu, který mají lidé zafixovaný pod názvem ’Malina’, umožnila shoda několika okolností. „Na rozdíl od Prahy a Havířova není naše zařízení určeno pouze dětem, ale rodičům s dětmi. To znamená, že rodič se o své děti stará a živí je sám, naši klienti také platí určité nájemné. Tím máme pozici ulehčenou,“ řekl ředitel kopřivnického azylového domu Jaromír Navrátil. Jemu a jeho spolupracovníkům se navíc od března podařilo sehnat zhruba tři sta tisíc korun od sponzorů. Tato částka představuje asi čtvrtinu celkových nákladů na roční provoz.

Pro přežití azylového domu je podle jeho vedení nezbytná transformace zařízení. Hlavička Sdružení azylových domů by se od prvního ledna měla změnit v obecně prospěšnou společnost.

Minulý týden ve středu jednal starosta Kopřivnice Jiří Tichánek s ministrem Vladimírem Špidlou, místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí o tíživé situaci azylového domu v Kopřivnici.

„Protože jsme vyzkoušeli všechny možnosti, které využít šly, a když přednosta Okresního úřadu Josef Svoboda smetl ze stolu naše varianty, jak pomoci azylovému domu, využili jsme možnosti k jednání s ministrem Vladimírem Špidlou. Jednání s ním se zúčastnil Jaromír Navrátil, ředitel azylového domu, Dagmar Jančálková, ředitelka Dětského centra v Kopřivnici a já. Sešli jsme se v salonku v parlamentu, kde jsem mu vylíčil celou situaci s tím, že město, aby zařízení vydrželo do konce roku, dalo co mohlo. Dále jsem mu řekl, že hrozí zánik tohoto zařízení. Jaromír Navrátil a Dagmar Jančálková prezentovali svá zařízení a ministrovi předali o nich písemné materiály. Vyložil jsem postoj okresu k celé záležitosti a pan ministr rozhodl, že do týdne, nejpozději do čtrnácti dnů přijedou jeho odborní pracovníci, kteří projdou obě zařízení a vypracují návrhy na řešení. Dále ministr slíbil osobní záštitu řešení celého problému, aby nehrozil zánik obou našich zařízení,“ sdělil po jednání v Praze starosta Jiří Tichánek.

Přesto, že azylový dům ubytovává lidi z celého okresu, většina měst a obcí přispívá po všech jednáních jen symbolicky.


Kabelovka zakódovala pět programů, volně šíří dvacet

K o p ř i v n i c e (dam) - Již víc jak týden mohou pětici programů v rozšířené nabídce sledovat jen ti klienti kabelové televize, kteří si zakoupili dekodér a zaplatili příslušný poplatek. Minulou středu v poledne bylo totiž dokončeno zakódování všech těchto do té doby volně šířených programů.

V současné době využívá placenou nabídku 80 domácností. Další zájemci o ni budou připojování průběžně. O dalším doplnění poněkud okleštěné volně šířené nabídky zatím v KTK neuvažují. „Programy, kterými bychom to byli schopni nahradit, by byly komerční stanice velmi podobného charakteru, jaké jsou tam již dnes. V dohledné době nepředpokládáme přidávání nových programů nad současný počet 25 programů,“ uvedl ředitel KTK Jan Bittner. Podle jeho slov se také změna počtu programů neodrazí na poplatcích.

„Když jsme začínali v roce 1992, tak bylo programů 10 a byla cena 30 korun, po sedmi letech je cena 48 korun a volně šířených programů jsme měli 22. Cena se zvyšovala jen o inflaci. Stejně, jak se neprojevilo zvýšení počtu programů na ceně, neodrazí se na ní ani jeho mírné snížení,“ uzavřel šéf kabelovky.


Lidé dávají přednost netradičním vazbám

Zákazník si vybírá zboží v nejnovějším kopřivnickém květinářství, které bylo před několika měsíci otevřeno na pěší zóně v centru města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Zatěžkávací zkouškou prodejen s květinami bývá den památky zemřelých u nás zvaný Dušičky. Ani letos tomu nebylo jinak, i když podle vyjádření majitelů prodejen, nákupní horečka posledních pár let hodně ochabuje. Důvodů je hned několik: mnoho občanů dává přednost výrazně levnější umělohmotné vazbě z Polska a tím, že se zvýšil počet květinářství ve městě z dvou před revolucí na současných osm prodejen, musela zákonitě klesnout tržba.

K absolutním stálicím patří prodejna Faab na pěší zóně, kde dvě spolumajitelky vážou květiny už devátým rokem. Že to dělají s láskou a nadšením, je znatelné na jejich vazbách. Stejně jako ony i ostatní květinářství nabízejí řezané i hrnkové květiny, dále vazbu svatebních kytic, smutečních, sušených a podobně. Zároveň si každá prodejna vypomáhá doplňkovým prodejem užitkové i drobné dárkové keramiky.

Největší květinářství je umístěno v prodejně Tatrovanky. Přes svérázný interiér je mnohdy obtížné se v prodejně orientovat a najít vlastní květiny. Dvě pracovnice odchodem z výše uvedené květinové síně se osamostatnily a založily vlastní provozovny - jedna je na náměstí a druhá naproti Základní školy sv. Zdislavy. Zvláště tady jsou díky nižšímu nájmu květiny cenově výrazně levnější.

Specifikum květinářství v bývalé kachlovce je aranžování řezaných i sušených květin i do vámi přinesených nádob. Jak uvedla prodavačka, poslední dobou dávají lidé přednost netradičním vazbám před klasickými kyticemi

Součástí kachlovky je i zahradnictví, které pro změnu drží primát v prodeji okrasných rostlin a hrnkových květin sloužící k výsadbě balkonů a oken.

Mezi nejmladší květinářství patří Jasmín u prodejny potravin u Laciny, v rámci kterého přešla smuteční výzdoba kremační síně.

Osmé květinářství, které najdete v budově kasáren je neodmyslitelně spjato s prodávající Marii Rambouskovou, která i z navázání obyčejného karafiátu udělá oku lahodící podívanou.


Zájem o převod družstevních bytů do vlastnictví není velký

K o p ř i v n i c e (dam) - Od roku 1996, kdy Oblastní stavební a bytové družstvo v Kopřivnici začalo s předáváním bytů do osobního vlastnictví, využilo této možnosti 451 družstevníků, což představuje zhruba desetinu jejich celkového počtu.

V drtivé většině se navíc jedná o starší byty, u kterých již byla splacena anuita a za převod do osobního vlastnictví jeho obyvatelé zaplatili jen zhruba tisícikorunový převodní poplatek. Zájem o převod bytů není nijak velký a v žádném případě neroste. „Převážná část lidí si v dohodě o budoucí smlouvě posunuje termín převedení bytu dále do budoucnosti,“ řekl předseda družstva Jiří Rýdl.

V prvním pololetí příštího roku bude předávání bytů pozastaveno a zájemci o převod bytu v roce 2000 se dočkají až v jeho druhé polovině.

„Chceme udělat takovou hloubkovou inventuru. Nikdo se však nemusí bát, že o svůj byt přijde. Každému, kdo o jeho převedení projeví zájem, bude vyhověno,“ uvedl Rýdl. „Lidé vyloučení z družstva za hrubé porušování stanov na převod pochopitelně nárok nemají,“ doplnil předseda.

Družstvo v současnosti také řeší problémy se třemi vlastníky bytů. „Jsou to lidé, kteří si vzali byty do vlastnictví s přesvědčením, že nebudou platit vůbec nic. Neplatí ani na údržbu, ani zálohy na média,“ uzavřel Rýdl.


Loprais: Nebyl důvod k udělení osudné penalizace

K o p ř i v n i c e - Tréninkem před letošním ročníkem nejtěžší rallye světa byla pro jejího pětinásobného vítěze Karla Lopraise a jeho kolegy Rallye Dubaj. Kolem jejího průběhu a hlavně výsledků se objevovaly v médiích rozporuplné zprávy. Jasno do celé věci by měl vnést právě Loprais:

Jak samotná soutěž vůbec vypadala?

Závod pro nás začal technickou přejímkou a krátkým zhruba tříkilometrovým prologem. Následovaly čtyři etapy, které byly naplánovány tak, že cíl byl vždycky v jednom místě. To byla velká výhoda na rozdíl od Dakaru, kde jste každý večer jinde. Spousta věcí mohla zůstat v kempu a nemuseli jsme je vozit sebou.

První dvě etapy byly velice rychlé, neboť je tam terén, který dovoluje jet třeba pětadvacet kilometrů v kuse maximální rychlostí. Druhé dvě části soutěže byly poněkud náročnější. Jednak byly delší a jely se v měkčím terénu s velkými dunami a navíc měly krátký časový limit.

První dva dny jste byli druzí, třetí den jste poskočili na první místo a nebýt osmihodinové penalizace pravděpodobně by jste zvítězil. Proč Vám bylo uděleno toto znevýhodnění?

Den předem večer jsme dostali itinerář, platný pro další etapu. Tam byl časový limit pět hodit třicet minut. Po startu jsme dostali jízdní výkaz, na kterém byla maximální doba jízdy pět hodin. To je v rozporu, pokud je změna v itineráři, musí se na to upozornit den předem na brífinku nebo ráno před startem. Tak se to taky běžně dělá, ale na Dubaji se tak nestalo. Naše Tatra osudnou etapu dojela za pět hodin dvě minuty. Iveko za pět hodin čtyřicet jedna vteřin. My jsme dostali osmihodinovou penalizaci, kdežto Iveko ne. Pořadatelé to vysvětlovali tím, že je to v toleranci jedné minuty, ale v soutěžních řádech podobná formule vůbec není. Navíc regule soutěže říkají, že když patnáct vozů nestihne limit na etapu, tak se čas posouvá na čas patnáctého. My jsme dojeli čtrnáctí, dvě minuty před patnáctým vozem. Takže nebyl důvod k udělení penalizace. Po dojezdu nás vyhlásili jako první kamion, na rampě nás vyhlásili taky jako vítěze. Na internetu byly takové výsledky, že Tatra i Iveko dostaly osm hodin a vítězem byl Kamaz, no a nakonec se vítězem stalo Iveko.

Rozladily vás ty zmatky, a to, že vám vítězství proklouzlo mezi prsty?

Radost jsme samozřejmě neměli, ale i tak si myslím, že jsme dopadli dobře. Navíc na nějaké smutnění není čas, protože vrcholí přípravy na Dakar.

Dubaj měla být tréninkem na Dakar, co čekáte od letošního ročníku?

Bude úplně jiný, pojede se z Dakaru do Káhiry. To znamená, že tam budou úplně neznámé podmínky. Navíc letos vůbec poprvé oslavíme Vánoce a silvestra doma. Po přejímkách vozů ve Francii, odkud pojedou lodí do Dakaru, se totiž vrátíme domů a do Afriky poletíme letadlem.

David Macháček


Politická špička se stále zřetelněji vyčerpává

O politice a politicích se mlčelo (pouze v ústraní vtipkovalo), cestování do svobodného světa bylo jen pro vyvolené, prověřené. Mandarinky a kakao byly k dostání dvakrát do roka.

Mladý člověk si nemohl svobodně zvolit svou školu, své zaměstnání. Nedalo se svobodně hovořit, jistá témata byla naprosto tabu. Za to fungovalo udavačství, ti „nejbojácnější, svobodnější“, měli na sebe nasazeného „hlídače“. „Přichycení při činu“ se lákalo ke spolupráci s STB, tak zvaně po dobrém, jinak...? A pak se otevřely hranice, ta rakouská nám Severomoravanům byla tou nejbližší a proto jsme jeli. Bez celního prohlášení, bez potupných kontrol. Člověk si přestal připadat jako otrok bez lidské důstojnosti. Uvěřili jsme svobodě, odmítali však hranice a pravidla hry.

Okoukaní politikové nám vnucují své koncepce, rotující bez efektu. Již perfektně víme, kdo a z které strany se nesnáší s tím druhým. Politická špička se stále zřetelněji vyčerpává bez toho, aby dala jasná pravidla, signál a naději, že najdeme řešení na triviální problémy společnosti, o životních jistotách rodin, bezpečí jednotlivců, obraně před zahnízděnou korupcí a arogancí moci, která zcela podceňuje svého voliče - ne, to jsme nechtěli.

Tak co tedy dál?

Předně návrat ke slušnosti a řádu, přestat se usmívat nad vulgarismy mocných. Vymeťme v příštích volbách stáje, dejme šanci nové generaci neotrlých, nezkorumpovaných, těm, kteří ze zásady plní své sliby, pracují systematicky a v řádu, jsou schopni dát naši zemi novou naději.

Pozvěme nové lidi do politické práce, pouze pořádný tlak zezdola přinese pozitivní změnu.

Jaroslav Šula, senátor


O pozemky Livingu nebyl zájem, dluh půl milionu trvá

K o p ř i v n i c e (dam) - Pohledávku ve výši půl milionu korun vzniklou nezaplacením pokuty živnostenskému úřadu se nepodařilo Kopřivnici vymoci ani po dražbě. O rekreačně ubytovací plochu, z jejíž prodeje se tato a jiné pohledávky společnosti Living měly uhradit, nebyl mezi dražiteli zájem. Jde o pozemky v okolí letního tábora na Libotíně ve Štramberku. Cena přesahující čtyři miliony šest set tisíc korun byla pravděpodobně příliš vysoká a nebylo učiněno takové podání, které by vedlo k prodeji. Dražba se bude v nejbližším možném termínu opakovat.


Stíny

10. 11. oznámeno vloupání do sklepního boxu v domě č. p. 1316 na ulici Pod Morávií, z něhož pachatel odcizil jízdní kolo Olpran

11. 11. oznámena krádež tržby v restauraci v Kopřivnici, následně 12. 11. policisté zjistili, že tuto odcizil jeden ze zaměstnanců tohoto podniku

12. 11. odcizil neznámý pachatel osobní automobil zn. Peugeot 105 bílé barvy, který majitel zaparkoval předešlého dne na ulici Francouzské poblíž pekárny Milany

12. 11. v 7 hodin ráno přijala hlídka městské policie telefonické oznámení od občana z Mniší, že dva psi od souseda mu roztrhali 5 králíků. Jednalo se o německého ovčáka a baseta. Přestupek proti majetku byl s majitelem psů projednán na místě a navíc musel poškozenému uhradit vzniklou škodu

Městská policie upozorňuje všechny řidiče, kteří ne- oprávněně užívají parkoviště vyhrazené invalidním občanům. Vyhláška č. 99/89 Sb. jasně hovoří o způsobu používání těchto vyhrazených míst - Řidič nesmí zastavit a stát na vyhrazeném parkovišti, nejde-li o vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazeno. To neplatí, jde-li o zastavení a stání, jež nepřekročí dobu tří minut. MP bude provádět opatření, aby k těmto dopravním a z lidského hlediska i morálním přestupkům nedocházelo.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:33