Kopřivnické noviny č. 36/99 ze dne 14. října 1999

Zprávy z města a okolí

Za zatajení údajů při žádosti o sociální dávky hrozí postih

Telecom mění způsob účtování hovorů

Studenti jsou zvýhodňování jen málokde

Veřejné schůze v místních částech budou v listopadu

Odborníci hodnotili revitalizaci toku Kopřivničky

Majetek klubu bude započten základní škole

Zimní stadion bude fungovat levněji

Zasedala městská havarijní komise

Starší lidé potřebují cit a lásku, tvrdí nová ředitelka DPS

Pečovatelský dům slouží již pět let

Jalůvka a Nečas budou hovořit o NATO a EU

Do konce měsíce bude pod Šostýnem staronový rybník

Zdůvodnění odchodu ODS do opozice

Proč nebyl zájem o ekologický seminář

Reportáž: Co by vás mohlo postihnout, když si zabouchnete dveře od bytu


Zprávy z města a okolí

Za zatajení údajů při žádosti o sociální dávky hrozí postih

K o p ř i v n i c e (red) - V poslední době ze známých důvodů roste počet osob žádajících na sociálním odboru zdejšího městského úřadu o výplatu dávky sociální péče. Je nesporné, že většina osob prostřednictvím těchto dávek řeší sociální situaci svou či rodiny oprávněně.

Okamžikem podání žádosti o dávku sociální péče je zahájeno správní řízení a vzniká tak mezi orgánem sociálního zabezpečení (sociálním odborem) a občanem právní vztah, ze kterého pro občana vyplývají nejenom práva, ale i povinnosti, na které je ovšem sociálním odborem předem upozorněn. Jedná se například o povinnost informovat o svých majetkových poměrech, či zdrojích příjmů a občan zároveň má povinnost ohlásit do osmi dnů všechny změny o rozhodujících skutečnostech pro trvání nároku na dávku nebo jejich výši, a to po celou dobu jejího vyplácení. Ačkoliv jsou tedy občané o svých povinnostech včas uvědoměni, přesto však může dojít z nedbalosti k porušení ohlašovací povinnosti a následně k přeplatku dávky sociální péče. Správním rozhodnutím je pak těmto občanům uloženo příslušnou dávku sociální péče bezodkladně vrátit a pokud se tak nestane, právní oddělení provede exekuci, což má pro občana řadu negativních efektů.

Ještě k vážnějším následkům pro občana dojde tehdy, uvede-li pracovníkům sociálního odboru nepravdivé údaje, či pokud je přímo uvede v omyl, jako v případě jisté občanky, která na městský úřad podala v minulosti žádost o poskytnutí dávek sociální péče, konkrétně se jednalo o doplatek do životního minima a uvedla, že jejím jediným příjmem je rodičovský příspěvek. Občanka zároveň sdělila, že u Okresního soudu v Novém Jičíně má podanou žádost o úpravu práv a povinností ke svému dítěti a o výsledku soudního řízení bude sociální odbor neprodleně informovat. Uvedenou povinnost však úmyslně nesplnila, následkem čehož došlo k přeplatku sociální dávky, a protože tím došlo i k podvodnému jednání z její strany, byla věc prostřednictvím trestního oznámení předána orgánům činným v trestním řízení. Občanku od trestního postihu zachránila amnestie prezidenta republiky.


Telecom mění způsob účtování hovorů

K o p ř i v n i c e (red) - Zkvalitnění účtování svých služeb zákazníkům si SPT Telecom slibuje od změny technologie sčítání hovorů.

Změna způsobu sčítání nejen, že by měla odbourat velmi časté nesrovnalosti v telefonních účtech, ale také by měla vést ke zkvalitnění reklamačního řízení a vytvoření podmínek pro zavedení nových služeb, mimo jiné detailního účtování hovorů, se kterým se lidé zatím setkávali jen u mobilních operátorů.

Dosavadní způsob stanovení ceny za uskutečněné telefonní hovory je založen na principu pravidelného odečtu stavů účastnických počítadel s tím, že počet zaznamenaných tarifních impulsů je vynásoben jednotkovou cenou za impuls. Tento způsob má velká omezení, neboť neumožňuje poskytnout podrobnější informace o konkrétních hovorech. Podrobnějšími informacemi je míněn datum a čas začátku hovoru, čas konce hovoru a volané telefonní číslo. Nově zaváděný způsob využívá pro zpoplatňování hovorů elektronické záznamy o jednotlivých hovorech, které obsahují veškeré informace související s každým uskutečněným hovorem. Následným zpracováním těchto dat je získán odpovídající počet tarifních impulsů, který po vynásobení cenou za impuls tvoří výslednou cenu za uskutečněný hovor. Nový způsob účtování se projeví tím, že na pravidelném měsíčním vyúčtování za telekomunikační služby nebudou uváděny počáteční a koncové stavy účastnických počítadel, neboť již nebudou pro účtování k dispozici. Tento postup je obvyklý v zahraničí.


Studenti jsou zvýhodňování jen málokde

K o p ř i v n i c e (ili) - Pryč jsou doby, kdy studenti stejně jako děti používali u různých organizací a institucí finančního zvýhodnění. V době tržní ekonomiky není zpravidla na takové “milodary” prostor. A tak se setkáváme s tím, že ačkoli -náctiletý student není výdělečně činný, náklady na trávení jeho volného času či přepravu se rovnají nákladům dospělého člověka.

Na filmových představeních už nejsou studenti zvýhodňováni, stejně jako při kulturních akcích platí vstupenky v plné výši. V městské knihovně činí zápisné pro děti a mládež čtyřicet korun, což je poloviční sazba. Přihlásí-li se mladý člověk až od října, bude platit pouze dvacet korun. Slevu taktéž poskytuje Technické muzeum v Kopřivnici.

Železniční a autobusová doprava je ke studentům stejně skoupá. Žáci od šesti do patnácti let platí poloviční jízdné, ale od desátého roku se musejí při získání slevy prokázat průkazkou. Po svých patnáctinách ztrácejí studenti výhodu polovičního jízdného, ale na železničních drahách si mohou vyřídit tzv. junior pas, který po zaplacení známky na půl roku ve výši 390 korun nebo roční za 690 korun, umožňuje majiteli 30% slevu.

Například Cestovní kancelář mládeže v Olomouci vyřizuje studentům do šestadvaceti let mezinárodní kartu ISAC opravňující za roční poplatek dvě stě korun ke slevněnému vstupu do vybraných kulturních objektů a zaručuje slevu při autobusové a letecké přepravě.


Veřejné schůze v místních částech budou v listopadu

K o p ř i v n i c e (hod) - Veřejné schůze s občany za účasti vedení města se uskuteční začátkem listopadu.

První se uskuteční ve středu 3. listopadu v 17 hodin v Lubině, druhá v pořadí se bude konat v pondělí 8. listopadu v 17 hodin v Mniší. Poslední z nich proběhne v úterý 9. listopadu rovněž v 17 hodin ve Vlčovicích.


Odborníci hodnotili revitalizaci toku Kopřivničky

K o p ř i v n i c e (ili) - Dvoudenní seminář krajinotvorných programů Ministerstva životního prostředí České republiky se uskutečnil 7. a 8. října v Ostravě. Zástupci z celé republiky se sjeli, aby mimo jiné posoudili oprávněnost vynaložených finančních prostředků na revitalizaci.

“Ve čtvrtek jsme navštívili Bruntálsko a tady jsme proto, abychom zhlédli ukázku revitalizace Kopřivničky, stavbu rybníku u hradu Šostýna a ukázku sečení orchideových luk v této cenné části přírodního parku Podbeskydí,” zhodnotil účel návštěvy Stanislav Hrabovský, vedoucí střediska Agentury ochrany přírody v Ostravě.

Semináře s tímto zaměřením se uskutečňují co půl roku proto, aby lidé z devíti agentur z celé republiky i z ústředního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny v Praze si mohli vyměnit zkušenosti a hlavně, aby v terénu viděli realizaci jednotlivých akcí i oprávněnost finančních prostředků na jednotlivé akce.

Při revitalizaci Kopřivničky v oblasti Červeného kamene bylo vybudováno celkem čtyřicet pět prahů převážně z přírodních materiálů, ale z toho tři největší z kamene a betonu. Právě ty byly předmětem největší diskuze, jestli úprava takového charakteru zapadá do krajiny. Nakonec byl obhájen názor, že v konkrétním případě s ohledem na strmost toku nebylo jiné volby.

Účastníky semináře provázeli pracovníci odboru majetkové správy a rozvoje, odboru životního prostředí, dále místostarosta Zdeněk Krajčír a samotnou stavbu rybníka na Šostýně osobně představil starosta Jiří Tichánek, který přišel ochránce přírody pozdravit spolu s tajemníkem městského úřadu Josefem Jiříkem. “Hrad chráněný na kopci rybníkem je bezesporu ve střední Evropě ojedinělou raritou,” uvedl mimo jiné starosta Tichánek. Všichni účastníci semináře pak stavbu kladně ohodnotili s přihlédnutím na její citlivé zasazení do krajiny.


Majetek klubu bude započten základní škole

K o p ř i v n i c e (jk) - V co nejbližším termínu by měl Klub házené Kopřivnice uhradit závazky, které má vůči Základní škole Emila Zátopka, jejíž halu využívá. Dluh extraligovému klubu nabíhá od roku 1996, přičemž celková položka za užívání a nájem nebytových prostor nyní činí již přes 376 tisíc korun.

“Máme problémy delší dobu, což je všeobecně známé. Snažíme se však extraligovou házenou zachovat za každou cenu,” uvedl k dlužné částce místopředseda klubu Rudolf Jaroň a dodal, že při degradování současné úrovně by bezpochyby klesl i zájem mládeže o tento sport.

Za souhlasu města, které sportovní halu po zániku tělovýchovné jednoty přenechalo ZŠ E. Zátopka, bude podstatná část z celkové dlužné částky uhrazena zápočtem majetku. “Zařízení patřící k běžnému a nutnému vybavení haly, jako jsou časomíra, tribuna, stoly a další věci patřící klubu, bude za souhlasu města převedeno do majetku Základní školy Emila Zátopka,” upřesnil zápočet majetku Jaroň a doplnil, že klub s touto alternativou při hospodaření počítal.

“Při současné nepříznivé hospodářské situaci, která panuje v našem regionu, nemáme úrovni soutěže odpovídající sponzorskou podporu a jsme rádi, že vůbec dokážeme hradit náklady spojené s cestováním na extraligová utkání,” popsal realitu místopředseda klubu.

Zbývající sumu, konkrétně se jedná o částku za dvě čtvrtletí roku 1999, se klub zavázal uhradit na účet věřitele ve dvou termínech. “První již klub splatil ke 30. září, druhá má splatnost do 31. října,” uvedla Radka Michálková z odboru školství.


Zimní stadion bude fungovat levněji

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý týden byla dokončena restrukturalizace energetiky zimního stadionu. Základním cílem rekonstrukcí bylo zefektivnit jeho provoz. Největší úsporu by mělo přinést využití odpadního tepla.

“V procesu chlazení se ztrácela bez užitku část energie. Tato energie bude díky instalaci nové technologie využita k ohřevu užitkové vody v areálu a k rozpouštění ledové tříště,” řekl ředitel správy sportovišť, která stadion spravuje. Úspory za teplo přinese také spuštění nové výměníkové stanice, která má minimalizovat jeho ztráty a bude sloužit nejen zimnímu stadionu, ale také domu s pečovatelskou službou a Základní škole - náměstí. V rámci oprav byla také provedena izolace spodní části budovy, kde jsou umístěny šatny. Snížení vysoké spotřeby teplé vody ve sprchách chtějí na správě sportovišť snížit instalací úsporných baterií. Návratnost investice je spočítána na čtyři a půl roku.


Zasedala městská havarijní komise

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve středu zasedala havarijní komise města Kopřivnice, která se konala s novým vedením poprvé, takže šlo o seznamovací schůzku.

“Probrali jsme činnost, která se dělala v minulém roce. Letos jsme neměli žádnou kritickou událost, proto jsme nemuseli komisi mimořádně svolávat. Informovali jsme o vypracování povodňového plánu, který je součástí havarijního plánu města a který by z něj mohl vycházet,” řekl Petr Mareček, který má na starosti ochranu.

Protože není schválen zákon o integrovaném záchranném systému, není havarijní plán města zpracován napevno.


Starší lidé potřebují cit a lásku, tvrdí nová ředitelka DPS

foto4.gif (27529 bytes)

Jitka Veřmiřovská

K o p ř i v n i c e (ili) - Ředitelka Střediska sociálních služeb města Kopřivnice je ve funkci teprve měsíc, ale u příležitosti pátého výročí otevření domu s pečovatelskou službou jsme Jitku Veřmiřovskou požádali o rozhovor.

Jaká byla Vaše původní profese?

Celý život jsem pracovala jako zdravotní sestřička v nemocnici na porodním oddělení, později na poliklinice v Kopřivnici a nakonec v soukromé ordinaci primáře Pětroše.

Co Vás vedlo k přihlášení ke konkurzu?

Zájem o lidi. Vždycky jsem se chtěla starat o staroušky, byl to vlastně můj sen od dětství. Už před pěti léty, když se dům otevíral, jsem o tuto práci měla zájem, ale v té době tomu bránily ještě jiné okolnosti.

Čím jste komisi při konkurzu přesvědčila, že Vám dala přednost před dalšími pětadvaceti uchazeči?

Mojí představou vždycky bylo pomoci lidem ani ne tak materiálně jako spíš citově. Myslím si, že spoustě starších lidí peníze a domácí zázemí ani tak nechybí, ale spíš cit a láska. Ze zkušenosti vím, že i pacient kolikrát potřebuje lékaře víc proto, aby si mohl s někým popovídat, než k napsání léků.

Mým krédem je Platónův výrok, že starajíce se o štěstí jiných nacházíme své vlastní.

Do jaké míry se lišily Vaše představy o práci s realitou?

Hodně ovlivňuje finanční otázka, ta brzdí spoustu mých myšlenek. Je velice krátká doba na to, abych vůbec nějakou tu myšlenku mohla zrealizovat, protože se prozatím spíš seznamuji s provozem, personálem a podobně. Svoje plány bych raději ještě podržela v tajnosti, aby nezůstalo jenom u slov.

Jaké vlastnosti upřednostňujete u svých podřízených?

Aby jejich vztah k lidem byl založen na citu a ne povinnosti. A to si myslím, že v jejich případě platí.

Jak se stavíte k nedostavěné části domu s pečovatelskou službou?

Dostavbu stravovací části považuji za nutnou s ohledem na další zkvalitnění života obyvatel. Těm i zájemcům, kteří k nám docházejí, bychom mohli zajistit stravování i o víkendu s ohledem na jejich diety. Hlavně ale pociťuji chybějící společenskou místnost, v které by se organizoval kulturní život seniorů. Pokud by se našly peníze i na výstavbu domova důchodců, který je již projekčně zpracován, vznikl by v Kopřivnici ucelený komplex, který by umožnil důstojně dožít každému člověku. Teď totiž v případě nesamostatnosti musí být obyvatel převezen do Nového Jičína či Frenštátu.


Pečovatelský dům slouží již pět let

foto5.gif (24231 bytes)

Kolektiv všech zaměstnanců v bytě nejstarší občanky našeho města paní Danilewiczové v loňském roce v den 100. výročí jejího narození.
Foto: Archiv

K o p ř i v n i c e - Již pět let uplyne letos v říjnu od té doby, co šest pečovatelek a šest dalších zaměstnanců pomáhá v Domě s pečovatelskou službou v České ulici č. 320 v Kopřivnici seniorům - obyvatelům tohoto domu - překonávat potíže ve stáří. Každý člověk má jiné obtíže a problémy a je jiné povahy. Práce pečovatelek je velmi náročná, ale ony jsou ochotné a trpělivé.

V průběhu pěti let se jejich kolektiv měnil. Vedoucí sestrou je nyní Marie Riedlová, ředitelkou až do 1. září tohoto roku byla paní Alena Dvořáková. Staraly se celkem o devadesát bytů, převážně garsoniér, ale též o několik bytů 1+1, v nichž bydlí osm manželských párů. V současné době zde žije sto dvanáct lidí.

Většina z nás si pochvaluje klid a čistotu v Domě s pečovatelskou službou a též možnost využít různých forem rehabilitace, které se nacházejí v suterénu. Každých 14 dnů ordinuje v přízemí lékař, což oceňují především ti, kterým chůze činí potíže. Mezi námi je též velmi mnoho diabetiků, takže dokončení výstavby kuchyně, kde by se vařilo dietně, a přilehlé jídelny, je velmi naléhavé. V jídelně by se mohli lidé sejít i ke zhlédnutí kulturních vystoupení nebo besed. Pan starosta přislíbil zahájení přístavby v příštím roce. Těšíme se. Od 1. září 1999 stojí v čele Domu s pečovatelskou službou v Kopřivnici paní Jitka Veřmiřovská - zdravotní sestra.

Milena Gloriková, spokojená obyvatelka domu


Jalůvka a Nečas budou hovořit o NATO a EU

K o p ř i v n i c e (hod) - Jestliže chcete vědět více o členství v NATO, o připravenosti České republiky na vstup do Evropské unie, o reformě veřejné správy a o práci poslance, pak jste zváni v pondělí 25. října v 17 hodin do anexu Městského úřadu v Kopřivnici, kde se můžete setkat s poslancem Parlamentu České republiky Josefem Jalůvkou.

Hostem první části programu bude místopředseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany a předseda Výboru pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Petr Nečas.


Do konce měsíce bude pod Šostýnem staronový rybník

K o p ř i v n i c e (ili) - Revitalizace toku Kopřivničky v oblasti Červeného kamene, stejně jako stavba rybníka u hradu Šostýna budou dokončeny koncem měsíce října. Finanční prostředky na obě stavby ve výši 80 % nákladů byly získány z Ministerstva životního prostředí České republiky z Programu revitalizace říčních systémů vyhlášeného vládou ČR v roce 1993. “V případě, že by peníze nebyly proinvestovány, musely bychom je vrátit zpět ministerstvu a v dalším roce je s obtížemi znovu získávali,” uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.


Zdůvodnění odchodu ODS do opozice

Po několika měsících účasti našich zástupců v radě města doporučila Rada místního sdružení ODS v Kopřivnici, aby zvážili své další účinkování v tomto orgánu. V minulých dnech oba zástupci ODS po zralé úvaze podali starostovi města rezignaci.

Pro důvody není třeba chodit daleko - nekoncepčnost práce vedení města, výsledky rozborů hospodaření, či schválení nového organizačního řádu městského úřadu jsou pouze těmi nejvýznamnějšími. Dalším důvodem byla marná snaha o rekonstrukci městské rady tak, aby v ní zasedali pouze zástupci demokratických stran.

Vážení občané, voliči ODS, nevzdáváme se tímto krokem odpovědnosti, ale naopak chceme účinně zajistit zřetelné prosazování volebního programu, které vede k prosperitě města. Jako zřetelná, ale konstruktivní opozice budeme i nadále prosazovat řešení, která jsou ku prospěchu města a jeho obyvatel.

V alternativách dalšího vývoje jsme připraveni jednat se zástupci všech demokratických stran.

Petr Chromečka, předseda MS ODS


Proč nebyl zájem o ekologický seminář

Jako člen zastupitelstva nemohu nechat bez odezvy článek v Kopřivnických novinách dne 7. 10. O ekologický seminář nebyl zájem. Dozvídáme se zde o důležitosti a závažnosti tématu, který byl předmětem semináře a jemuž z nepochopitelného důvodu nebyla ze strany zastupitelů věnována pozornost.

Nejdříve musím připomenout, že strana, kterou v zastupitelstvu reprezentuji, věnovala v minulém volebním období životnímu prostředí velkou pozornost. O tom svědčí nejen třídírna odpadů, ale množství dalších akcí a významná podpora aktivit vedoucích ke zlepšení situace počínaje výchovou.

Pro mne osobně byl svým tématem seminář velmi zajímavý, protože bych od něj očekával mimo jiné odpověď na jeden z mých nejzávažnějších argumentů proti výstavbě obchodně-administrativního komplexu v centru města. Tímto argumentem bylo další zatížení centrální zóny Kopřivnice škodlivými vlivy dopravy. Přesto jsem se tohoto semináře nezúčastnil. Důvod byl zcela prozaický.

Organizátor akce - město Kopřivnice rozeslalo pozvánky tak, že byly doručeny v lepším případě tři, ale některým členům zastupitelstva, pouze dva dny předem.

S přihlédnutím, že seminář probíhal dopoledne a většina zastupitelů, přesně osmnáct z jedenadvaceti, nejsou uvolněnými funkcionáři, musí tedy plnit i své pracovní povinnosti a nemohou si organizovat čas ze dne na den, je čtenáři jasné, proč účast byla mizivá. Bohužel musím konstatovat, že tento případ není první v řadě. Podobným způsobem jsou svolávány i semináře městského zastupitelstva, a to i přes opakované připomínky zastupitelů na adresu vedení města.

Závěrem dávám námět k zamyšlení - celá akce jistě nebyla zadarmo, a to ať už se jedná o peníze či čas přednášejících. A tak se ptám, zda-li za částečně zbytečně vyhozenými prostředky hledat hloupost, nedbalost nebo aroganci...

Oldřich Rys, člen MZ za ODS


Reportáž: Co by vás mohlo postihnout, když si zabouchnete dveře od bytu

K o p ř i v n i c e - Když si nedopatřením zabouchnete dveře a klíček vám zůstane trčet zevnitř z opačné strany zámku, chvilku trvá, než člověku vůbec dojde, jak velký je to průšvih. Samozřejmě pokud nejste rozený bytař s nářadíčkem uschovaným u sousedů nebo zkušený šikula s hordou známých zámkoznalců. Tím nejsem.

Dveře jsem si spěchaje, přibouchnul v pondělí odpoledne (4. 10.). Hodně mě to překvapilo a nýbrž mí známí řemeslníci nebyli po ruce, mlhavě jsem si vzpomněl, že v takových případech pomáhají nešťastníkům hasiči.

18.20 - hasiči: Vytočil jsem linku 150 (první zneužití hovorů v nouzi a při požáru) a ejhle, dovolal jsem se na ohlašovnu do Nového Jičína.

Tam mne ubezpečili, že pokud mi z trouby neuchází plyn, či nemám-li na táboráku z parket právě připravovanou večeři - nikam nepojedou. Obdržel jsem prima číslo na jim známého zámečníka (z Nového Jičína), za což patří novojičínským hasičům dík.

Pak na mé trním sypané cestě následovaly dva nešťastné hovory z dvou přenešťastných, dobitých kopřivnických budek, které si sice penízky vzaly, ovšem hovor nějak neuskutečnily.

Poněvadž jsem u sebe neměl prupisku (jak nevybaven!), telefonní číslo na zámečníka jsem v pohodě během dalších pěti minut zapomněl. To druhé číslo, na jeho mobil, jsem se pro jistotu ani zapamatovat nesnažil.

19.00 - hasiči: Ještě že máme naše, tatrovácké hasiče, ti jistě pomůžou! Vytočil jsem podle tatrováckého seznamu linku 150 z tatrovácké vrátnice (druhé zneužití krizové linky a ještě ke všemu ve vnitropodnikové telefonní síti). Paní na ohlašovně mne upozornila, že správné číslo je 42 21. Byt by mi byli i otevřeli, ovšem pouze za asistence státní policie.

19.15 - Policie České republiky: Tam jsem pro jistotu zašel. Milí a usměvaví pánové na ohlašovně se poptali, jestlipak mají zámečníka, a protože ho neměli, sdělili mi, že člověka na asistenci hasičům, kvůli otevření mého bytu, nepošlou. Oj, začal jsem propadat depresi.

19.30 - hasiči: Poděkování patří majiteli cukrárny Plavý Jadran na náměstí, který mi zapůjčil prupisku. Potřetí jsem zneužil krizové linky 150 k hasičům do Nového Jičína, zapsal jsem si konečně telefonní čísla na jejich zámečníka.

Ano, tam byl telefonní automat na mince v provozu. Ovšem pan zámečník mou nabídku na přivýdělek odmítl. Nebylo se čemu divit. Připozdívalo se.

19.50 - zámečníci: Tentokrát jsem byl již vybaven telefonní kartou a další anabázi uskutečňoval se svou ženou. Ta dostala báječný nápad - najít v telefonním seznamu jiného, ochotnějšího zámečníka. Listovali jsme tedy ohořelým seznamem v automatu na křižovatce u polikliniky. Bohužel, tři vybrané zámečnické dílny nám nebyly ochotny pomoci. Ono, mohlo jít také v našem případě o nějakou levárnu, vloupačku nebo jiné problémy, o které zřejmě řádný Kopřivničan nestojí. Takže otvírání bytu je velký problém.

20.10 - městská policie: Tak tady jsme ještě nebyli. Ale, kupodivu - na ohlašovně sloužící paní se nám začala věnovat! Jú! Ona chtěla občanky! Jé, ona něco domlouvá s kolegou! Že by? Hledím značně zkroušeně a unaveně. Paní ověřila, že do svého bytu opravdu patříme. Její kolega pak s námi zajel pro náčelníka městské policie, který právě sportoval v hale školy M. Horákové. Poprvé v tomto nešťastném dni s námi někdo soucítil, chtěl a uměl pomoci.

20.40 - jak jednoduché: městská policie velmi lehce otevřela náš byt bez poškození zámku či dveří a náčelník mi podal nešťastné klíče, které vězely v zámku. Byli jsme doma! Vděčně jsme nabídli aktérům našeho vysvobození alespoň malé občerstvení. Odmítli. V okamžiku zase odjeli. Dokonce si ani nepřáli, abych je ve své reportáži jmenoval. Tahle práce jistě nebyla jejich povinnost. Nechci psát o tom, že až zapomenu klíče za zabouchnutými dveřmi, budu vědět, kam se obrátit. Chci poděkovat lidem, kteří pomáhají a jejich povolání má pro ně obsah a je skutečnou službou. Zasluhují si moji úctu a dík.

Karel Hána


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32