Titulní strana

Radní zasedli v pěti a schválili úspory v rozpočtu, prodej vleku

foto3.gif (24767 bytes)

Městská rada se na svém uplynulém zasedání sešla pouze v pěti lidech. Na snímku zleva Josef Pavelka, Alois Janek, Zdeněk Krajčír a Jiří Tichánek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání, které se konalo v úterý 5. října, se zabývala složením mandátu člena městského zastupitelstva Jaroslava Ponce za ODS a rezignaci Petra Wisnara rovněž za ODS na funkci člena městské rady.

Řízením finanční komise městské rady do doby jmenování nového předsedy byl pověřen Oldřich Jašek. Vedoucím pracovní skupiny pro zpracování koncepce Kulturního domu Kopřivnice, p. o., jmenovala rada Zdeňka Krajčíra. Obě tyto funkce vykonával do doby své rezignace Jaroslav Ponec.

Starosta byl vyzván městskou radou, aby napsal dopis předsedovi městské organizace ODS Petru Chromečkovi, ve kterém se na něj obrací s dotazem, zda jeho strana doplní složení městské rady svými dvěma novými zástupci a žádá návrh na obsazení funkce předsedy finanční komise městské rady. Odpověď spolu s návrhy na obsazení funkcí by měla ODS zaslat nejpozději do 26. října, kdy bude další zasedání městské rady.

Městská rada schválila rozpočtová opatření ke schválenému rozpočtu města Kopřivnice na letošní rok a doporučila městskému zastupitelstvu tuto změnu schválit.

“V podstatě se jednalo o snížení výdajů a rada doporučila dotčeným odborům dopracovat návrh rozpočtových opatření pro předložení městskému zastupitelstvu ke schválení,” řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní schválili uzavření kupní smlouvy mezi městem Kopřivnicí a firmou SK SKIALPIN Pustevny na prodej lyžařského vleku za cenu tři sta čtyřicet tisíc korun.

Městská rada doporučila městskému zastupitelstvu zrušit právní subjektivitu u Mateřských škol v Kopřivnici na ulici Česká, Záhumenní a Ignáce Šustaly k 30. prosinci letošního roku. “Zrušení by mělo přinést finanční úspory, protože jejich vedlejší hospodářská činnost nepřinesla to, co se od ní očekávalo,” vysvětlil místostarosta Zdeněk Krajčír.

Rada vydala obecně závaznou vyhlášku č. 6/1999, kterou se vyhlašuje závazná část územního plánu města Kopřivnice včetně místních částí Lubina, Mniší a Vlčovice. O této vyhlášce se dlouho diskutovalo na zasedání městského zastupitelstva, hlavně o vnitrobloku mezi ulicemi Obránců míru a Českou, kde byl výhledově navrhován park. Zastupitelé tuto vyhlášku schválili, až bylo vypuštěno slovo park.

Městská rada schválila smlouvu na nákup radiostanic pro městskou policii od firmy Radiokom-Funk Mayer, s. r. o. Tyto radiostanice budou zakoupeny z prostředků, které městská policie obdržela z grantu prevence kriminality.

Rada schválila dvě podání návrhů na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytu, a to na jeden na ulici Francouzské a druhý na ulici Horní.

Radní schválili a doporučili městskému zastupitelstvu schválit prodej domu na ulici Karla Čapka č. p. 777 - 780 včetně zastavěného pozemku do podílového spoluvlastnictví devatenácti nájemcům za kupní cenu jeden milion šest set šedesát tisíc korun. Městská rada uložila odboru školství, kultury a sportu zpracovat návrh na organizaci kultury v místní části Lubina ve spolupráci s Místní komisí v Lubině.


Starostové se radili o krizových situacích

K o p ř i v n i c e (hod) - Porada starostů obcí a měst okresu Nový Jičín, která se konala ve čtvrtek 7. října, byla zaměřena na plnění krizových úkolů spojených s řešením mimořádných situací na území měst okresu. “Pro Kopřivnici by připadala v úvahu porucha mrazícího zařízení na zimním stadionu, kde víme, že je pět tun čpavku. Jednalo se ovšem všeobecně, dále se hovořilo i o činnosti informačního záchranného systému,” řekl starosta Jiří Tichánek.

Starostům bylo předvedeno taktické cvičení složek informačního záchranného systému se zaměřením na havárii na železnici s výskytem nebezpečných chemických látek. Během cvičení byla také předvedena činnost krizového štábu města Studénky.

“Na připomínku starosty Frenštátu Karla Míčka, který se pozastavoval, proč nejsou vykonávány noční pochůzky, odpověděl policejní ředitel Karel Třetina, že noční hlídky jsou omezovány v celém okresu. V současné době jsou vykonávány noční pochůzky pouze v Kopřivnici a v Novém Jičíně, jinak nikde,” sdělil starosta Tichánek.

Na poradě se hovořilo o výjimkách z pojištění vozidel pro vozy do poplachového plánu, které, pokud se do něj přihlásí, budou od placení oproštěny.

“Přednosta okresu vyzval města, která mají ve své kompetenci vyplácení sociálních dávek, aby předložila skutečnost jejich čerpání za období leden až září a samozřejmě i předpoklad do konce letošního roku,” uzavřel starosta Jiří Tichánek.


Nový zákon přináší nezaměstnaným řadu změn

K o p ř i v n i c e (dam) - Výrazné zvýšení stropu poskytovaných podpor v nezaměstnanosti, možnost pobírat podporu také v období, na které bylo zaměstnanci vyplaceno odstupné, či změny v povolování zaměstnávání cizinců, to jsou jen některé z řady změn, které přinesla novela zákona o zaměstnanosti, jenž začala platit od prvního října.

Pro lidi s vyššími příjmy je jistě příjemné zvýšení horní hranice, do které je poskytováno hmotné zabezpečení. Strop poskytovaného hmotného zabezpečení je dán výši životního minima a zatímco do prvního října měli lidé nárok na podporu ve výši jeden a půlnásobku životního minima, což bylo 5 145 korun, v současné době mohou dostat až dvaapůlnásobek životního minima, který činí 8 575 korun.

Při určování výše podpory se však stále vychází z průměrného čistého výdělku v posledním zaměstnání, což znamená, že stropu může dosáhnout pouze ten, který bral víc jak sedmnáct tisíc čistého měsíčně. Ještě o něco vyšší mohou být podpory pro lidi absolvující rekvalifikační kurzy, kteří mohou dostat až 9 604 korun. “Tato dávka je poskytována vyšší z důvodu, že tito klienti musejí krýt náklady na dopravu, učební pomůcky a podobně,” řekl vedoucí kopřivnické pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr. Petr také zdůraznil, že na zvýšené částky mají nárok pouze ti lidé, kteří se na úřadu práce zaregistrovali nejdříve prvního října letošního roku.

Pravděpodobně většího počtu lidí se bude týkat změna pravidel okolo odstupného. Na rozdíl od dřívějšího znění zákona jeho nová úprava umožňuje výplatu podpor i v době, na kterou bylo propuštěnému člověku vyplaceno odstupné jeho bývalým zaměstnavatelem.

Jistě méně příjemnou inovací je povinnost občana vrátit hmotné zabezpečení nebo jeho část v případě dodatečného zjištění, že splňoval podmínky pro starobní či plný invalidní důchod. Povinnost vrátit obdrženou podporu se navíc vztahuje i na lidi, kterým je přiznán až se zpětnou platností.

Účinnou regulaci zaměstnávání cizinců v jednotlivých oblastech si úředníci slibují od změny, podle které bude pracovní povolení cizincům udělovat úřad práce, v jehož teritoriu působnosti budou skutečně pracovat. “Doposud se příslušnost k úřadu práce brala podle sídla firmy, což nebylo dobré hlavně z toho důvodu, že jsou v různých regionech různé podmínky a je lepší vycházet z důvěrné znalosti místních poměrů,” míní Petr.


Část tatrováků bude v říjnu opět na šedesáti procentech

K o p ř i v n i c e (dam) - Také v říjnu přistoupilo vedení Tatry k omezení práce na některých úsecích automobilky. Počet dnů i zaměstnanců, kterých se omezení bude týkat, je však podle sdělení tiskové mluvčí automobilky Evy Kijonkové podstatně nižší než v případě podobných opatření v minulosti.

Omezení se navíc bude týkat jen dvou úseků. Práce bude méně na výrobním úseku a útvaru řízení jakosti v Tatře. Vedení se s odbory dohodlo na maximálně sedmi směnách, místo kterých budou muset zaměstnanci zůstat doma a budou pobírat šedesátiprocentní náhradu mzdy.

Důvod omezení je podle Kijonkové prozaický. “Byly v tom subdodávky a peníze, které nepřišly zcela podle harmonogramu. Někteří dodavatelé prostě zareagovali se zpožděním na to, že se Tatra dostala k novým úvěrovým zdrojům a profinancování výroby,” sdělila mluvčí.

Začátkem tohoto týdne bylo již také jasné, že zaměstnanci mateřské společnosti Tatra dostanou tentokrát svou mzdu najednou a ne, jak tomu bylo zvykem v uplynulých měsících, formou zálohy a doplatku. Jestli k rozdělení výplat přistoupí některá z dceřiných společností automobilky, ještě nebylo jisté.


Při netradičním mači se na Bařinách bavili aktéři i diváci

foto2.gif (25214 bytes)

Populární herec Pavel Nový tančí se starostkou Bílovce Sylvou Kováčíkovou a Jakub Smolík zjišťuje, co má dotyčná pod dresem. Vše v rámci recesního zápasu mezi družstvem osobností a starosty okresu.
Foto: David Macháček

Š t r a m b e r k (jk) - “Roman Skamene je opravdu rád, že pozorní pořadatelé sestříhali pažit a tráva jej nešlehá do očí,” touto a podobně vtipnými hláškami doprovázeli profesionální komentátoři fotbalové utkání osobností kulturního života pod názvem 1. FC Radiožurnál se zástupci radnic novojičínského okresu.

Ti všichni si v sobotu 9. října dali dostaveníčko na fungl novém trávníku města Štramberk, které pořadatelství získalo díky 640. výročí svého povýšení na město.

Pochybným sčítáním vstřelených branek se na Bařinách nikdo netrápil a výsledná remíza evidentně nebyla tím nejdůležitějším, o co v sobotním mači šlo.

 

 

 


Na první třídní schůzce učitelé loví rodiče - ’dobrovolníky’ do SRPŠ

K o p ř i v n i c e - Začátkem října začíná období prvních třídních schůzek v novém školním roce. V podstatě se ještě nejedná o prospěchu žáka, ale spíš se rodiče seznamují s provozem školy, je třeba “ulovit” rodiče - dobrovolníka coby zástupce do sdružení rodičů a přátel školy a v neposlední řadě i přednesení finančních nároků.

To ale pořád není nic proti tomu, jakou práci musí pedagog vynaložit, aby zmíněné částky od dětí získal. Po část hodiny se tak mění ve výběrčího, neboť jednou zapomene dítě o účelu informovat rodiče, podruhé někteří nemají potřebnou hotovost doma k dispozici a potřetí si například povedený synáček raději koupí kýženou hračku a než se jeho jednání provalí, je další týden pryč.

Tu patnáct korun na čaj, padesát korun coby půlroční příspěvek na SRPŠ, cena výkresů dvacet sedm korun, cena sešitů třiatřicet korun, doprava na bazén v rámci plaveckého výcviku osmdesát korun. A když si pro usnadnění práce dovolí pedagog samozřejmě se souhlasem rodičů vybrat sto padesát na třídní fond, aby z něj po celý rok čerpal při zakoupení dětských časopisů nebo hradil návštěvy filmových představení, setká se občas s podezřením, zda-li se nezákonně neobohacuje.

Buďme proto při návštěvě třídních schůzek k učitelům tolerantnější. Oni zpravidla za vzniklou situaci vůbec nemohou. I jejich nadřízení by se takovým rozhodnutím raději vyhnuli, ale tržní ekonomika je neúprosná.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32