Kultura

Koncert dechovky přinese i světovou premiéru

K o p ř i v n i c e - Osmnáct nově nastudovaných skladeb zazní na sobotním slavnostním koncertě Městského dechového orchestru Kopřivnice v kulturním domě. V průběhu programu, který bude stejně jako vloni celý natáčen týmem Českého rozhlasu, zazní skladby George Bizeta, Leoše Janáčka, Andrew Lloyd Webbera, Del Staigera a mnoha dalších.

„Podzimní slavnostní koncert je pro nás tradičně vyvrcholením celoroční činnosti. V tom vidíme naše hlavní poslání koncertovat a jezdit po festivalech a soutěžích. Na koncert v Kopřivnici si navíc vždycky necháváme to nejlepší, co v repertoáru máme,“ řekl šéf největšího hudebního tělesa ve městě Alois Hrnčárek.

Program koncertu budou letos tvořit výhradně skladby, které ještě v Kopřivnici nezazněly. „Některé jsme již hráli na zájezdech, ale všechny budeme hrát v kopřivnické premiéře. Tři skladby z programu zazní také na evropské soutěži dechových orchestrů, na kterou se chystáme v lednu,“ poznamenal Hrnčárek. Ukvaldské písně Leoše Janáčka v úpravě pro velký dechový orchestr navíc na sobotním koncertě zazní ve světové premiéře.

Tradicí na koncertech městské dechovky jsou hosté. Kromě dirigenta Borise Hajduška pozval orchestr také sólistku opery Slezského divadla v Opavě Kateřinu Hájovskou a zpěvačku Kateřinu Pospíšilovou. Mezi zpěváky vstoupí také desetiletý Martin Jurek. V programu zahraje také sedm instrumentálních sólistů, což znamenalo velké ztížení secviku jednotlivých skladeb.

„Zajímavostí letošního koncertu bude také fakt, že budeme hrát partitury čtyř skladatelů, kteří shodou okolností v tomto roce oslaví životní jubilea. Jaroslav Dufek a Miloš Machek mají pětasedmdesát, Boris Hajdušek sedmdesát a Evžen Zámečník oslaví šedesátku. Tři z nich se na koncertě možná objeví,“ pochlubil se kapelník.

Celá první půle koncertu je podle Hrnčárkových slov postavena jako koncertní a zazní v ní velmi obtížné a slavnostní skladby.

„To je hudba, kterou nikde jinde nemůžeme hrát. Na promenádním koncertě by to bylo nedůstojné,“ myslí si dirigent orchestru. Ve druhé půlce koncertu by měly zaznít skladby lehčího žánru a častěji budou vystupovat zpěváci.

Z nahrávky, pořízené během koncertu, by stejně jako z té loňské mělo vzniknout cédéčko sloužící Městskému dechovému orchestru k propagaci.

David Macháček


Výtvarná soutěž přiměla místní školáky zamyslet se nad stářím

Dvě z účastnic výtvarné soutěže uspořádané u příležitosti roku seniorů realizují na výkresu své představy o stáří.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Výtvarné soutěže uspořádané v rámci roku seniorů se zúčastnilo celkem dvaatřicet dětí ze všech kopřivnických základních škol, včetně malotřídek z Lubiny, Mniší a zvláštní školy. Na organizaci akce se spolu se Základní uměleckou školou Zdeňka Buriana podílely také místní základní školy a město. Samotná soutěž proběhla minulé úterý dopoledne v ateliérech místní ZUŠ. „Každá škola nominovala své zástupce. Někteří vyslali ty nejnadanější, jiné školy poslaly děti, které prostředí na základní umělecké škole neznají a učitelé je do něj chtěli zasvětit,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.

Téma soutěže bylo vzhledem k důvodu jejího pořádání jasné - stáří. „Úkolem soutěžících bylo za použití libovolné výtvarné techniky ztvárnit, jak vidí staré lidi a co pro ně stáří znamená,“ řekla Michálková.

Dílka, která děti tvořily, rozděleny do třech kategorií, budou vyhodnocena a vystavena. Začátkem prosince by měla být výstava instalována v kulturním domě na chodbě vedoucí ke kinu.

 

 

 

 

 

 

 


Evropská hudba bude v Noře pravděpodobně znít jen občas

K o p ř i v n i c e (dam) - Pravděpodobně jen občas se na půdě kopřivnické Nora Café uskuteční koncert patřící do série Euro Connections.

Tato celoevropská série koncertů alternativní hudby, do které je zapojeno deset zemí, měla podle prvních předpokladů nahradit na programu Nory sérii 8x rock, která se dramaturgicky vyčerpala.

Šéf Nory Víťa Váňa je však rozladěn nespolehlivostí Euro Connections. „Teď jsme měli dělat koncert německé skupiny N.O.H.A. Jeden den jsme se dohodli na podmínkách a druhý den mi oznámili, že nepřijedou,“ ztěžoval si Váňa. Podobně to dopadlo také s plánovaným příjezdem francouzských One shot na Šlahouny.

Euro Connections již od loňského podzimu fungují v pražském paláci Akropolis. V Praze jsou však naprosto jiné podmínky. „Tady se to nedá dělat jako v Akropoli. Tam je možné z týdne na týden změnit kapelu. Je to dáno šíří tamní nabídky. Pro nás uspořádání takového koncertu znamená podstatně delší propagaci. Musíme sem totiž dostat lidi nejen z Kopřivnice, ale i z okolních měst,“ tvrdí Váňa.

Ten však ještě Euro Connections úplně nezatratil. „Netvrdím, že z toho nic nebude,“ řekl. Každopádně nebude Kopřivnice hostit všechny koncerty série, ale jen vybrané kapely vystoupí nejen v Praze, ale i v Kopřivnici.


Kmotr Citron přitáhl na křest nové desky ’Anděla’ stovky lidí

Kapela Citron při svém vystoupení v katolickém domě. Legendární kapela se stala kmotrem nového cédéčka Moravského anděla s názvem Nezvaný host.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba čtyři stovky lidí zavítaly minulý pátek na křest druhého alba místní kapely Moravský anděl. Jedním z velkých lákadel koncertu v katolickém domě byla přítomnost legendární metalové kapely Citron.

Citron, který vystoupil ve své původní sestavě, byl zároveň kmotrem nového cédéčka nazvaného Nezvaný host.

Nejprve návštěvníky koncertu bavila místní kapela Viagra, po nich už následoval Citron jako hlavní hvězda večera. O závěrečný blok se postarali sami oslavenci z Moravského anděla. „Koncert předčil všechna naše očekávání,“ říkal spokojený manažer kapely Václav šléhofr.

 

 

 


Předplatné zahájí Vševěd divadla Drak

K o p ř i v n i c e (dam) - Již tuto neděli začíná dětské divadelní předplatné. Pořadatelé doufají, že zatím spíš sporadický zájem diváků se zvýší po prvním představení. O otevření série se postará legendární loutkové divadlo Drak z Hradce Králové. Jedna z našich nejlepších scén do Kopřivnice přijede se svou inscenací klasické pohádky Tři zlaté vlasy Děda Vševěda.

Notoricky známou pohádku o Plaváčkových osudech pro Drak upravila dvorní autorka libereckého Najivního divadla Iva Peřinová. O úspěchu tohoto představení nejvýmluvněji hovoří sto šedesát sedm repríz. Jeho kvalitu lze zase vysledovat z množství ocenění, které získalo. Asi nejvíc si hradečtí divadelníci považují jeho nominaci na nejlepší inscenaci roku 1998. Cenu sice nakonec nezískali, ale již to, že se dostali mezi tři nejlepší představení v konkurenci všech dalších divadelních žánrů, je obrovský úspěch. Zmiňovaná pohádka také získala Erika, což je jedno z nejprestižnějších tuzemských ocenění loutkářů.

Drak je jedno z nejstarších kamenných loutkových divadel v Čechách, jeho věhlas, ale sahá daleko za hranice státu. Kromě většiny zemí Evropy, jeho soubor vystupoval i v zámoří nebo v Japonsku. Lidé z Draku také vyučují na pražské DAMU a zvyšují tak prestiž svého divadla. O angažmá v Draku je tak mezi studenty herectví tradičně velký zájem.

Představení je inscenováno na běžném činoherním jevišti a loutkám marionetám jsou partnery živí herci. Režisérem je Josef Krofta, výpravu má na svědomí Marek Zákostelecký a hudbu složil Vratislav Šrámek. Na scéně se objeví sudičky v podání Libuše Bogostové, Ivany Bílkové a Pavly Lustykov, jako Plaváček se představí nováček Draku Radek Vávra a všechny mužské role včetně děda Vševěda zahraje Václav Poul.


Vašíček prý přiveze unikátní záběry mimozemšťanů

K o p ř i v n i c e (dam) - Po úspěchu první přednášky se ve středu do sálu kina Puls vrátí populární ’záhadolog’ Arnošt Vašíček.

Na rozdíl od minulé besedy, kdy byla řeč hlavně o magii, bude tato přednáška věnována hlavně fenoménu mimozemského života a UFO.

Přednáška bude doplněna unikátními filmovými záběry pořízenými na nejrůznějších místech světa. K vidění prý budou ostatky nelidských humanoidních bytostí a podobně. Ty budou posléze publikovány v televizním seriálu Planeta záhad.


Sobotní Rocková notečka představí další čtyři mladé kapely z regionu

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři mladé kapely z regionu vystoupí tuto sobotu v Nora Café na třetí Rockové notečce. Vybrat kapely pro tento program prý nebylo jednoduché. „Je spousta kapel, ale ne všechny je vhodné pozvat,“ tvrdí šéf Nory Váňa.

Kromě místních Stand&art zahrají v hudebním sále také fulnecké Vánoce a Džusový brouk z Frýdku-Místku. Koncert se uskuteční v hudebním sále od devíti hodin večer. Stand&art vystoupí na půdě Nory poprvé, častěji koncertují v okolních městech a na půdě Nory půjde o jejich premiéru. Kapela hraje hardrock a ve své hudbě používají také jazzové prvky. Výrazným rysem kapely jsou kvalitní a dobře interpretované anglické texty stejně jako pódiové show zpěváka Mirka Přívětivého.


Lidé mohou ještě jednou na Hukvaldy

H u k v a l d y (dam) - Poslední možnost dostat se v letošním roce na hrad Hukvaldy budou mít lidé v neděli osmadvacátého listopadu. V tento den se v jinak již uzavřeném areálu hradu koná tradiční Ondřejská pouť. Kromě mše v ranně barokní kapli svatého Ondřeje, je pro poutníky připraven také malý jarmark.


Dr(o)bečky z knihovny

Milí čtenáři,

do práce to mám pěšky za slušného počasí 30 minut rychlé chůze. Z kopce - podotýkám. Pracoviště mám ve 4. patře. Bez výtahu. V pracovní době toho moc nenasedím. Odpoledne zpátky domů - 40 minut nejméně. Večer mě bolí celý člověk, a přesto jsou tací lidé, kteří tvrdí, že mám málo pohybu. A víte co? Mají pravdu! Přesvědčil mě o tom člověk, který nějakou dobu neměl pohyb vůbec, protože trávil měsíce života na invalidním vozíku. Protože je to člověk tvrdohlavý a protože ho nebavilo být odkázán na pomoc druhých, začal se intenzivně věnovat dvěma činnostem: usilovně vymýšlel a pracoval hlavou a usilovně procvičoval celé tělo - to vše s cílem být pohyblivý a soběstačný. Ten umíněný muž se jmenuje Oldřich Nenička. Založil firmu NEOL, kde pracují pouze invalidé a kde vyrábějí různá mučidla (možná znáte výrobek KON-REH). Mučidla slouží k procvičování těl zatím zdravých i těl poněkud zdevastovaných. Se svými rehabilitačními přístroji přijede pan Nenička do Kopřivnice ve středu 24. listopadu a přednášku s ukázkami cvičení předvede v 18 hodin v kulturním domě v malém sále v přízemí. Všechny, kdo máte pohybové problémy nebo jen chuť něco pro své zdraví udělat, srdečně zve

Ludmila Karlíková


Kino Puls uvede Pelíšky a následovníka kultovního Trainsponttingu Acid House

K o p ř i v n i c e (dam) - Již podruhé se na plátno kina Puls dnes odpoledne vrátí česká komedie Pelíšky.

Hvězdně obsazený film režiséra Jana Hřebejka o osudech dvou rozdílných rodin, které osud v šedesátých letech svede dohromady, sklízí úspěch nejen v republice, kde se neustále drží na špici žebříčku návštěvnosti. Uznání si film získal také na zahraničních festivalech, a to nejen evropských, ale třeba i v Japonsku a Kanadě.

„Pelíšky chápou cizinci stejně dobře jako my. Dnešní češi, si tu dobu, v níž se děj filmu odehrává, už taky nepamatují. Takže jsme v promítacím sále taky cizinci,“ řekl v rozhovoru pro Kinobox Hřebejk.

Pelíškům patří čtvrteční, páteční a sobotní odpoledne, v pondělí 22. listopadu se budou hrát odpoledne i večer.

Ode dneška do soboty budou večerní představení patřit drsné britské komedii Acid House. Ta je celovečerním debutem bývalého fotografa a dokumentaristy Paula McGuigana a plná toho nejdrsnějšího humoru. Tomu se vcelku podařilo zfilmovat texty Irvina Welshe, který vyšel v roce 1994 stejně jako Trainspotting.

Děj tří povídek se opět odehrává na předměstí severního Edinburghu. Už samotné názvy jednotlivých klipů jsou mnohoslibující. Hrdina první povídky se po té, co ztratil práci, dívku i místo ve fotbalovém týmu, cestou z flámu potkal Boha. Po chvíli ho vyprovokoval k tomu, aby jej proměnil v masařku.

Stejně jako Masařka jsou i další dvě části filmového triptychu Měkkejš a Barevnej svět, plné drsného humoru a rozpolcených hrdinů ze dna společnosti.


Místní underground se představí na festivalu v Praze

K o p ř i v n i c e (dam) - Celý jeden večer bude na pražském festivalu Alternativa patřit kopřivnické scéně.

Jam session, která se uskuteční druhého prosince v karlínském klubu Skansen, bude zcela v režii místní Nora Production. Dramaturg večera Vítězslav Váňa vsadil především na tanečně laděnou hudbu.

V programu budou koncertovat Nesselsdorf a rytmická formace Údery údy. ’Údery’ navíc nebudou v programu figurovat Alternativy poprvé. Zbytek načaté noci budou diváky ve Skansenu bavit DJ’s Jezus, Forest a Tall.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:33