Kultura

Transglobal zahraje v krytu již za týden

foto5.gif (27367 bytes)

Jeden ze členů světoznámé britské kapely Transglobal Underground hraje na koncertě, který se uskutečnil vloni na zimním stadioně v Kopřivnici.
Foto: Libor Fojtík

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncerty skupin Transglobal Underground a Loop Guru, které připravuje Nora production společně s pražskou D Smack U promoution mají společné mnohem víc než jen relativně rychle následující datum jejich pořádání.

Pomineme-li fakt, že obě kapely přijedou do republiky z britských ostrovů a hrají taneční hudbu, tkví jejich podobnost hlavně v tom, že obě vznikly zhruba ve stejnou dobu, pohybovaly se ve stejných klubech, jejich členové pocházejí ze stejných sociálních vrstev a jádro obou kapel tvoří totiž hlavně přistěhovalci.

“Znají se od svých začátků. Začínali spolu, často spolu vystupovali, na cédéčkách si navzájem vypomáhali,” vysvětlil šéf Nory Víťa Váňa, proč se rozhodl uspořádat koncerty obou kapel rychle za sebou.

Již za osm dní by měli v krytu pod kulturním domem hrát Transglobal Underground. Ti již v Kopřivnici vystupovali koncem května loňského roku, ovšem tehdy je doprovázela také marokánská zpěvačka Natasha Atlas. Tentokrát bude kapela v Kopřivnici vystupovat bez ní.

Jde o projekt ostatních členů Translobalu, který vznikl již před sedmi lety. Ti si k názvu kapely přidali ještě formuli ’soud systém’, která má znamenat, že jejich hudba bude víc taneční a částečně se vzdá vlivů ethno music. Kopřivnický koncert bude jedním ze čtyř v republice, zbylé tři se uskuteční v Praze Brně a Ústí nad Labem.

Soutěž! Soutěž! Soutěž! Soutěž! Soutěž!

1. Kdy hráli Transglobal Underground v Kopřivnici poprvé?
2. Odkud pochází zpěvačka Transglobal underground Natasha Atlas?
3. Kdy vznikla kapela Transglobal Underground?

Vylosovaný výherce získá dvě vstupenky na koncerty skupin Transglobal Underground a Loop Guru.

Odpovědi doručte do redakce Kopřivnických novin poštou, osobně, či e-mailem, nejpozději do pondělí 11. října. Jméno výherce najdete v dalším čísle Kopřivnických novin.

Adresa: Kopřivnické noviny, Záhumenní 1152, Kopřivnice

E - mail: kopr.noviny@koprivnice.cz


Svobodné divadlo se představí se svou prvotinou, fraškou o poslanci Poklopci

K o p ř i v n i c e (dam) - ’Už v tom zase lítáme’, touto větou výstižně charakterizují svůj návrat na divadelní prkna Michal Šipoš, Bohumír Bil a Rostislav Vicher tři bývalí členové souboru Holubec. Tito tři mnohým známí amatérští divadelníci uvedou v sobotu devátého října v premiéře svou novou hru ’O trpkém osudu poslance Poklopce’.

Jelikož má toto představení na svém měsíčním programu jak kulturní dům, tak i Nora Café, uskuteční se v hudebním sále místního kulturního domu. Začátek je plánován na osm hodin večer. Tímto představením se publiku vůbec poprvé představí Svobodné divadlo. To vzniklo stejně jako hra, kterou inscenují v letošním květnu, kdy se protagonisté divadla shodli, že nastudují lidovou, satirickou hříčku o obyčejných problémech, které trápí fiktivního poslance Poklopce.

“Rozhodně zde nebylo úmyslem nikoho zesměšnit. Šlo nebo jde spíše o to, ukázat, že politik může mít své problémy, které lidi nezajímají, pokud však nejde o problémy směšné či humorné,” řekl autor textu Rostislav Vicher. Ten také tvrdí, že jejich představení nebude žádnou psychologickou studií. “Budeme rádi, když nebudeme mít vyhraněné publikum. Je to hra určená všem, jak těm, co se chtějí bavit, tak intelektuálům. Naším cílem je hrát pro všechny.”


Moravský anděl vydal své druhé album se značným zpožděním

K o p ř i v n i c e (dam) - Své druhé album vydala zhruba před čtrnácti dny kopřivnická rocková kapela Moravský anděl známá hlavně díky svým produkcím na zábavách a diskotékách.

Přesto, že jej skupina natáčela již na přelomu roku 1997 a 1998, díky technickým problémům se deska dostala na pulty až nyní. To však podle manažera Moravského anděla Václava Šléhofra vůbec nevadí. “Lidi na to stejně čekali,” tvrdí. Současný nepříliš velký náklad je prý navíc již téměř rozebrán a fanoušci ’tancovačkové’ kapely mohou rozhodně počítat s reedicí.

Nové cédéčko, nazvané Nezvaný host, obsahuje celkem patnáct skladeb. “Jsou tam tři starší věci v novém kabátě a jedna upravená lidová píseň, ale jinak jsou to všechno nové písničky,” uvedl Šléhofr. Album je podle jeho vyjádření opět žánrově zařaditelné jako melodický rock, je prý ale tvrdší než bylo zvykem a i zvukově vyzrálejší. Je poznat, že se na tomto albu autorsky víc podíleli ti, co méně psali pro první desku.


Hodokvas na hradě přece jen bude

H u k v a l d y (dam) - Jednou z divácky nejvděčnějších akcí sezony na hradě Hukvaldy je každoročně Hradní vinobraní. Ani letos o ně lidé nepřijdou. Osvědčený organizátor akce agentura Requiem bude sice nahrazena jinou firmou a název bude změněn na Hukvaldské hradní hodokvasy, ale charakter akce by měl zůstat zachován. Netradiční je taky pozdní termín, ten byl nakonec stanoven až na šestnáctého října. Letošního neobvykle pěkného počasí Fond Janáčkovy Hukvaldy využil pro pořádání jiných akcí a vinobraní posunul.


Na třetí ročník přehlídky se sjely pěvecké sbory z pěti okresů

K o p ř i v n i c e (dam) - Velký sál katolického domu minulou sobotu zaplnilo asi sto osmdesát pěvců. Ti se do Kopřivnice sjeli na již třetí ročník nesoutěžní přehlídky pěveckých sborů, který tradičně pořádalo místní Pěvecké sdružení Kopřivnice. Počet hostů festivalu, zaměřený na sborovou tvorbu severomoravského regionu, utěšeně roste. Zatímco prvního ročníku se zúčastnily tři, na loňský přijely již čtyři a letos vystoupilo pět pěveckých sborů. Letos se festivalu zúčastnil Smíšený pěvecký sbor Bruntál, ženský sbor Hedvika z Valašského Meziříčí, brušperský smíšený sbor Lašan a Mužský pěvecký sbor Vítkovice. Jako každý rok se o závěr přehlídky postaralo pořádající PSK. Největšímu zájmu posluchačů se těšil ženský sbor, který přednesl Otvírání studánek Bohuslava Martinů a mužský sbor, kterých je velmi málo.


Wilde Wilde West je další z nepovedených remaků

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako minulý týden plnila hlediště kina Puls dobrodružná Mumie, bude tento týden patřit divákům filmu Wild Wild West. Ten si své diváky jistě najde díky masivní reklamě a klipu hlavního představitele filmu Willa Smitha, jeho kvalita však za Mumií značně pokulhává.

Wild Wild West je v podstatě remakem kultovního sci-fi westernového seriálu z poloviny šedesátých let. Režisér Barry Sonnenfeld, který má na svém kontě úspěšnou komedii Adamsova rodina, vytvořil film s velkorysým rozpočtem, velkolepou výpravou, ale velmi slabým scénářem. Film už nespravily ani vizuální triky, či jeho obsazení hereckými hvězdami.

Zmatený děj snímku zavede diváka na americký divoký západ po skončení občanské války. V té době začínají postupně záhadně mizet lidé z americké vědecké elity. Proto prezident Grant vybere z tajné služby dva své nejlepší agenty Jamese Westa a Artemuse Gordona, aby již v začátcích udusili další nebezpečí hrozící státu zevnitř. Původcem tohoto nebezpečí je invalidní šílenec a technický génius Arliss Loveless. Ten má v plánu díky svým bizarním zbraním státy rozdrobit a rozdělit je Britům, Španělům a Mexičanům. Při dělení kontinentu samozřejmě nezapomene ani na sebe. Unesení vědci totiž pro Lovelesse pracují na obrovské ocelové tarantuli - zbrani do té doby nevídané síly. Jak ale divák od chvíle, kdy do promítacího sálu vstoupí, ví, vše se nakonec v dobré obrátí. Oba agenti nejen, že zlikvidují nebezpečného maniaka a zachrání budoucnost USA, ale také svému prezidentovi přivedou onoho ocelového pavouka.


Oprava střechy loutkového divadla začala

K o p ř i v n i c e (dam) - Sto tisíc, které byly rozpočtovou změnou vyhrazeny pro nezbytnou opravu části střechy loutkového divadla, jež hrozila havárií, nebude pravděpodobně vyčerpáno.

Nyní byla zahájena oprava dvou krokví, která spolkne zhruba patnáct tisíc korun. Další postup rekonstrukce bude záviset na připravovaném plánu posloupnosti oprav. S největší pravděpodobností bude třeba kompletní oprava střechy, konstrukce a vysušení základů budovy.


Dr(o)bečky z knihovny

“Úspěch každé věci závisí rozhodující měrou na tom, jak aktivně a uvědoměle se na ní podílí nejširší veřejnost.”

Evropská unie na internetu

Sice pomalu, ale jistě se blíží vstup České republiky do Evropské unie. Většina našich občanů má o této organizaci velice mlhavé představy, a to také ovlivňuje výsledky výzkumů veřejného mínění. Někteří lidé přijímají vyhlídky na náš vstup do EU s nadšením, jiní lhostejně a je možno se setkat i s jednoznačným odporem.

Ministerstvo zahraničních věcí si je vědomo, že je třeba lidem poskytnout spoustu informací, aby zvážili, nakolik bude naše členství v EU prospěšné. Zřídilo webovou stránku, na které zjistíte nepřeberné množství informací o struktuře, činnosti, legislativě, jednotlivých členských zemích EU atd. Stránka bude přínosná také pro studenty, kteří v knihovně často pátrají po informacích z této oblasti. Pokud hovoříme o webové stránce, pak je jasné, že ji objevíme pouze a toliko prostřednictvím Internetu, který poskytuje čtenářům a návštěvníkům také naše Městská knihovna v Kopřivnici. Každý i méně sběhlý uživatel Internetu si stránku www.euroskop.cz najde sám nebo v rubrice ’oblíbených’ pod názvem ’Euroskop, vítejte!’.

Přejeme mnoho zajímavých zážitků s Internetem.

Alena Pavelková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:32