Kopřivnické noviny č. 33/99 ze dne 23. září 1999

Zprávy z města a okolí

Klub Kamarád bude využíván i dopoledne

Soud bude dražit majetek firmy Living, s. r. o.

Termín besedy závisí na Tatře

Družstevnící v Příboře byli revitalizaci více nakloněni

V kulturním domě bude centrální pokladna

Výjezdní zasedání poslanců bylo hektické

Spedit a ubytovna budou dál chátrat

Studentům zdejší průmyslovky slouží nová, moderní knihovna

Deratizace veřejných prostranství je již hotova

Domy musí splnit řadu podmínek

Někteří byli v Itálii již popáté za sebou

Každý svěřenec dětského centra si žádá jiný přístup

Pobyt u moře je pro děti zábava, pro vychovatelky náročnou prací

Alšovka otevřela místo tří jen dvě 1. třídy

Na průmyslovce letos zahájili studium dva lidé s těžkým tělesným postižením

Historie evropské integrace sahá do roku 1948

Stíny


Zprávy z města a okolí

Klub Kamarád bude využíván i dopoledne

K o p ř i v n i c e (hod) - Odbor sociálních věcí a zdravotnictví přišel s projektem zřízení ústavu sociální péče s denním pobytem pro občany s kombinovanými vadami v prostorách klubu Kamarád, neboť ty jsou dopoledne volné. Byl vytvořen projekt na rozšíření tohoto víceúčelového zařízení a v dopoledních hodinách by zde mohli pobývat absolventi z dětského centra.

“Městská rada vzala projekt ústavu sociální péče s denním pobytem pro občany s kombinovanými vadami na vědomí a uložila odboru sociálních věcí a zdravotnictví zpracovat jej do variantních řešení,” řekl místostarosta Zdeněk Krajčír po zasedání městské rady.

“Měl by to být takový předvoj ústavu sociální péče pro děti a dospělé osoby, kteří se zařadí do projektu a plynule přejdou do ústavu sociální péče. Projekt se má schvalovat na zasedání rady 26. října a následně bude předložen na dalším zastupitelstvu. To by mělo schválit, kdy by se tento projekt měl realizovat, zda v příštím roce nebo v roce 2001,” řekla vedoucí odboru sociální péče a zdravotnictví Jiřina Mikulenková.

Klub Kamarád by v dopoledních hodinách sloužil pro skupinu dětí, absolventů dětského centra, kteří ukončili povinnou školní docházku. Zde by se věnovali činnosti, kterou by vykonávali i v dílnách ústavu sociální péče s denním pobytem. Výchovný pracovník by jim zajišťoval různé pracovní činnosti. Je nutné, aby se postižení soustředili na nějakou pracovní činnost, byť to nebude přinášet nějaký finanční efekt, a mohli tak rozvíjet motoriku a udržovat si získané návyky.

Projektem se zabývalo i městské zastupitelstvo, které uložilo městské radě vypracovat variantní řešení realizace a financování uvedeného projektu včetně harmonogramu postupu jeho zavádění do zasedání příštího zastupitelstva.


Soud bude dražit majetek firmy Living, s. r. o.

N o v ý J i č í n (hod) - Okresní soud v Novém Jičíně rozhodl na základě pohledávky města Kopřivnice ve výši půl milionu korun, kterou dlužila firma Living, s. r. o., se sídlem v Kopřivnici, o dražbě nemovitostí, které tato firma vlastní.

Dražba nemovitostí se uskuteční 5. listopadu přímo v místnosti Okresního soudu v Novém Jičíně a dražit se budou nemovitosti dům č. p. 852 spolu s přilehlými parcelami, které se nacházejí na území Štramberku.

Firma Living, s. r. o., vlastnila mimo jiné i obchodní dům Spedit.


Termín besedy závisí na Tatře

K o p ř i v n i c e (hod) - Starosta Jiří Tichánek vyzval v srpnu generálního ředitele a. s. Tatra Zdeňka Podolského k uskutečnění besedy v anexu, kterou by vysílala kabelová televize v přímém přenosu, na téma Tatra - její současnost a blízká budoucnost.

Generální ředitel Podolský mu odepsal, že je důležité dostat co nejvíce objektivních informací z oficiálních zdrojů k co nejširšímu okruhu obyvatel. Nesouhlasí však s besedou v anexu, kde by měl přístup větší počet lidí.

Ředitel Podolský navrhuje uspořádat besedu moderní mediální formou ve studiu kabelové televize s redaktorem, úzkým okruhem zasvěcených účastníků - generální a finanční ředitel a. s. Tatra a starosta, kde by odpovídali na telefonické dotazy diváků.

“Město by raději vítalo svou nabídku, ale vzhledem k tomu, že Tatra je ochotna akceptovat pouze svou alternativu, my to tedy akceptujeme a podpoříme. Jinak by se beseda asi neuskutečnila,” řekl starosta Jiří Tichánek. Kdy se vlastně bude beseda konat, už bude záležet jen na zástupcích podniku Tatra.


Družstevnici v Příboře byli revitalizaci více nakloněni

P ř í b o r , K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že i v Příboře byla diskuze o tom, zda začít s komplexní revitalizací domů, bouřlivá, nakonec byli nájemníci tamních družstevních bytů této myšlence více nakloněni.

V letošním roce byly zahájeny práce na třech čtyřpodlažních domech v lokalitě sídliště Benátky naproti bývalé příborské Tatry. Svou vůli, začít s revitalizací co nejdříve, vyjádřili obyvatelé šesti domů. “První tři, což znamená asi dvaasedmdesát bytů, bychom měli dokončit v listopadu příštího roku a následovat budou další čísla popisná,” řekl předseda oblastního bytového družstva Jiří Rudl.

Komplexní revitalizaci domů byli jejich nájemníci nakloněni více než obyvatelé již opraveného domu v Kopřivnici, a to i přesto, že po technické stránce jsou domy v Příboře v lepším stavu než ty kopřivnické. Navíc vzhledem k tomu, že jde o podstatně menší domy, budou náklady na jich rekonstrukci nesené nájemníky o něco vyšší.

“Je to dáno také tím, že tyto domy mají mnohem větší lodžie, což znamená zdvojnásobení nákladů na jejich zasklení,” řekl Rudl.

Celkové náklady na rekonstrukci všech třech domů v první etapě dosáhnou zhruba výše šestnáct a půl milionu. Družstvu se podařilo získat dva miliony dvě stě tisíc korun nevratné dotace, což náklady sníží. “Na zbytek musíme vyjednat co nejvýhodnější úvěr,” uzavřel předseda Rudl.


V kulturním domě bude centrální pokladna

K o p ř i v n i c e (dam) - Nářky některých lidí, volajících po předprodeji lístků na veškeré programy v kulturním domě, byly vyslyšeny.

Ve vestibulu byla vybudována nová centrální pokladna. V té bude probíhat předprodej a prodej lístků na veškeré programy v kulturním domě včetně lístku na filmová představení v kině Puls. Je otázkou dalších jednání, jestli bude centrální pokladna prodávat také lístky na koncerty v Nora Café. Kromě předprodeje budou v pokladně k dispozici také informace o pořadech a podobně.

Kdy bude pokladna otevřena, zatím ještě není jisté. V úvahu připadá konec září nebo začátek října.


Výjezdní zasedání poslanců bylo hektické

foto3.gif (24569 bytes)

Členové parlamentního Výboru pro evropskou integraci se v rámci svého výjezdního zasedání zajímali také o Tatru.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Poněkud hektičtější, než se původně předpokládalo, bylo výjezdní zasedání parlamentního Výboru pro evropskou integraci na severu Moravy, které se uskutečnilo minulou středu a čtvrtek. “Program zasedání byl původně plánován na tři dny, ale díky mimořádné schůzi poslanecké sněmovny bylo nutné jej zhustit pouze do dvou dnů,” řekl místní poslanec Josef Jalůvka, který patřil mezi iniciátory této cesty.

Ze sedmnácti členů výborů se zasedání zúčastnilo pouze dvanáct. “Někteří z nich jsou členy dalších výborů, takže se tady ukázali jen na jeden den, pár se jich také omluvilo z jiných důvodů. Nejsme všichni, ale bohužel je to obvyklé,” povzdechl si Jalůvka. Zároveň ale vyjádřil uspokojení, že jádro výboru bylo kompletní a podařilo se mu prezentovat problémy severní Moravy.

Poslanci především hodnotili stav příprav našeho regionu na ustavení vyšších územněsprávních celků, čerpání strukturálních fondů a podobně. Dalším tématem byla turistika, zákonodárci byli seznámeni s funkcí agentury Beskydy - Valašsko a dalšími plány na rozvoj této oblasti

Ve středu odpoledne se poslanci setkali s občany v Novém Jičíně a zároveň byli přítomni otevření Informačního centra pro Evropskou unii. Toto zařízení má regionální charakter a bude sloužit minimálně pro celý okres. První den zasedání poslanci ukončili prohlídkou kopřivnického Technického muzea. Druhý den výjezdního zasedání zahájili členové výboru na zkušebním polygonu Tatry, kde jim byl představen výrobní program automobilky a mnozí také využili možnost projížďky. Zbytek zasedání se odehrál v Ostravě.


Spedit a ubytovna budou dál chátrat

K o p ř i v n i c e (dam) - Budova bývalého obchodního domu Spedit a ubytovny Iva v areálu internátů pod Červeným kamenem budou i nadále chátrat.

Tyto budovy byly předmětem dražby minulý týden v úterý. Jelikož se však nedostavil ani jediný zájemce, nebyly prodány. Dražba se bude rozhodně opakovat, nejdříve však za tři měsíce. Nejméně po tuto dobu budou již tak zubožené budovy podléhat povětrnostním vlivům, jelikož nejsou majetkem finančního úřadu, nebude je tento udržovat.


Studentům zdejší průmyslovky slouží nová, moderní knihovna

K o p ř i v n i c e (dam) - Počínaje letošním školním rokem začíná studentům zdejší vyšší odborné školy, průmyslové školy a obchodní akademie sloužit nová moderně pojatá knihovna.

Původně měla průmyslovka svou knihovnu v budově učiliště. Přes prázdniny však v uvolněné budově bývalé rodinné školy vybudovala zhruba za sedm set tisíc nové informační centrum. V to se proměnilo téměř celé jedno patro budovy. Studenti v něm kromě nepřeberného množství knih a časopisů najdou také možnost připojení na Internet či informace obsažené na CD - ROM. Knihovna je rovněž zapojena do celoevropského systému Lanius. “Máme představu, že veškeré informace, které potřebují získat studenti, najdou právě v tomto informačním centru,” řekl ředitel školy Jaroslav Ponec.


Deratizace veřejných prostranství je již hotova

K o p ř i v n i c e (hod) - O deratizaci v Kopřivnici se minulý týden nejen psalo v novinách, ale hovořilo se o ní i v rádiu.

K plošné deratizaci město přistoupilo z důvodu přemnožení hlodavců - potkanů, myší a hryzců, protože lokální by situaci neřešila. Návnady - jedované granule se pokládají na nepřístupná místa tak, aby se zabránilo otrávení jiných zvířat.

“S plošnou deratizací se započalo v pondělí 6. a ukončit se by měla v pátek 17. září. Deratizace se týká zařízení ve správě města, což jsou kanalizace, kanalizační šachty, domovní přípojky, veřejná prostranství atd. Deratizaci provádí firma Alois Kresta z Nového Jičína,” řekl Antonín Bubík, který má na odboru majetkové správy a rozvoje městského úřadu na starosti vodní hospodářství.

Není v silách pracovníků úřadu obcházet všechny panelové domy. Pokud občané mají problémy s přemnoženými hlodavci, měli by se obrátit na městský úřad, odbor majetkové správy. “Individuální žádosti občanů budou postupně řešeny. Iniciativa musí vzejít od občanů,” dodal Antonín Bubík. Deratizace se provádí každoročně, ale ne plošně, protože není dostatek peněz.


Domy musí splnit řadu podmínek

K o p ř i v n i c e (dam) - Rodinné domky, které budou stát v lokalitě pod Bílou horou, budou muset splnit řadu podmínek, aby byl dán alespoň základní charakter rodinných domků.

Hřeben střech by měl být rovnoběžný s komunikací a jejich sklon musí být minimálně 30 stupňů. Z důvodů složitého odkanalizování pozemků se nedoporučuje stavět suterén. I zázemí domků by mělo být řešeno na úrovni terénu. Na pozemcích nebude možné stavět samostatné hospodářské budovy. Je stanovena také výška uličního oplocení. Jediné materiálové omezení je v druhu střešní krytiny, která nesmí být plechová, drobných omezení je ještě více.


Někteří byli v Itálii již popáté za sebou

foto4.gif (23333 bytes)

Stavby z písku a dovádění v moři patřilo
k nejoblíbenějším činnostem dětí z dětského centra na pobřeží Jaderského moře.
Foto: Archiv

T o r r e t t e (ili) - V kraji Marche sedmdesát kilometrů jižně od Rimini se v italské vesničce Torrette začátkem září deset dní rekreovaly dvě desítky dětí z Dětského centra v Kopřivnici. Svůj pobyt u moře si některé děti s doprovodem pedagogů, ty menší i s rodiči, zopakovaly už popáté.

Jistě stojí za zmínku, že se tak stalo za nemalé finanční i organizátorské pomoci cestovní kanceláře agentury FOX, která věnuje dětskému centru každoročně výtěžek ze svého plesu a navíc letos přispěla na výlety pro děti. Její zásluhou tak viděly atrakce ve středisku Itálie v miniatuře, navštívily delfinárium v San Marinu, ochutnaly pravou italskou pizzu a zažily nespočet zážitků.

K těm opravdu největším pak patřilo každodenní koupání v moři. Kdo neviděl naprosto bezprostřední reakci dětí, přes které se právě převalila vlna, neví, co to je nelíčená radost. Místo nářků, že se jim slaná voda dostala do očí i pusy, se všude ozýval smích a výskot dovádivých dětí.

Od těch zdravých se trošku lišily svým tělesným nebo mentální handicapem, taky větší pozorností, které se jim dostávalo ze strany rodičů, ale určitě své ostatní vrstevníky předčily v intenzitě prožitků, kterých se jim u moře dostalo ve velké míře.

A nebylo to jen moře, krásné počasí a prima tety, které se všem věnovaly. Ke skvělé pohodě každoročně přispívá i mentalita Italů, kteří naprosto spontánně dětem přinesou tu čerstvé fíky, hroznové víno nebo přímo na pláž přivezou krabici nanuků. Na tom se shodli všichni rodiče, že právě přístup místních obyvatel k jejich dětem je to, čeho si na Italech nejvíc považují.

Při odjezdu se osobně s dětmi a jejich doprovodem přišli rozloučit všichni majitelé penzionů, ve kterých na deset dní našli druhý domov.

Zvláštním řízením osudu právě v době, kdy děti dováděly u moře, majitel cestovní kanceláře agentury FOX Mirek Naleraj ležel v novojičínské nemocnici na oddělení jednotky intenzívní péče v kritickém stavu. Naštěstí pro něj i pro děti z dětského centra, nad kterými už léta drží ochrannou ruku, všechno dobře dopadlo.


Každý svěřenec dětského centra si žádá jiný přístup

T o r r e t t e (ili) - Každé ráno pětice vychovatelek převzala od maminek sedm předškolních dětí ve věku od pěti do osmi let. Kdyby se jednalo o děti zdravé, na stejný počet by stačila vychovatelka jedna. V tomto případě, kdy tři z nich musejí pro přepravu používat vozík nebo kočárek, některé se samostatně ani nenají, měly i v takovém počtu práce nad hlavu.

V rámci dopoledních programů s dětmi absolvovaly vycházky k moři za rybáři, malování v písku, lovení mušliček v moři, jejich následné nalepování na mořského koníka, hry v písku, stavění hradů, návštěvu sportovního areálu a spoustu dalších činností. Během dopoledne děti posvačily, některé se musely nakrmit i přebalit.

Dětem i jejich opatrovnicím byla k dispozici velká zahrada pana Manieriho patřící k apartmánům plná houpaček s velkým altánem, pod kterým nacházely děti útočiště před ostrým sluncem nebo při nepřízni počasí.

Malému Míšovi se příliš do ničeho nechce, ale když se mu cokoliv podaří, sám se pochválí. Svítí-li sluníčko, lehne si na houpací lavičku a usne. Verunka je milé věčně usměvavé děvče, umí spoustu věcí, hezky zpívá, ale po epileptickém záchvatu se její paměť ’vymaže’ a s učením se začíná nanovo. Lukášek je inteligentní hyperaktivní dítě. Na židličce neposedí, věčně odbíhá a na upozornění tety, že nemá hotový výkres, pohotově odpoví: “Ty to udělej, já se na tebe budu dívat. Víš, já teď nemám čas.” Šestiletá Gábinka visí na své vychovatelce nádhernýma čokoládovýma očima, ale v okamžiku, kdy ji jakákoli činnost přestane bavit, dá svou nespokojenost hlasitě najevo. Nejvíc ji zaujaly bublinky, ale za chvíli je úsměv vystřídán nevolí. A teta schovává bublifuk a vytahuje obrázkovou knížku... Co dítě, to jiné poškození, co jiné poškození, to zcela individuální přístup ze strany pedagogických pracovnic. Maximální soustředění, láska, trpělivost a pohotovost to je jen pomyslná špička ledovce vlastností, které musejí mít lidé pracující s takovýmito dětmi.

Vždyť taky rodiče handicapovaných dětí nešetřili na adresu zaměstnanců dětského centra pochvalnými slovy. Výsledky, kterých jejich ratolesti začaly po docházení do centra dosahovat, mluví za vše. Jareček se naučil přijímat děti, které do té doby v normální školce odmítal, Honzík přišel do centra v listopadu minulého roku a téměř nemluvil. Po obrně je sice odkázán na vozík, ale dnes pusu nezavře. Má nejen skvělou slovní zásobu, ale i paměť. Dokázal vyjmenovat i řidiče mikrobusu, kteří děti svážejí do centra. Jenom na otázku, k čemu slouží stůl, tvrdošíjně odpovídá, že na cvičení. Honzík totiž na stole několikrát denně absolvuje rehabilitační cvičení se sestrou v centru a doma s maminkou.

A výčet úspěchů by byl nekonečný. Tak jako je nekonečná práce vychovatelek a všech, kteří se postiženým dětem věnují.


Pobyt u moře je pro děti zábava, pro vychovatelky náročnou prací

T o r r e t t e (ili) - Sedím na terase domu pana Fioraniho, kde jsou ubytovány děti navštěvující v Kopřivnici Dětské centrum a povídám si s jeho ředitelkou Dagmarou Jančálkovou o její práci a hlavně o zdejším pobytu dětí u moře.

Na spolupráci s cestovní kanceláří agentury FOX nedá dopustit, nejen že se jedná o dlouholetého sponzora, ale i proto, že navíc rekreace tohoto druhu zajišťuje i po organizační stránce. Navíc se dost problematicky rodiče s handicapovaným dítětem dostávají na normální zájezd. Jedním dechem chválí přístup spolupracovníků, kteří se nad rámec svých povinností stejnou měrou podílejí na přípravě jídla pro své svěřence. Pro učitelky je zdejší pobyt opravdu vyčerpávající, protože se jedná o nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou službu. I samotný přístup majitele apartmánů Dina Fioraniho je jako pohlazení po duši - není den, kdyby dětem nepřinesl sám od sebe ovoce, zmrzlinu a další dobroty.

A když ředitelka dětského centra mluvila o svých svěřencích, bylo to hlavně o jejich čistých, nezáludných duších, o krásných kamarádských vztazích, které mají mezi sebou navzájem, o jejich úžasné ctižádosti naučit se co nejvíc, o umění vážit si víc hodnot a v neposlední řadě o jejich neporušeném sociálním vnímání, které je možná o to větší, že mají běžně méně podnětů než jejich zdraví vrstevníci.


Alšovka otevřela místo tří jen dvě 1. třídy

K o p ř i v n i c e (hod) - V prvním zářijovém čísle jsme psali, že do sedmnácti prvních tříd základních škol nastoupí tři sta šedesát dětí.

Prvního září do školy ve skutečnosti nastoupilo tři sta třicet osm prvňáčků, což je o třiadvacet méně než bylo původně hlášeno. Nejvíce dětí - deset nenastoupilo do prvních tříd na škole Emila Zátopka, která má první třídy v budově po mateřské škole a tudíž zde nemůže být více dětí. Základní škola na ulici Alšově otevřela pouze dvě první třídy místo původně avizovaných tří.

Počet všech žáků v základních a Zvláštní škole v Kopřivnici a místních částech je 3 413. Nejvíce žáků má Základní škola Milady Horákové - 742, po ní následuje ZŠ 17. listopadu s počtem 697, ZŠ Emila Zátopka - 626, ZŠ Alšova 588 a ZŠ - náměstí 384 dětí. Dyslektické třídy mají pouze dvě školy, a to po jedné ve třetím, čtvrtém a pátém ročníku škola 17. listopadu, dvě má škola E. Zátopka - čtvrtý a pátý ročník.

To, že se neustále rodí méně a méně dětí, je všeobecně známo. Do škol v příštím školním roce by mělo nastoupit 317 dětí. Ve školním roce 2005/06 by mělo nastoupit už jen 221 dětí, které se narodily v období od 1. září 1998 do 31. srpna letošního roku.


Na průmyslovce letos zahájili studium dva lidé s těžkým tělesným postižením

K o p ř i v n i c e (dam) - Vůbec první student s těžkým tělesným postižením začal v tomto školním roce studovat na místní střední průmyslové škole.

Petr Hinner mladý muž s těžkým motorickým postižením, způsobeným dětskou mozkovou obrnou, byl velice dobrým žákem na základní škole a při přijímacích zkouškách na průmyslovku skončil jako druhý nejlepší uchazeč o studium strojírenství.

Navíc v tomto roce nastoupila do prvního ročníku obchodní akademie také čtyřiadvacetiletá Šárka Růžová s těžkým postižením hlasivek a dýchacího ústrojí. Zatímco první z jmenovaných navštěvuje školu denně a na vlastní přání jsou na něj kladeny téměř stejné nároky jako na ostatní studenty, v případě jeho starší kolegyně bylo třeba vypracovat speciální studijní plán.

“Snažíme se dělat všechno pro to, aby u nás mohli tito lidé studovat. Byla by velká škoda, aby měli uzavřenou cestu ke vzdělání,” řekl ředitel školy Jaroslav Ponec.


Historie evropské integrace sahá do roku 1948

K o p ř i v n i c e - Vážení čtenáři budete se pravidelně setkávat s příspěvkem, věnovaném vstupu České republiky do Evropské unie.

Diskuze probíhá ve všech médiích, ale osobně se domnívám, že důležitější je možnost utvořit si vlastní názor na klady a zápory evropské integrace a tím i schopnost každého z nás zaujmout stanovisko, které jednou budeme prezentovat v referendu o vstupu naší země do Evropské unie. K jasnému názoru můžeme dospět jen za základě dostatečných informací. Právě na informovanost veřejnosti, na komunikaci a diskuzi s ní, klade ve své práci mimořádný důraz Výbor pro evropskou integraci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Podporu těmto aktivitám v našem regionu vyjádřil výjezdní schůzi na severní Moravě ve dnech 15. a 16. září. Zajímal se o dostupnost informací o Evropské unii a účastnil se zahájení činnosti informačního centra pro vstup do Evropské unie v Novém Jičíně.

Protože v příspěvcích, které budou na téma Evropská unie publikovány, budete nacházet výhradně nekomentovaná fakta, dovolím si tentokrát na závěr osobní stanovisko: vstup do Evropské unie pro nás nebude mávnutím proutku, které vyřeší všechny naše problémy. Nezajistí nám blahobyt bez vlastního přičinění a neuchrání nás před společenskými těžkostmi, na které si dnes teprve zvykáme. Nevidím však jinou cestu, která by zaručovala srovnatelný rozvoj naší země a umožnila rychlejší přiblížení úrovní té části Evropy, po které dlouhá léta s trochou závisti pokukujeme.

Nejprve trocha historie

Prvním signálem budoucí evropské integrace se v roce 1948 stala celní unie mezi Belgií, Nizozemím a Lucemburskem (Benelux). Postupně si evropské státy silně uvědomovaly potřebu rozšířit ekonomickou spolupráci i na oblast politickou. Mezi Francií, SRN, Itálií, Belgií, Nizozemím a Lucemburskem existovala na základě Pařížské smlouvy od roku 1951 ekonomická spolupráce, která byla základem pro vznik evropského hospodářského společenství k 1. lednu 1958. V roce 1968 byla dokončena celní unie EHS a od roku 1973 se jejími dalšími členy staly Velká Británie, Irsko a Dánsko. Rok 1979 je důležitý zavedením Evropského měnového systému (ECU) a prvními přímými volbami do evropského parlamentu. V roce 1981 je do Evropského společenství přijato Řecko, v roce 1985 Španělsko a Portugalsko.

V únoru 1992 byla podepsána Smlouva o Evropské unii, která znamenala významný podnět k další integraci. K zatím poslednímu rozšíření EU došlo 1. ledna 1995 vstupem Rakouska, Švédska a Finsko (Norsko podruhé referendem vstup odmítlo) a počet členů tedy dosáhl patnácti.

Informační centra, kde získáte další údaje k Evropské unii: Euroinfocentrum, Poděbradova 16, 702 00 Ostrava, 069/612 46 77, www.rdaova.cz, Informační centrum EU SIS, Štefánikova 9, 741 11 Nový Jičín, 0656/704 730, www.edunet.cz/eu.

Josef Jalůvka, člen Výboru pro evropskou integraci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR


Stíny

13. 9. oznámeno vloupání do celkem dvanácti garáží v lokalitě Pod Bílou horou

14. 9. využil neznámý pachatel nepozornosti prodavačky v květinářství v centru města a ze zásuvky stolu odcizil část tržby

15. 9. oznámeno vloupání do sklepního boxu v domě č. p. 872 na ulici Obránců míru, ze kterého neznámý pachatel odcizil dvě horská jízdní kola

V noci na 16. 9. se neznámý pachatel vloupal do garáže za ZUŠ a v ní dále do zaparkovaného automobilu Avia a odcizil dvě akumulátorové baterie

Ve večerních hodinách 16. 9. 29letý muž z Kopřivnice v prostorách restaurace Radegast provolával fašistická hesla a zdravil fašistickým pozdravem, vyšetřovatelem mu bylo sděleno obvinění z trestného činu podpora a propagace fašismu

17. 9. oznámeno odcizení jízdního kola, které majitelka odstavila u domu na ulici 1. května

18. 9. ve 20 hodin přijala služebna městské policie hlášení, že kolem restaurace Pod přehradou v Lubině se volně pohybuje býk a ohrožuje návštěvníky. Po přijetí hlídky na místo, už si majitel býka odchytil


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12