Kopřivnické noviny č. 38/99 ze dne 4. listopadu 1999

Zprávy z města a okolí

Koupě bytů má být pro občany dosažitelnější

Děti oslavily státní svátek s lampiony v rukou

Další městské zastupitelstvo bude 18. listopadu

O prezentaci na výstavě Gemma ’99 je zájem

Městský úřad má novou předvolbu telefonních čísel

Místní samoživitelky začaly spolupráci s organizací chorvatských vdov

O balík pěti placených programů je mezi Kopřivničany zájem

Britští lektoři předávali zkušenosti z Agendy 21

Poznámka

Hagioterapie je forma hygieny duše

Informační schůzku iniciovala nezisková organizace

Nečas s Jalůvkou mluvili o NATO a Evropské unii

Štramberk a arboretum má spojit podzemní chodba

Zájem lidí o Dny zdraví Revírní bratrské pokladny předčil očekávání pořadatelů

V Duchovním parlamentu zasedlo jen šestnáct lidí

Stíny

Správní rada muzea se točila kolem osoby nového ředitele

Názor zastupitele k organizačnímu řádu


Zprávy z města a okolí

Koupě bytů má být pro občany dosažitelnější

K o p ř i v n i c e (hod) - Na minulém jednání zastupitelstva, které se uskutečnilo 16. září, byl po diskuzi stažen z programu projekt prodeje bytových domů v Kopřivnici. Zeptali jsme se proto místostarosty Aloise Janka, který má na starosti bytovou problematiku, jak se bude postupovat dále s tímto projektem?

“Existoval starý projekt na prodej bytových domů - Pravidla pro prodej bytových domů, podle kterých se prodaly některé byty, i když ambice projektu byly daleko větší a bylo nutné jej změnit a přiblížit i cenově občanům. My jsme při zpracování nových pravidel pro prodej bytových domů vycházeli ze tří věcí: a to, že domy stárnou, že se zhoršuje sociální situace v Kopřivnici a za třetí tím, že domy prodáme, nemusíme do nich investovat, což je dnes hlavní důvod,” řekl místostarosta Janek. “Při snaze přizpůsobení ceny lidem z důvodu zhoršující se sociální situaci v Kopřivnici, došlo v návrhu ke snížení ceny asi o 30 procent. Hledali jsme i řešení, které by přiblížilo prodej domu případné právnické osobě, která by vznikla z oprávněných nájemníků,” dodal Janek.

Jednou z možností je, že by město prodávalo byty samo nebo prostřednictvím prováděcí agentury či realitní kanceláře. Proto zastupitelé chtěli, aby dostali s projektem i zásady pro prováděcí realitní kanceláře.

“Na zastupitelstvu projekt tak, jak jsme jej předložili, neprošel, já se domnívám, že hlavním důvodem bylo snížení ceny. V projektu byly dvě možnosti: prodej celého domu podle zákona č. 72/94 Sb. prohlášením vlastníka k prodeji jednotlivých bytů nebo prodej celého domu právnické osobě vzniklé z oprávněných nájemců, tj. podle občanského zákoníku. Zastupitelstvu budeme předkládat samostatně projekt prodeje bytových domů a podklady pro výběr realitní kanceláře s tím, že pokud neprojde projekt prodeje bytových domů, mohla by se začít vybírat firma, která by tyto činnosti pro město dělala. S prodejem budeme začínat od těch nejstarších domů na Koreji. V současné době jsou rozpracované tři prodeje domů, a to na ulici Karla Čapka, na ulici Sokolovské a na ulici Štefánikově,” uzavřel Alois Janek.


Děti oslavily státní svátek s lampiony v rukou

foto1.gif (49325 bytes)

Dětem s lampiony nevadilo při průvodu ani to, že se nesetmělo. Oslav osmadvacátého října se zúčastnilo několik set Kopřivničanů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik stovek lidí si v Kopřivnici minulý týden připomnělo jednaosmdesáté výročí založení Československa.

Oslavy byly tradičně zahájeny kratičkým koncertem městské dechovky a položením kytic k pomníku T. G. M.

Po projevu starosty a státní hymně se průvod tvořený dětmi s lampiony a jejich rodiči vydal směrem ke kulturnímu domu. Ačkoliv na rozdíl od loňska bylo ještě světlo a lampiony nebyly tolik efektní, dětem to, jak se zdálo, nevadilo. Po dalším krátkém programu Městského dechového orchestru se oslavy přesunuly do hlavního sálu, kde své vystoupení předvedli žáci všech místních základních a uměleckých škol. Důstojnou tečkou za oslavami byl večerní koncert v kině Puls, kde vystoupila trojice vynikajících interpretů vážné hudby.

 

 

 

 

 

 

 

 


Další městské zastupitelstvo bude 18. listopadu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městští zastupitelé se sejdou ke svému zasedání ve čtvrtek 18. listopadu od 16.30 hodin v anexu městského úřadu.

Na programu jednání městského zastupitelstva bude složení slibu nového člena městského zastupitelstva, rozpočtová opatření, zrušení právní subjektivity mateřských škol, majetkoprávní úkony města, zrušení vyhlášek města, návrh na realizaci ústavu sociální péče s denním pobytem pro občany s kombinovanými vadami.

V bodě různé se bude doplňovat městská rada o dva členy, místo dvou z ODS, kteří se vzdali svých mandátů.


O prezentaci na výstavě Gemma ’99 je zájem

Nový Jičín (ili) - Už pošesté pořádalo Středisko informatiky a služeb školského úřadu ve spolupráci s Úřadem práce Nový Jičín přehlídku středních škol a učebních oborů na školní rok 2000/2001 pod názvem Gemma ’99. Veletrh vzdělání byl určen výchovným poradcům a zejména žákům 8. a 9. tříd a jejich rodičům, aby jim umožnil lepší orientaci při volbě dalšího studia.

V rámci tří dnů od 19. do 21. října, během kterých se v Domě školství v Novém Jičíně představilo na osmatřicet středních škol a učilišť, se v prezentačních prostorách vystřídaly prakticky všechny kolektivy žáků devátých a osmých tříd základních škol v okrese. V odpoledních hodinách veletrh vzdělávání pak navštěvovali žáci v doprovodu rodičů.

Každou školu reprezentoval stánek s fotografiemi, krátké video, filmy a mnohdy nechyběly ani konkrétní ukázky práce žáků doprovázené zasvěceným výkladem studentů i jejich pedagogů.

“Zájem škol o prezentaci je značný a převyšuje naše kapacitní možnosti. Navíc v posledních letech došlo ke spoustě různých změn, o kterých není veřejnost informována a tady se nabízí skvělá příležitost,” sdělila Blahoslava Marková, poradce pro volbu povolání. V případě, že se ještě najdou zájemci, kteří váhají s rozhodnutím o volbě svého budoucího povolání, mohou si domluvit konzultaci v Informačním a poradenském středisku pro volbu povolání v Novém Jičíně nebo na telefonním čísle 786 258. Všechny služby, které IPS klientům poskytuje, jsou bezplatné.


Městský úřad má novou předvolbu telefonních čísel

K o p ř i v n i c e (hod) - K přečíslování městského úřadu dojde zítra, to je 5. listopadu. Novou telefonní předvolbu 879 4.. bude mít budova na ulici Záhumenní a 879 6.. na ulici Štefánikově.

Bližší informace obdržíte na ústředně budovy na ulici Záhumenní - č. tel. 879 411 a na ulici Štefánikově - č. tel. 879 611.


Místní samoživitelky začaly spolupráci s organizací chorvatských vdov

K o p ř i v n i c e (ili) - Z osobní iniciativy předsedkyně Sdružení žen samoživitelek Kopřivnice Alžběty Marinové došlo v minulém týdnu k neobvyklému setkání se zástupkyněmi organizace Chorvatské vdovy ze Záhřebu. Naše město navštívila její předsedkyně Ankica Golubič a místopředsedkyně Irena Dubreta.

Obě ženy, stejně jako další tři tisíce chorvatských vdov, které ztratily své muže v době válečného konfliktu, se sdružily v organizaci, aby zajistily důstojné postavení sobě a svým dětem. A zdaleka se nejedná pouze o ekonomické zajištění, kterého dosáhly. “Tím, že jsme se zorganizovaly, dokázaly jsme se navzájem duševně podpořit, což bylo v životních tragédiích, které nás potkaly, to nejdůležitější,” uvedla stavební inženýrka Irena Dubreta, jejímuž synovi bylo deset let, když ovdověla. V rámci další spolupráce zástupkyně obou neziskových organizací dohodly výměnné pobyty svých dětí a mládeže pod názvem Mosty.


O balík pěti placených programů je mezi Kopřivničany zájem

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická kabelová televize podle slov svého ředitele Jana Bittnera zaznamenala zájem o placený balík pěti televizních programů, které v nejbližších dnech začne kódovaně vysílat do domácností. “Nedokážu odhadnout počet zájemců, přesný přehled budeme mít po té, co aktivujeme dekodéry,” uvedl Bittner.

Ještě po dobu než budou připojeni všichni současní zájemci o placenou nabídku, bude možné sledovat programy volně. Nebude to však trvat dlouho. Podle Bittnera je práce na zapojení otázkou několika málo dní. Balík pěti programů, obsahující Eurosport, Hallmark, Max1, SuperMax a Galaxii, bude zájemce stát necelých sto korun měsíčně.


Britští lektoři předávali zkušenosti z Agendy 21

K o p ř i v n i c e (ili) - Praktické zkušenosti s uplatňováním místní Agendy 21 ve Velké Británii - prosperita a udržitelný rozvoj obcí a regionů byl název workshopu, který se pod vedením britských lektorů uskutečnil 19. října v Novém Jičíně.

Pracovní workshop určený pro zaměstnance veřejné správy, podnikatelé a nevládní organizace se uskutečnil ve spolupráci přípravné skupiny projektu Novojičínsko v novém tisíciletí - místní Agenda 21 Okresního úřadu Nový Jičín a Českého ekologického ústavu Praha za finanční pomoci Britské rady se sídlem v Praze.

Agenda 21, volně přeloženo program pro jednadvacáté století, vznikla při Summitu Země v Rio de Janeiru, kde bylo formulováno pět základních deklarací týkajících se životního prostředí. Jednou z částí přijatých dokumentů byla i Agenda 21, která za souladu ekonomických, sociálních a environmentálních požadavků by měla vytvořit cestu do jednadvacátého století. Rozpracováním na regionální poměry se pak zabývá místní Agenda 21.

“Z toho důvodu, že se Agenda 21 začala uplatňovat v zemích západní Evropy už od poloviny 90. let, čerpáme dnes z jejich zkušeností,” uved účastník workshopu Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí.

O své praktické zkušenosti s uplatňováním Agendy 21 na regionální úrovni a především se zapojováním veřejnosti i jednotlivých neziskových organizací se s účastníky workshopu podělili dva britští lektoři - ředitel nevládní organizace John Gittins z hrabství Cheshire a úřednice pro místní Agendu 21 Kirsty Hughes z Vale Royal. V rámci workshopu se jeho aktéři nejen seznámili s tím, co Agenda 21 představuje, ale v praxi si vyzkoušeli i některé její techniky.


Poznámka

Za množství lidí účastnících se v předvečer 28. října oslav založení republiky v Kopřivnici by se nemuselo stydět ani podstatně větší město.

V době, kdy některé radnice oznámily, že mají důležitější věci, než se starat o oslavy založení státu, který již tak jako tak neexistuje a v dalších městech se vzpomínka omezí na položení kytic u pomníku za účasti několika desítek většinou prvorepublikových pamětníků, v Kopřivnici se oslav zúčastnily stovky lidí včetně mladých a dětí. Ne že by v Kopřivnici bylo historické a vlastenecké povědomí občanů vyšší než jinde, také tady se ještě před několika lety oslav před pomníkem účastnilo jen několik desítek převážně starších lidí.

Poprvé, kdy byly oslavy masovější a zúčastnily se jich stovky lidí, byl loňský osmadvacátý říjen. Tehdy přišli pořadatelé oslav s nápadem v jejich rámci uspořádat lampionový průvod a dvě kulturní akce zajímavé pro velkou skupinu obyvatel. Jak se ukázalo, nápad se osvědčil a po letošních zkušenostech to vypadá, že se z něj stane tradice.

Někteří sice s lampiony nesouhlasí a považují je za návrat předlistopadových dob - opak je pravdou. Lampionové průvody tady byly již za první republiky, komunisté pouze změnili důvod jejich pořádání na oslavy VŘSR. V Kopřivnici se navíc o znovuobnovení lampionových průvodů velmi zasazovali lidé jako Bohuslav Ficek, kteří si za minulého režimu prožili své.

D. Macháček


Hagioterapie je forma hygieny duše

K o p ř i v n i c e (ili) - Zástupkyně humanitární organizace Centra duchovní pomoci ze Záhřebu Katarina Ralbovski 22. října v Katolickém domě v Kopřivnici zasvětila zájemce do principů hagioterapie.

Jedná se o metodu duchovní pomoci založenou na křesťanských principech, se kterou přišel teolog Tomislav Ivančić, profesor Katolické bohoslovné fakulty v Záhřebu.

“V rámci naší organizace pomáháme lidem, kteří mají duchovní problémy, aby našli sami sebe. Vždyť už tím, že se najde někdo, kdo vaše problémy vyslechne, se vám uleví. Dostane-li se vám navíc i zasvěcené rady, bývá zpravidla po problému,” přiblížila Katarina Ralbovski princip hagioterapie.

Toto netradiční setkání se uskutečnilo na osobní pozvání Alžběty Marinoivé, předsedkyně Sdružení žen samoživitelek v Kopřivnici, za finanční pomoci Nadace rozvoje zdraví v Karviné.


Informační schůzku iniciovala nezisková organizace

K o p ř i v n i c e (ili) - Za účasti představitelů města, pěti zástupců z řad podnikatelů a jediné zástupkyně neziskových organizací Alžběty Marinové, předsedkyně Sdružení žen samoživitelek, se uskutečnila v anexu městského úřadu 26. října druhá schůzka k místní Agendě 21 a vstupu naší země do Evropské unie.


Nečas s Jalůvkou mluvili o NATO a Evropské unii

foto3.gif (24679 bytes)

Poslanci ODS Petr Nečas a Josef Jalůvka vysvětlují občanům výhody a negativa vstupu do evropských struktur a NATO.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pondělí se sešli v anexu Městského úřadu v Kopřivnici lidé s poslanci Parlamentu České republiky za ODS Josefem Jalůvkou a Petrem Nečasem. Na programu schůzky byl vstup České republiky do Evropské unie, NATO a reforma veřejné správy.

Poslanec Josef Jalůvka, který je členem a ověřovatelem výboru pro evropskou integraci, členem podvýboru pro prezentaci ČR v zahraničí při zahraničním výboru, členem politického výboru Shromáždění Západoevropské unie a ještě dalších funkcí, pozval na tuto besedu do Kopřivnice svého stranického kolegu Petra Nečase. Ten je místopředsedou poslaneckého klubu ODS a předsedou Výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

V první části besedy vysvětloval Petr Nečas integrační procesy, dále hovořil o Severoatlantické alianci, o principu jejího fungování. Řekl, že před vstupem do aliance je nutná modernizace naší armády a dodal, že se v současné době vydává na ochranu republiky více než se bude dávat v době, kdy budeme v Severoatlantické alianci.

Poslanec Nečas dále hovořil o referendu, které musí předcházet vstupu do Evropské unie z důvodu přesunu některých pravomocí. Na dotaz, zda už je znám konkrétní návrh zákona o referendu na vstup do EU, odpověděl, že není ještě o něm rozhodnuto.

Na besedě se rozebíral posudek, který vypracovala komise Evropské unie o připravenosti vstupu naší republiky a Polska do EU. Dále se hovořilo o mošnovském letišti, o stavbě dálnice do Ostravy, o prospěšnosti členství v NATO a o zásahu NATA v Jugoslávii.

Poslanec Josef Jalůvka, který v první části doplňoval Petra Nečase a dělal, jak sám řekl, spíkra, v druhé části hovořil o reformě veřejné správy a o práci poslance. Vysvětlil proces, jakým procházejí zákony v parlamentu než dojde k jejich schválení. Hovořil o reformě veřejné správy, která má být v budoucnu dvoustupňová - obce a kraje. Obce by měly mít větší pravomoce a měl by nastat útlum okresů. To si však vyžádá daňové změny a změny rozpočtových pravidel. “Severní Morava je nejlépe připraveným krajem na vstup do Evropské unie díky Agentuře pro regionální rozvoj,” řekl poslanec Josef Jalůvka na besedě v anexu.


Štramberk a arboretum má spojit podzemní chodba

K o p ř i v n i c e (dam) - Podzemní chodbu, sloužící jako vchod do botanické zahrady ve Štramberku, chce vybudovat autor myšlenky jejího zrodu Petr Pavlík.

Chodba, která by měla ústit přímo dole ve městě, by podle Pavlíka měla přitáhnout nahoru do arboreta více lidí. “Když bude návštěvník muset urazit cestu kolem půlky kopce, polovina jich nepřijde, kdežto podzemní chodbou to bude do arboreta jen osmdesát metrů,” řekl Pavlík.

V umělých grotách po stranách chodby by pak měly být někdy v budoucnu vystaveny paleontologické sbírky. “Představte si na levé straně zkameněliny a napravo mořská akvária se stejným, ale živým živočichem,” sní Pavlík o ideální expozici.

Ačkoliv podobná vize vypadá velmi nákladně, její autor je přesvědčen, že je ji schopen realizovat relativně levně. Projekt již Pavlík má a zadarmo, trhavina je prý levná, takže zbývají pouze náklady na mzdy a odvoz suti. Pokud vše půjde dobře, mělo by se začít s ražbou již na jaře.


Zájem lidí o Dny zdraví Revírní bratrské pokladny předčil očekávání pořadatelů

foto4.gif (23852 bytes)

Lidé stáli několikametrovou frontu, aby si v rámci Dnů zdraví mohli nechat změřit hladinu cholesterolu v krvi.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Premiéru měly Dny zdraví, pořádané provozovatelem Kulturního domu v Kopřivnici firmou Ludvík Moravia, s. r. o., 21. a 22. října ve spolupráci s Revírní bratrskou pokladnou.

Zájemci z řad obyvatel se mohli blíže informovat u prodejních stánků s potravinami racio výživy, bio či dia potravinami, dále s ochutnávkou potravin a minerálek. Nabídkou bylinkových čajů, vitamínových preparátů a dalších potravinových doplňků se prezentovali nejen prodejci z Kopřivnice, ale i z okolí.

“Nebýt lukrativnější akce obdobného charakteru, která se ve stejné době pořádala v Brně a které dala spousta prodejců přednost, měli bychom určitě stánků víc,” sdělil pořadatel akce Jiří Cachnin. Ale i tak byla plocha velkého sálu po oba dny zaplněná.

Zájem o ochutnávky i prezentace byl značný, ale největší popularitě se těšily kontroly zdravotního stavu. Každý příchozí měl možnost si nechat změřit krevní tlak, vyšetřit obsah cukru v krvi, cholesterol, kostní denzitometrii, informovat se o toxikologických vyšetřeních i o proti drogové prevenci.

V rámci Dnů zdraví se uskutečnila i přednáška Romana Jelínka na téma problémů osteoporózy a prevence srdečně - cévních onemocnění.

Tak, jako každá premiéra, i Dny zdraví se potýkaly s drobnými organizačními problémy. Zájem veřejnosti mnohonásobně předčil očekávání pořadatelů, proto například u vyšetření cholesterolu, které si mimo pojištěnců Revírní bratrské pokladny museli zájemci hradit, došlo k vyčerpání zásob papírků sloužících k jeho zjišťování.

Přestože akce tohoto charakteru zpravidla pořádají státní instituce, zhostila se firma Ludvík Moravia, s. r. o., náročného úkolu přes značné finanční zatížení dobře, o čemž svědčí přes dva tisíce návštěvníků.


V Duchovním parlamentu zasedlo jen šestnáct lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze šestnáct ze dvou stovek poslanců Česko-slovenského Duchovního parlamentu se sešlo předminulou sobotu na svém šestnáctém zasedání v Kopřivnici.

“Málokdy se setkáme všichni, vždy se sejde jen část. Členové parlamentu jsou totiž lidé velmi zaneprázdnění,” osvětlila malou účast vydavatelka pořádajícího týdeníku Mosty Soňa Čechová.

Členy Duchovního parlamentu, který vznikl v roce 1993 na základě myšlenky Jiřího Suchého, jsou většinou umělci, vědci, pedagogové a vůbec lidé vyznačující se morální integritou.

“Základní myšlenkou Jiřího Suchého po rozdělení Československa bylo, že když už neexistuje společný politický parlament Čechů a Slováků, mohli by si lidé z obou stran hranice vytvořit jiný parlament ducha, neboť duch se může stýkat bez ohledu na hranice jakéhokoliv státu,” řekla o založení Duchovního parlamentu Čechová.

Od vzniku parlamentu se tito lidé setkávají vždy střídavě v Čechách a na Slovensku, aby prodiskutovali témata, která se stejnou měrou týkají Čechů i Slováků.

Kopřivnické setkání bylo jakousi historickou bilancí koncem století i tisíciletí. Účastníci diskuze se tentokrát zamýšleli nad významem Československa pro evropský kontinent, ale i nad současným stavem české a slovenské politiky, či vzdalování češtiny a slovenštiny.

Celé setkání bylo rozděleno do dvou částí. Nejprve si přítomní vyslechli informaci o tom, co to vlastně Duchovní parlament je, pak následovala vystoupení Petra Zajace a historika Jana Rychlíka. Po přestávce pak program šestnáctého setkání parlamentu pokračoval kulatým stolem českého a slovenského disidentu spojeným diskuzí s publikem.

“Při předávání čestné medaile společnosti T. G. M. Duchovnímu parlamentu se přihlásil ředitel zdejšího kulturního domu Lubomír Sazovský s tím, že nejbližší setkání bude v Kopřivnici,” vysvětlila Čechová způsob, jakým se tato akce dostala do Kopřivnice.

Duchovní parlament prý zasedal vždy tam, kde byl pozván. Podle Čechové se vždy našel někdo, kdo s pozváním přišel. Další setkání je například již nyní naplánováno do Trnavy a nejbližší setkání na českém území se uskuteční v Brně.

Přes poněkud chaotickou organizaci akce, se velký sál kulturního domu zaplnil hosty, kteří přijeli ze všech koutů obou republik.


Stíny

25. 10. v ranních hodinách oznámeno vloupání do restaurace U Farkašů v obci Ženklava

26. 10. došlo k odcizení jízdního kola ze společné chodby domu č. p. 1315

27. 10. oznámeno odcizení hliníkového žebříku v akciové společnosti Tatra a dále vloupání do vozidla zn. BMW na ulici České, ze kterého se pachatel zmocnil mobilního telefonu

28. 10. oznámeno vloupání do vozidla zn. Opel Kadet a odcizení radiopřehrávače

31. 10. byla provedena eskorta mladistvého z Kopřivnice do Výchovného ústavu pro mládež Dřevohostice, odkud uprchl


Správní rada muzea se točila kolem osoby nového ředitele

K o p ř i v n i c e (dam) - Zejména o tom, jak by měl vypadat nový ředitel obecně prospěšné společnosti Regionálního muzea Kopřivnice sdružujícího Technické muzeum a Muzeum Fojtství se zástupci města a Tatry radili na poslední správní radě.

“Správní rada schválila podmínky kandidatury a dohodla se na tom, ve kterých médiích bude zveřejněn,” řekla vedoucí odboru školství kultury a sportu kopřivnické radnice Radomíra Michálková.

Dále správní rada jednala o návrhu bývalého ředitele Kaválka přesunout odbornou péči o exponáty z doplňkové do hlavní činnosti. Tento návrh se nejvyšší orgán společnosti rozhodl z ekonomických důvodů nerealizovat.


Názor zastupitele k organizačnímu řádu

Organizační řád je jednou ze základních vnitroorganizačních norem, je nástrojem, který by měl umožňovat efektivní řízení úřadu. Co však by podle mého názoru mělo být pro každé vedení obce při zpracovávání této normy shodné, je dodržení postupu: stanovení konkrétního programu, který strany, které se uchopily moci, chtějí ve volebním období realizovat, stanovení priorit; analýza současného stavu řídících nástrojů, zjištění toho, co vzhledem ke stanoveným cílům nefunguje nebo funguje nedostatečně; přizpůsobení nástrojů řízení novým cílům a strategii rozvoje města.

Jednoduše řečeno, každé vedení radnice by mělo nejprve vědět, kam chce směřovat, a pak pro to nalézt nebo přizpůsobit nástroje. Konstatuji, že já, a to přesto, že téměř čtvrtina volebního období již uplynula, žádnou novou strategii rozvoje tohoto města neznám. Proto si dovolím vyslovit pochybnost o vhodnosti použití slova ’koncepční’ v souvislosti s prací na organizačním řádu. Tomu nakonec nasvědčuje i způsob, jakým byl tento dokument projednáván v městské radě, když nejprve bylo tomuto orgánu předloženo k posouzení nové organizační schéma a teprve mnohem později byl předložen ucelený dokument s popisy činností jednotlivých organizačních jednotek úřadu a zdůvodnění navrhovaných změn. Zejména mi vadí netransparentnost politické odpovědnosti uvolněných funkcionářů za jednotlivé činnosti úřadu. Jednoznačné vymezení odpovědnosti starosty a jeho zástupců v organizačním řádu nepovažuji za zbytečnou formalitu. Dále mi vadí nové postavení kanceláře tajemníka, která je zbavena velkého dílu odpovědnosti za styk úřadu s občanem, kontrolní útvar je zbaven svého nezávislého postavení, centralizování právní služby.

Josef Jalůvka, zastupitel za ODS
Redakčně kráceno


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32