Titulní strana

Série veřejných schůzí s občany pokračovala dalšími dvěma

Nejbouřlivější byla veřejná schůze s občany v Lubině. Ve Vlčovicích a Mniší vše proběhlo mnohem klidněji.
Foto: David Macháček

M n i š í , V l č o v i c e (ili) - Vedení města v minulém týdnu pokračovalo v sérii veřejných schůzí s občany místních částí, tentokráte v Mniší v pondělí a následný den ve Vlčovicích. Obě schůze probíhaly podle stejných scénářů, kdy po oficiálním zahájení představili předsedové místních komisí v Mniší Jan Jalůvka a ve Vlčovicích Josef Kahánek svých pět členů.

Dále zazněla informace o současném stavu v Podnikatelském areálu ve Vlčovicích, který je pilotním záměrem města. Že se v současné době jedná podle hodnocení CzechInvestu o stavebně nejlépe připravený pozemek k investorským účelům na území naší republiky, vzali na vědomí občané obou obcí bez většího zájmu.

S vyhodnocením systému likvidace komunálního odpadu vystoupil vedoucí odpadového hospodářství Jiří Sopuch. V Mniší se ze 166 domácností do likvidace komunálního odpadu nezapojilo v prvním pololetí 29, ve druhém už jednačtyřicet domácností, z nichž pouze patnáct dalo na vědomí, jak s odpadem nakládají. Ve srovnání s visačkovým způsobem, který byl v platnosti v minulém roce, kdy bylo vyvezeno měsíčně 140 popelnic, je v tomto roce vyváženo 250 nádob. Připočteme-li k tomu vývoz velkoobjemových van, tříděného a nebezpečného odpadu, vychází celkově 2,5krát větší objem vyvezeného odpadu než v minulém roce.

Situace ve Vlčovicích je ještě markantnější. Ze 141 domácností, je nezapojeno jednadvacet, z toho pět podalo písemné vyjádření o likvidaci vlastních odpadů. V roce 1998 bylo měsíčně vyvezeno 78 popelnic, dnes je to 240. Zkrátka nejslabší svozová obec v přepočtu na jednoho obyvatele v rámci visačkového systému je letos absolutně nejlepší. Objem vyvezeného odpadu je totiž třikrát větší. Proti občanům, kteří do patnáctého ledna příštího roku nebudou na odboru životního prostředí dokladovat, jak se svým odpadem naložili, bude zahájeno přestupkové řízení.

Po podání informací o aktuálním dění ve městě se necelé tři desítky účastníků schůze v Mniší zapojilo do diskuze. Občany zajímalo zpevnění zídky pod základní školou, dokončení plynofikace obce, výtky zazněly na adresu pořadatelů diskoték, na volné pobíhání psů v obci, pálení odpadů a průjezdnost silnice Mniší - Měrkovice. „Jsme taky pro vás a jsme připraveni řešit všechny vaše problémy,“ řekl v závěrečné řeči starosta Jiří Tichánek a poděkoval všem přítomným za dotazy.

Ve Vlčovicích, kde byla účast na veřejné schůzi o poznání větší, na dotazy občanů odpovídal místostarosta Alois Janek. Otázky se točily kolem plynofikace kotelny kulturního domu, výstavby chodníků kolem průtahové komunikace přes obec, přechodů pro chodce, autobusových zastávek, využití budovy bývalé mateřské školky a dalších. V obou obcích zazněly připomínky k službám České pošty, která zavedla motorizovanou roznášku.


Na besedu přišli do anexu jen tři lidé

K o p ř i v n i c e (hod) - Besedy Kabelové televize Kopřivnice o Podnikatelském areálu Vlčovice, která se uskutečnila ve čtvrtek minulý týden, se zúčastnili starosta Kopřivnice Jiří Tichánek, místostarosta Alois Janek, Petr Czekaj, generální ředitel Agentury pro regionální rozvoj, Václav Kovalský, pracovník Centra rozvoje a podnikání Kopřivnice, s. r. o. a Milan Šmíd, vedoucí odboru rozvoje města.

Úvod besedy obstaral příspěvek kabelové televize, která natočila rozhovor s ředitelkou CzechInvestu Hana Chlebnou, jež představila CzechInvest, jeho historii a současnost.

Ředitelka Chlebná vysvětlila, jak se dostal CzechInvest k Podnikatelskému areálu ve Vlčovicích. Řekla, že CzechInvest oslovil okresní úřady ve Vsetíně, Novém Jičíně a v Přerově, aby mu pomohly najít vhodnou průmyslovou zónu. Díky neobyčejně dobré spolupráci s městem Kopřivnicí a jeho podnikatelským centrem se jim podařilo vytipovat území - Podnikatelský areál Vlčovice, které umožní zajistit ekonomické využití celého prostoru.

Po představení všech přítomných a úvodu starosty následoval prostor pro dotazy. Na otázku, kolik bude stát město výstavba areálu, místostarosta Janek řekl, že celkové náklady podle předpokladu budou činit 140 milionu korun, z toho 40 milionu bude na výkupy a sto milionů na infrastrukturu. Pokud se městu podaří získat dotace od státu nebo od fondu Phare, budou tyto náklady nižší. Na dotaz, zda je už znám zahraniční investor, bylo odpovězeno, že CzechInvest ho do 31. prosince nesdělí.

Diváci se ptali, zda je záruka, že budou přednostně zaměstnaní lidé z Kopřivnice. Milan Šmíd, vedoucí odboru rozvoje města odpověděl, že záruka není. Dále dodal, že při výběru si zaměstnavatel vybírá kvalitní pracovní sílu, a to z okruhu běžné vzdálenosti, tj. okruh 40 kilometrů.

Během besedy padla i otázka, zda Kopřivnice spolupracuje i s okolními městy. Starosta Tichánek řekl, že města a obce okresu sledují stav a podporují zřízení podnikatelského areálu. Pomoc přislíbil Štramberk a Příbor. Dále se hovořilo o dopravním spojení, o harmonogramu prací, o realizačním týmu, o zřízení servisní organizace, o průmyslových zónách, které jsou v Krnově a Karviné.

Beseda věnovaná Tatře se lidem nelíbila z důvodu, že byla vysílána ze studia a že oni neměli možnost klást otázky přímo. Na besedu o podnikatelském areálu přišli do anexu jen tři diváci, ostatní využili možnosti klást otázky po telefonu.


Obnovení Osvětové besedy v Lubině rozvířilo vášně

L u b i n a (ili) - Před čtrnácti dny zazněly na veřejné schůzi v Lubině neobyčejně ostré výpady na adresu bývalého předsedy osvětové besedy, který byl označen za hrobníka kultury v obci. S osočením, které mu jistě nebylo v daném okamžiku příjemné, nesouhlasila podle reakce většina přítomných.

Osvětová beseda, která byla vždycky jakýmsi centrem a nositelem kultury v místní části, měla sídlo v katolickém domě. Ten byl po revoluci vrácen v rámci restitučních nároků včetně interiérového zařízení Společnosti Katolického domu v Lubině.

V té době byl jejím členem i Petr Chromečka, bývalý uvolněný člen městské rady, který navrhoval komerční využití budovy. Měl představu vybudování podnikatelského domu, z nájmů by se hradil provoz budovy, opravy či dotovala kulturní činnost obce.

„S tímto názorem jsem neuspěl, protože v tom někteří viděli znevažování úlohy katolického domu. A nakonec jsem byl ze společnosti vyloučen,“ svěřil se Petr Chromečka.

V roce 1993 vyplácel městský úřad příspěvek na kulturní činnost osvětové besedě a 58 264 Kč dostávala společnost za pronájem místností. Z finančních důvodů převedl městský úřad některé svoje činnosti do zařízení patřící do majetku města. Tímto způsobem se přemístila veřejná knihovna do budovy mateřské školky, sklady do budovy tak zvaného pavilonu a naposledy i místní rozhlas do domu zahrádkářů. Společnosti Katolického domu v Lubině se přestal hradit pronájem a zůstal pouze příspěvek osvětové besedě na kulturní činnost.

Když vyschl zdroj příjmů, začaly se objevovat osobní útoky a hledal se viník. Za záminku byla vzata manipulace s majetkem osvětové besedy.

K likvidaci se sešla řádná komise, která inventarizovaný majetek roztřídila a nabídla zájmovým organizacím a spolkům v Lubině k dalšímu využití, následně tuto možnost dostala i kopřivnická zařízení, například dům dětí. O tom existují řádné předávací protokoly. Věci, které byly shledány použitelnými a nebyl o ně zájem, byly uskladněny v Pavilonu, ostatní byly vyhozeny do kontejneru. Podle svědectví členů komise se jednalo o léta nepoužívané a neošetřované věci uskladněné v místnosti za jevištěm, které pod vrstvou prachu nesly stopy značné ztyřelosti, zejména pak kostýmy a kulisy. O ty vlastně neprojevil zájem ani oddíl skautů, který pokračuje v divadelní tradici, ale dnes už zcela v jiném pojetí. Mezi vyhozené věci se dostaly i fotoalba již neexistujících kroužků, která byla hlavním důvodem k osočení bývalého předsedy osvětové besedy. Rozpracovaná kronika obce, o které se myslelo, že se ztratila, by měla být uložena v archivu městského úřadu. Nakonec byla zachráněna i fotoalba díky všímavosti jiných občanů.

K znovuobnovení Osvětové besedy v Lubině se spousta zainteresovaných tváří skepticky, protože všechno závisí od schopnosti komunikace mezi lidmi a jejich dobré vůli. Právě na nedostatečné vstřícnosti ze strany společnosti ztroskotalo bývalé vedení osvětové besedy, což nakonec vedlo v minulém roce k jejímu zániku.

„Občané Lubiny si zvykli, že v minulosti dostávali dotace, aby dělali kulturu. Ale v samotné Kopřivnici se dnes razí cesta, že si jednotlivé kluby musí na svoji činnost připlácet - hradí si 30 procent provozních nákladů. Totéž si budou muset uvědomit i v Lubině,“ uvedla vedoucí odboru školství, kulturu a sportu Radomíra Michálková.


Radní mimořádně zasedli, aby řešili majetkoprávní úkony

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v úterý zasedala mimořádně městská rada a na programu měla majetkoprávní úkony města. Městská rada schválila na doporučení posuzovací komise pro výběr zhotovitele veřejné zakázky Stavební úpravy přízemí budovy městského úřadu - IDC. „Veřejnou soutěž vyhrála firma Stavbař ze Šenova u Nového Jičína,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Městská rada projednala a následně doporučila městskému zastupitelstvu schválit změnu čerpání finančních prostředků fondu oprav a modernizace bytového fondu města Kopřivnice a změnu účelu použití úvěru OSBD v Kopřivnici ve výši pět set patnáct tisíc korun. Rada schválila uzavření dodatku ke smlouvě o nájmu nebytových prostor mezi městem Kopřivnicí a Jiřím Vítovcem ve věci rozšíření plynoinstalace v restauraci Kavárna.

Městská rada doporučila zastupitelům ke schválení prodej nemovitostí z majetku města, a to budovu bývalé mateřské školy na ulici Kpt. Jaroše včetně pozemků. „Podle projektu, který jsme viděli, by zde měla vzniknout pletařská dílna a dvě prodejny,“ řekl Zdeněk Krajčír.

Radní doporučili zastupitelům schválit příspěvek Dětskému centru pro děti s kombinovanými vadami se sídlem v Kopřivnici ve výši padesát tisíc korun z rozpočtu města.

Městská rada souhlasila s uzavřením leasingové smlouvy na pořízení parního generátoru proto, aby se mohla vybudovat parní ohřívárna pro veřejnost na Krytém bazénu v Kopřivnici.

„Na zasedání městské rady se diskutovalo o programu rozvoje města, o programu obnovy venkova, a to v souladu s rozpočtem na příští rok. Hovořilo se o strategickém plánu rozvoje, o možnosti navázání na současný program a o programu Reqviz 2000,“ dodal Krajčír.

Rada jmenovala Ivana Žárského předsedou komise pro projednávání přestupků zřízené Městskou radou Kopřivnice.


Němci přijeli jednat o další spolupráci mezi městy

Starostové Kopřivnice a Zwönitzu Jiří Tichánek a Uwe Schneider si prohlížejí knihy, které přivezla německá delegace.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Na dvoudenní návštěvu přijela čtyřčlenná delegace ze Zwönitzu vedená starostou Uwe Schneiderem. Pátečního jednání na radnici byli přítomni starosta Jiří Tichánek, místostarostové Alois Janek a Zdeněk Krajčír, Radomíra Michálková, vedoucí odboru školství, kultury a sportu, Jan Navrátil a Ludmila Březinová z komise pro mezinárodní vztahy, Pavlína Sazovská a Vendulka Sopúchová, pracovnice úřadu, které mají na starosti mezinárodní vztahy. Na jednání se hovořilo o možnostech naší další spolupráce, o spolupráci mezi Myszkowem a Zwönitzem.

Delegace ze Zwönitzu se zajímala, zda v okrese není německá menšina. „Zjistili jsme, že v Novém Jičíně má Německá menšina Orlické hory sídlo a sdružuje 70 lidí, z toho z Kopřivnice je jich sedm. Podařilo se nám s jednou paní z tohoto sdružení spojit telefonicky a paní Gabriele Meixner, vedoucí odboru školství kultury ze Zwönitzu, s ní hovořila,“ řekla Vendulka Sopúchová, která má na starosti mezinárodní vztahy.

Protože německá delegace projevila zájem blíže se seznámit s problematikou zpracování komunálního odpadu, byl na jednání přítomen i ředitel firmy Slumeko, s. r. o., Karel Březina. Ten se v sobotu v dopoledních hodinách německé delegaci opět věnoval a Zwönitzané si prohlédli třídící linku komunálního odpadu a kompostárnu.

Už asi půl hodiny po příjezdu delegace ze Zwönitzu rozbili zloději přední dveře jednoho z automobilu zaparkovaného před hotelem P Beam a ukradli z něj mobilní telefon. To zapříčinilo neúčast jednoho člena delegace na odpoledním jednání.


Rodiče byli letos asi abnormálně přesvědčiví, v tanečních je plno

K o p ř i v n i c e - Buďto letos byli rodiče abnormálně přesvědčiví a použili donucovacích prostředků, nebo se jejich ratolesti samy o sobě hrnuly na parket, aby si vštěpily základy společenského tance a bontonu.

V Kopřivnici letos své první krůčky na parketu absolvuje zhruba sto šedesát středoškoláků. Ti museli být rozdělení do dvou skupin. „Najednou bychom tolik žáků nezvládli a také na place by bylo velmi málo místa, což by výuku zkomplikovalo,“ zdůvodnil učitel tance Zdeněk Syrek. Ten také tvrdí, že takový počet žáků, jako letos, ještě v kurzu neměl.

Stejně jako Syrek i jeho kolegové v okolních městech mají letos podobné zkušenosti. Čím je zvýšený zájem o taneční způsoben, taneční mistři jen hádají. „Možná je to silnější ročník nebo prostě jen mají víc kuráže,“ řekl Syrek.

Ačkoliv mnohdy je třeba žáky shánět i v průběhu započatého kurzu, letos na přeplnění kapacity tanečních stačilo několik plakátů rozvěšených po městě. „Původně jsem plánoval také další formy propagace, ale nebylo to potřeba,“ potvrdil Syrek.

Velký počet žáků komplikuje také pořádání půlkolony a kolony. „Půlkolonu jsme nuceni nahradit diskolekcí se světly a dalšími efekty a kolonu letošního kurzu budeme muset rozdělit do dvou dnů,“ řekl taneční mistr. Závěrečná lekce bude navíc z ’Kaťáku’ přesunuta do většího sálu kulturního domu.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:33