Titulní strana

Ústav sociální péče s denním pobytem podpoří i okolní města

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém jednání v úterý 26. října projednala zprávu o zřízení Ústavu sociální péče s denním pobytem pro občany s kombinovanými vadami v Kopřivnici - Vlčovicích. Rada uložila odboru sociálních věcí rozpracovat ekonomický postup na dobu dvou let a předložit jej ke schválení městskému zastupitelstvu.

“Oslovil jsem starosty okolních měst a obcí, aby se spolupodíleli na provozu tohoto sociálního ústavu. Nějaké ohlasy se mi už dostaly zpět, zatím jsou kladné. Starostové přislíbili, že pokud budou mít v ústavu umístěny své občany, jsou ochotni se spolupodílet na nákladech,” řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada vzala na vědomí odstoupení Radoslava Mituchoviče od koupě domu č. p. 777 - 780 na ulici Karla Čapka a pověřila odbor majetkové správy a rozvoje vypořádat se s ním za zhodnocení nebytového prostoru, který přebudoval na cukrárnu v tomto domě ještě před prodejem uvedené nemovitosti.

Rada projednala a doporučila zastupitelstvu schválit rozpočtová opatření ke schválenému letošnímu rozpočtu města. Rovněž projednala a uložila finančnímu odboru ve spolupráci s ostatními odbory a vedením města dopracovat návrh rozpočtu města na rok 2000.

“V odboru školství jsme přerozdělovali peníze, které město obdrželo za prodej lyžařského vleku. Jednalo se o částku tři sta čtyřicet tisíc. Dvě stě čtyřicet tisíc půjde na činnost Správy sportovišť Kopřivnice, tedy se vrátí do sportu a částka sto tisíc se půjčí Azylovému domu pro matku a dítě v tísni, který se ocitl v naprosto krizové situaci. Tato částka bude překlenovací pro měsíce leden - březen příštího roku. V současné době je v jednání, že provoz tohoto zařízení by byl hrazen z prostředků okresu. Bude záležet na tom, jak se k tomu postaví starostové okolních měst a obcí. Jestliže jim přiklepne okresní shromáždění peníze na celý rok, částka sto tisíc korun se vrátí zpátky a bude použita na sport,” dodal Zdeněk Krajčír.

Městská rada zamítla tři požadavky na snížení sazby poplatku ze psů na letošní rok. “Městská rada v této chvíli zaujala jednotný postoj ke všem těmto žádostem,” sdělil Krajčír.

Rada doporučila městskému zastupitelstvu ke schválení uzavření smlouvy o poskytnutí finančního příspěvku ve výši sto tisíc korun na úhradu projektové dokumentace infrastruktury v lokalitě Pod Bílou horou - východ mezi městem a skupinou občanů.

Městská rada schválila na doporučení posuzovací a hodnotící komise nejvýhodnější nabídku firmy PVT, a. s., Ostrava na veřejnou zakázku Připojení Městského úřadu v Kopřivnici na internet.

Předsedou finanční komise rada jmenovala Oldřicha Jaška. Radní souhlasili s uzavřením dohody o součinnosti investora s poskytovatelem technické pomoci - Agenturou pro regionální rozvoj Ostrava na vypracování projektového fiche a tendrových dokumentů pro Podnikatelský areál Vlčovice jako podmínku pro spolufinancování investice z fondů Evropské unie v roce 2000.

Rada doporučila zastupitelstvu schválit obecně závaznou vyhlášku č. 7/99 města Kopřivnice o zrušení některých obecně závazných vyhlášek na základě stanoviska okresního úřadu.


Starostové chtějí pomoci bývalé Malině

K o p ř i v n i c e (hod) - Starosta Kopřivnice Jiří Tichánek pozval starosty okolních měst a obcí na další schůzku v záležitosti pomoci Azylovému domu pro matku a dítě v tísni v Kopřivnici.

“Na první schůzce, jež se uskutečnila bezprostředně po zasedání okresního shromáždění, se sešlo jen pár starostů. Proto jsme s Jaromírem Navrátilem, ředitelem Azylového domu pro matku a dítě v tísni v Kopřivnici, vytipovali starosty, které jsme pozvali na další schůzku, která se konala předminulý týden v anexu Městského úřadu v Kopřivnici, kde jsme jim vysvětlili současnou situaci azylového domu.

Na tomto jednání došlo k dohodě o společném postupu na zasedání okresního shromáždění, kde bude projednáván okresní rozpočet,” řekl starosta Jiří Tichánek.

V letošním roce mají všechna města a obce své rozpočty už rozděleny a téměř všechny jsou vyčerpané. Jsou sice přislíbeny nějaké menší finanční obnosy, ale ani to nebude stačit. Hledají se proto řešení a prostředky pro příští rok.

Ani jediný starosta, se kterým Jiří Tichánek doposud jednal, nebyl proti tomu, aby se azylový dům řešil v rámci okresního rozpočtu. Je proto velká naděje, že se to podaří. Pracovní tým, který zpracovává podklady pro okresní shromáždění, je tříčlenný a tvoří jej: Jiří Tichánek, Jaromír Navrátil a šenovský starosta Vladimír Demeter. Pomoc nabídl i Vladimír Lokoč z referátu sociálních věcí okresního úřadu.

Při hledání finančních prostředků, které by pomohly azylovému domu, se starosta Jiří Tichánek obrátil i na Halinu Pawlowskou, která stála u zrodu tohoto zařízení. V dopise jí vysvětlil současnou situaci a požádal ji o pomoc a spolupráci.


Tatru vlastní Konsolidační banka, ale řídí Škoda

K o p ř i v n i c e (dam) - Již více jak před měsícem se změnil dominantní vlastník Tatry a místo plzeňského průmyslového gigantu Škody ji drží prostřednictvím Konsolidační banky stát. Odpovídající změny ve společnosti by měla přinést mimořádná valná hromada, která se uskuteční devatenáctého listopadu.

Na valné hromadě budou s největší pravděpodobností vyměněni lidé v orgánech společnosti. O změnách v managementu se zatím dá pouze spekulovat.

Akcionáři budou také rozhodovat o změně stanov Tatry. Ta by podle informací tiskové mluvčí automobilky Evy Kijonkové po jejich schválení přešla na německý model řízení.

Zatím však podnik stále řídí škodováci. Představenstvo ovládají čtyři zástupci Škody, přesto že jejich společnost již kopřivnickou automobilku nevlastní. Naproti tomu noví majitelé mají k dispozici pouze místopředsednický a členský post v dozorčí radě.

Také zprávy o tom, že automobilka má být prvním revitalizovaným podnikem, které se již objevily v médiích, odezněly a tatrovka žije dál poklidným životem. “Zatím nemáme žádné oficiální sdělení, že budeme do revitalizace zařazeni,” odpovídá na otázku, jak bude probíhat ozdravení firmy, mluvčí Tatry. Ani v Konsolidační bance nejsou sdílnější, neboť nechtějí uvést jména konkrétních společností.

Přesto se již na neoficiální úrovni hovoří o revitalizaci Tatry jako o hotové věci. Šanci stát se pilotním programem má Tatra proto, že má pro započetí revitalizace ideální podmínky. Stát je jejím hlavním vlastníkem a zároveň největším věřitelem. Odpadávají tedy tahanice mezi věřiteli, které by ozdravení firmy mohly minimálně zpomalit, ne-li mu zabránit.


Mnišané a Vlčovjané se sejdou na veřejné schůzi

K o p ř i v n i c e (hod) - Veřejné schůze s občany v místních částech Kopřivnice - Mniší a ve Vlčovicích se uskuteční příští týden v pondělí a v úterý.

V Mniší se občané sejdou s vedením města v kulturním domě v pondělí 8. listopadu v 17 hodin, schůzka ve Vlčovicích se uskuteční následující den v úterý 9. listopadu rovněž v 17 hodin v kulturním domě.

Na programu jednání, který mají obě schůze společný, bude seznámení se členy místních komisí, informace o Podnikatelském areálu ve Vlčovicích a vyhodnocení nového systému likvidace komunálního odpadu. Dále se na schůzce bude hovořit o aktuálním dění ve městě a nebude chybět ani diskuze.


Z besedy o Tatře se diváci kabelovky mnoho nedozvěděli

foto2.gif (24710 bytes)

Aktéři televizní besedy o současnosti a bezprostřední budoucnosti Tatry se připravují na vysílání.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Besedou o současnosti a nejbližší budoucnosti automobilky Tatra se na obrazovky Kabelové televize Kopřivnice zhruba po roce vrátily živě vysílané diskuzní pořady.

Ačkoliv byla beseda velmi dlouho očekávaná a o jejím uspořádání a formě se dlouze diskutovalo, obsah toho, co se nakonec objevilo na obrazovce, byl vcelku mdlý. Diváci pouze vyslechli několik všeobecně známých replik.

Počet dotazů v průběhu vysílání však ukázal, že Tatra je skutečně žhavým tématem, zástupci automobilky přislíbili, budou-li o to požádáni, znovu usednout před kamery.

Většina dotazů diváků byla pochopitelně směrována na generálního ředitele Tatry Zdeňka Podolského, avšak ani personální a technický ředitel nezůstali bez otázek.

Škoda jen, že v pořadu chyběla názorová různorodost, všichni tři manažeři zastupovali jeden podnik a starosta Jiří Tichánek jediný netatrovák přítomný diskuzi mohl jen stěží být přesile dostatečnou protiváhou. Možná, kdyby se beseda přece jen uskutečnila v anexu, což byl původní záměr, byla by nejen živější, ale i přínosnější.

Pod vedením nově vybrané moderátorky, která měla při besedě o Tatře na obrazovce KTK premiéru a působila prozatím velmi nepřirozeně, by se již příští týden, ve čtvrtek jedenáctého listopadu měla na obrazovkách objevit další živá diskuze.

“Besedu opět připravujeme ve spolupráci s městem a tentokrát se bude hovořit o Podnikatelském areálu Vlčovice,” řekl ředitel kopřivnické kabelovky Jan Bittner. Hosty ve studiu kabelové televize budou kromě zástupců města také lidé pracující na projektu průmyslové zóny v příslušném realizačním týmu.


Zdivočelého ’vlčáka’ zkrotila až pistole s uspávacím nábojem

L u b i n a - Městská policie v Kopřivnici dostala hlášení v pondělí 18. října, že po Lubině pobíhá německý ovčák, který ohrožuje občany. Bylo to v místě, kde se pohybují hlavně děti a v době, kdy se blížil začátek vyučování.

Hlídka městské policie vyjela okamžitě, aby odchytila psa. Ten byl však vystrašený, agresívní a neustále pobíhal po celém katastru obce. Po delší době se hlídce podařilo za přispění paní Durčkové z Lubiny, která ji vyšla vstříc a nabídla jí prostory své oplocené zahrady, pro vehnání psa. Po konzultaci s veterinářem, který namíchal uspávací střelu, bylo použito i narkotizační pistole. Pes byl odchycen a převezen do útulku, kde si jej převzal jeho majitel, který zaplatil blokovou pokutu.

Naštěstí díky všímavosti lidí nedošlo k žádnému pokousání a následnému vyhledávání psa a jeho majitele. Není to tak dávno, co se podobný případ stal v Kopřivnici, kdy u školy Milady Horákové pokousal německý ovčák dítě. Přes vysílání hlášení městského rozhlasu se nepodařilo najít majitele psa a dítě proto muselo podstoupit léčbu v nemocnici. I když dnes už léčba není tak drastická, jako v minulosti, není to nic příjemného.

Posledních čtrnáct dnů se po Kopřivnici na Koreji pohybuje liška. Pro její krotkost je velké podezření na vzteklinu. Městská policie proto varovala rodiče, aby hlídali své děti a vyzvala všechny občany, že pokud lišku spatří, aby ji neprodleně kontaktovali a ti mohli odchytnout.

Dana Hoďáková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32