Kultura

Kopřivnice bude hostit šestnácté setkání Česko-slovenského duchovního parlamentu

K o p ř i v n i c e (dam) - V období, kdy jsou Kopřivničané již po několik let zvyklí na filosoficko-politické diskuze v kulturním domě, je pro ně letos připraveno něco nového. V sobotu třiadvacátého října se zde uskuteční šestnácté zasedání Česko-slovenského duchovního parlamentu.

O ’Poselství Československa v bilanci milénia’ a o tom, jaká je situace ’Deset let po listopadu’, přijedou do Kopřivnice mluvit a diskutovat politici a bývalí disidenti, jak z Čech, tak i ze Slovenska. O zahájení akce, které je naplánováno na čtrnáctou hodinu, se postará představení Duchovního parlamentu. Následovat již bude úvodní slovo Petra Pitharta za českou a Petera Zajace za slovenskou stranu. Společným tématem jejich projevů bude již zmíněné téma ’Poselství Československa v bilanci milénia.’ Po úvodních slovech bude následovat diskuze, do které se kromě hostů bude moci formou písemných dotazů zapojit také kdokoliv z příchozích.

V šestnáct hodin by měl podle plánu začít program ’Kulatého stolu českého a slovenského disidentu’. Pozvaní hosté budou mluvit o tom, jak oni vidí posledních deset let. Mezi pozvanými jsou Rudolf Battěk (mluvčí Charty ’77), Fedor Gál, Petruška Šustrová, Jan Šimsa, Antonín Přidal, Marta Šimečková, Milan Jelínek, Rudolf Slánský, Pavel Rychetský, ale také Jaroslav Hudka a Jan Vodňanský, kteří by měli v rámci programu mít asi půlhodinové vystoupení. Podle informací z kulturního domu již většina z jmenovaných osobností svou účast potvrdila.


Příští víkend v Noře ovládnou Zvířata

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako ’zvířecí’ je na programu Nora Café veden poslední říjnový víkend. Důvod je jednoduchý, oblíbená pražská kapela Sto zvířat se poprvé od Šlahounů objeví na půdě svého moravského domovského klubu.

Kromě koncertu skupiny je tentokrát připraveno také divadelní představení, se kterým Zvířata již mnohokrát vyprodali Malostranskou besedu v Praze.

Koncert je naplánován na páteční večer a měl by začít v jednadvacet hodin. Kapela by měla vystoupit v plném složení to znamená tenorsaxofon, barytonsaxofon, kytara, piáno, baskytara, bicí a zpěv.

V sobotu by pak měla být uvedena divadelní hra Tomáše Belka. Soubor složený ze členů kapely a jejich přátel zahraje veselý příběh z dálného severu nazvaný Měsíc tuleně. Belka kromě tohoto severského dramatu o lásce a smrti napsal ještě další dvě další hry Proč bůh dopouští a Václav IV.

“Divadlo je zajímavé hlavně rozdíly v kvalitě jednotlivých herců, jsou mezi nimi dobří i špatní. Je to docela síla a bude určitě na co se dívat,” slibuje šéf Nory Víťa Váňa.

Skupina Sto zvířat vznikla v roce 1990 na troskách rock and roll bandu Matěj Čech. Již o dva roky později pořádala v pražské Malostranské besedě pravidelné výtvarně hudební happeningy Pavilon pro Sto zvířat s řadou hostů. V roce 1993 vyjela poprvé do Francie a vydala debutové album Sto zvířat.

Hudebního show téměř vždy spojují s hodně praštěným a legračním pódiovým happeningem. Energie a našlapanost jejich koncertů je pověstná. Zatím poslední třetí desku s názvem Bambule vydala Zvířata v minulém roce.


Oslavy budou podobné jako vloni

K o p ř i v n i c e (dam) - Oslavy státního svátku letos proběhnou podle velmi podobného scénáře jako vloni. V 16.15 hodin budou u pomníku T.G. M. na náměstí položeny kytice a po projevu vyjde lampionový průvod, který půjde ulicí Štefánikovou na pěší zónu a prostranství před kulturním domem. Městský dechový orchestr po jeho příchodu odehraje asi desetiminutový koncert.

Oslavy budou pokračovat uvnitř kulturního domu. Nejprve se ve velkém sále uskuteční přehlídka tvorby místních škol a následovat bude koncert vážné hudby v kině. Jediným rozdílem oproti loňsku bude časový posun mezi akcemi. Pro ten se pořadatelé rozhodli proto, aby umožnili lidem přejít z jednoho programu na druhý, což vloni, kdy probíhaly paralelně, nebylo možné.


Na Tatře smí tančit jen páry třídy A

K o p ř i v n i c e (dam) - Již třetí den jsou v prodeji lístky na letošní ročník taneční soutěže Tatra. Přesto, že zájem o největší podnik tohoto druhu ve městě je tradičně velký, úroveň soutěže začíná v posledních letech pozvolna klesat. Z původní taneční ligy pro páry mezinárodní třídy M, se vloni stala pohárová soutěž pro páry tříd A a M. Letos se pak Tatra stala otevřenou postupovou soutěží určenou pouze párům druhé nejvyšší třídy A.

Stejně jako v minulém ročníku i tentokrát v rámci dopolední části proběhne základní část soutěže jak ve standardních, tak i latinsko-amerických tancích a večer bude k vidění finálové klání.


Nová pokladna přináší návštěvníkům kulturního domu mnohem lepší servis

K o p ř i v n i c e (dam) - Absence kvalitního předprodeje, který byl velmi často terčem kritiky návštěvníků, by konečně měla zmizet ze seznamu problémů kulturního domu. Zhruba před čtrnácti dny byla otevřena nová centrální pokladna, která bude po skončení zkušebního provozu od začátku listopadu poskytovat lidem mnohem lepší servis.

V nové pokladně bude možné prozatím koupit lístky na představení kina a programy kulturního domu. “Až se zaběhneme v nabídce vlastních programů, chceme nabídnout předprodej také Noře, ale třeba i sportovcům. Ideálem do budoucna je, aby bylo možné koupit v naší pokladně lístky na veškeré akce ve městě,” řekl ředitel Ludvík Moravia, firmy provozující kulturní dům.

Hlavní výhodou nové pokladny je fakt, že si návštěvník může v předstihu zajistit nejen samotnou vstupenku, ale rovněž má možnost na monitoru zvolit konkrétní místo v sále. Kromě kinosálu, který je neměnný, má počítač v pokladně k dispozici osm variant rozestavění velkého sálu, což umožňuje pokrýt většinu pořádaných akcí včetně plesů. “Tímto způsobem se nebudou prodávat lístky pouze na specifické akce typu taneční soutěže Tatra či divadelní přehlídky Kopřiva. Podobných programů je však jen několik do roka,” tvrdí Sazovský.

Další pozitivní změnou je rozšíření otvírací doby, které umožní koupi lístků i v dopoledních hodinách a možnost jejich telefonické rezervace.

Otvírací doba je od 10 do 12. Po polední pauze je otevřeno od 12.30 do 16 hodin. Odpoledne pak pokladna funguje od 17 do 20.15 hodin. Od nové služby si provozovatelé kulturního domu slibují hlavně spokojenost svých zákazníků při shánění lístků na zvlášť exponované programy.


Schůdky zahájí novou sezonu pásmem tří krátkých pohádek

K o p ř i v n i c e (dam) - Po loutkovém divadle Rolnička se i druhý místní loutkoherecký soubor Schůdky chystá zahájit letošní sezonu. První představení sezony 1999 - 2000 se uskuteční tuto neděli v 15 hodin v loutkovém divadle.

Jako zahajovací představení si loutkáři ze Schůdků připravili tři kratší pohádky. Dětem zahrají známou pohádku O koblížkovi, O princi Modráčkovi a O děvčátku, které nechtělo spát. Všechny tři jsou uváděny ve zkrácené podobě pod souhrnným názvem Pohádky na modré niti.

Schůdky budou svá představení většinou uvádět každou třetí a čtvrtou neděli v měsíci na jevišti loutkového divadla. Hrát se bude loutkami různých typů, od marionet přes maňásky až po techniku luminiscenčního divadla.

“Repertoárem v nové sezoně chce soubor oslovit především mladší děti ve věku od čtyř do desíti let, ale svou tematikou a provedením mohou být představení zajímavá i pro dospělejší mládež a dospělé,” tvrdí vedoucí divadla František Červenka.


V Knihotoči zahraje folková písničkářka Eva Henychová

N o v ý J i č í n (dam) - Zítřejší večer bude v novojičínské kavárně u Knihotoče patřit kytaristce, zpěvačce a autorce Evě Henychové.

Ta na sebe poprvé upozornila v roce 1991, kdy jako šestnáctiletá vyhrála portu v kategorii písničkáři. O pět let později vydala své debutové album Svítání. Henychová je jednou z mála pravidelně vystupujících sólových interpretek české scény. Její interpretačně náročné písně zazněly i při hostování na koncertech Žalmana, Wabiho Daňka či Jaromíra Nohavicy.


Komedie a thriller budou předcházet kultovní sci-fi

K o p ř i v n i c e (dam) - Kriminální komedii a psychologickému thrilleru bude patřit plátno kina týden předtím než jej uvolní první epizodě Lucasovy ’vesmírné opeře’.

Odpolední představení budou tento týden patřit Francouzům. V kriminální komedii Poloviční šance se popáté ve své kariéře sejdou dvě francouzské herecké hvězdy první velikosti Jean-Paul Belmondo a Alain Delon. Tentokrát je diváci uvidí jako dva stárnoucí šarmantní gangstery, kteří se z ničeho nic dozví, že oba mohou být otcem atraktivní dvacetileté zlodějky. Povedená dcerka navíc ukradne auto s padesáti miliony dolarů patřící ruské mafii, a tak mají ’tatíkové’ o práci postaráno. Přesto, že příběh má standardní průběh a diváka ničím příliš nepřekvapí má styl a přiměřeně graduje. Oba pánové v hlavních rolích navíc dokazují, že ještě dlouho nebudou patřit do starého železa, a že mají publiku co nabídnout.

Na večerní představení má diváky přitáhnou opět americký snímek. Miluj bližního svého je psychologický thriller ventilující strach USA z terorizmu hrozícího z řad vlastních lidí.

Michael Faraday (Jeff Bridges) přednáší na univerzitě americkou historii a jeho oblíbeným tématem jsou politicky motivované teroristické útoky. S terorizmem se navíc setkal tváří v tvář neboť při jednom z nich zahynula jeho žena agentka FBI. Se svými novými sousedy se seznámí náhodou, když odveze jejich zraněného syna do nemocnice. Oliver a Cheryl Huntovi (Tim Robbins a Joan Cusacková) na první zdání vypadají jako stoprocentní ’americká rodinka’, ale brzy se Michaelovi začne zdát, že tu něco nehraje. Zjistí, že sousedovo jméno patří dávno mrtvému muži, a že mladík velmi podobný Oliverovi kdysi zaútočil na vládní budovu. Když začne své obavy sdělovat do okolí, většina lidí jej má za blázna. Nakonec i Michael dojde k názoru, že to byly jen bujné představy, když v tom zjistí, že se soused stýká s velmi zvláštními lidmi... Tento film nelpí na akci, jak by se mohlo zdát. Režisér se zaměřil na studii paranoie hlavního hrdiny. Velmi slibné téma však nedopracoval scénárista a jediné co diváka překvapí, je v poslední době stále módnější nehollywoodský závěr filmu.

Na přelomu října bude mít kino na programu snad nejdéle očekávaný film. Celých dvacet let očekávali fanoušci Hvězdných válek George Lucase začátek oblíbené ságy. Celé Hvězdné války jsou sérií šesti celovečerních filmů, které však autor začal natáčet netradičně od prostřed. Nyní se děj vrací třicet let před děj ’Nové naděje’.

Star Wars Epizoda I Skrytá hrozba mapuje začátky destabilizace, staré Galaktické republiky a pomalý vzestup sil zla představovaného Sithskými lordy. První díl ságy také představuje postavy, které nabudou na důležitosti až v dalších pokračováních. Přesto, že příběh a dialogy filmu jsou terčem velké kritiky, jedná se velkou podívanou určenou spíš mladším divákům než tři již natočené epizody.


Dr(o)bečky z knihovny

Vyhodnocení ankety

V zářijové anketní otázce jsme se dětí trochu poťouchle zeptali: “Myslíte, že se na vás vaši vyučující těší?” Překvapivě vysoký počet dětí pocítil potřebu se k tomu vyjádřit. Většina se ocenila jako žák neoblíbený, na nějž se kantorstvo vysloveně netěší. Vyjádřili to velice jednoznačně slovy: ne, určitě ne, to jste uhodli, to zrovna a podobně. Kupodivu se najdou i tací, kteří věří, že je učitelé uvidí rádi a přiznávají jim i některé dobré vlastnosti. Tentokrát bude zajímavější přímo citovat osobité názory našich žáků a studentů:

“Asi ne, protože zlobím.” Radek H.

“Asi ne. Měli totiž radost, když jsem odcházela.” M.

“Ti se na mně určitě netěší, protože se na ně taky netěším” M. B.

“Myslím, že jo. Jelikož takového blbouna, jako jsem já, rádi ocení ňákýma těma pětkama. Tolik jich nerozdávali určitě nikomu. P.S. Dvakrát sem propad.” anonym

“Ne, protože se neučím, ale těším se na Dějepis, protože nás bude učit paní učitelka Cvičková.” anonym

“Já si myslím, že se na mě netěší, tak jako já na ně. Myslím, že taky jako já nejsou rádi, že končí prázdniny, ale vždycky jednou něco začíná a končí.” Martina A.

“Vyučující? Určitě. S některýma se užila legrace, takže proč by se netěšili. Je 2. září, první hodina dějepisu a už bylo 5 lidí zkoušeno. A to se paní profesorka smála celou hodinu." Olga

Alena PAVELKOVÁ


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32