Titulní strana

Po diskuzi byl stažen z programu projekt prodeje bytových domů

foto1.gif (52074 bytes)

Iniciátoři petice, vyjadřující nesouhlas s chystanou změnou územního plánu sledují čtvrteční zasedání městského zastupitelstva, které se tímto problémem zabývalo.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Městské zastupitelstvo, které se ke svému zasedání sešlo minulý týden ve čtvrtek, se zabývalo schválením návrhu změn územního plánu číslo 1 - 11/1999, schválením návrhu obecně závazné vyhlášky číslo 5/1999 a schválením návrhu závazných částí obecně závazné vyhlášky číslo 6/1999.

Největší diskuze se očekávala u změny územního plánu číslo deset, která se týkala regulačního plánu rozvoje obytného vnitrobloku ulic Obránců míru, Příčná, Česká a Francouzská za účelem výhledového založení nového městského parku. V tomto bodu programu muselo být dvakrát přerušeno zasedání městského zastupitelstva, aby mohl vystoupit zástupce obyvatel nájemních domů na ulici Obránců míru, kterých se tento zásah nejvíce dotýkal.

O co vlastně šlo při schvalování změn územního plánu? Město schválením nové vyhlášky reguluje stavby v centru města, veškeré sítě, které budou prováděny, musí být kabelizovány, objekty v centru města nesmí být oploceny a jakékoliv stavby budou povolovány pouze se souhlasem městského zastupitelstva. Až po vypuštění slova park byl schválen návrh změn územního plánu.

Dalším bodem, ke kterému se diskutovalo, byl Podnikatelský areál Vlčovice. Městské zastupitelstvo schválilo návrh strategie realizace Podnikatelského areálu Vlčovice a uložilo městské radě zajistit její rozpracování a vyhlásit výběrové řízení na servisní organizaci pro Podnikatelský areál Vlčovice. Na jednání zaznělo, že v našem okrese podle předpokladu hrozí do konce roku 2000 až dvacetiprocentní nezaměstnanost, a proto by město mělo aktivněji pracovat, aby se našla firma, která by zde investovala a dala lidem práci.

Městské zastupitelstvo schválilo postupný výkup první etapy pozemků Podnikatelského areálu Vlčovice v katastrálním území Vlčovice na základě uzavřených smluv o smlouvách budoucích kupních podle předloženého seznamu ve směru od komunikace Pánská, a to v rozsahu navržené rozpočtové změny pro letošní rok ve výši šesti milionů korun.

Zastupitelé schválili pojmenování místní komunikace za poliklinikou, podél prodejny Discount Plus a nádražím ČD na ulici Hanse Ledwinky a rozdělení finančních příspěvků sportovním klubům a oddílům pro letošní rok v celkové částce sto šedesát tisíc korun.

Městské zastupitelstvo schválilo smlouvu mezi městem Kopřivnice, městem Štramberk, EuroTelem Praha, s. r. o., RadioMobilem, a. s., ve věci Sdružení za účelem výstavby přístupové komunikace k budoucímu objektu víceúčelové telekomunikační věže spojené s rozhlednou.

Dalším bodem jednání, ke kterému se vedla velká diskuze, byl Projekt prodeje bytových domů v Kopřivnici. Diskutovalo se o ceně za metr čtvereční, zda je dostačující či nikoli. Zastupitel Miroslav Veselý navrhoval, aby se byty prodávaly za jednotnou částku deset tisíc korun. Na to mu poslanec Josef Jalůvka řekl, že by to vedlo k čachrování s byty.

V projektu je bod, že město Kopřivnice může po schválení městskou radou pověřit výkonem činností souvisejících s procesem privatizace bytů a domů jinou fyzickou či právnickou osobou. Byly obavy, kolik si takové firmy či organizace mohou účtovat. Místostarosta Alois Janek k tomu řekl, že jsou městu známy tři firmy, které se touto činností zabývají, a ty si účtují za své služby od tří do pěti procent. Mají s tím i větší zkušenosti, než družstvo, které by se nově za tímto účelem zřídilo. Městské zastupitelstvo po dlouhé diskuzi nakonec stáhlo tento bod z programu.

V bodě různém vystoupil Josef Jalůvka s připomínkami k organizačnímu řádu městského úřadu, který má platit od 1. ledna příštího roku, a vyzval městskou radu, aby se jeho připomínkami zabývala.


Rada přijala opatření k vyrovnání rozpočtu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se na svém pravidelném zasedání, které se konalo mimořádně ve středu minulý týden, zabývala výsledky rozborů hospodaření.

“Městská rada přijala určitá opatření na straně příjmů a výdajů k vyrovnání rozpočtu a vytvoření dobrých startovacích podmínek pro příští rok. Jsou to opatření nepopulární, leč naprosto nezbytná,” řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

“Městská rada na svém zasedání rozdělila poslední část peněz určených pro letošní rok z fondu rozvoje a rezerv, který měl sto třicet tisíc korun. Rada se rozhodla v letošním roce už neudělovat žádné finanční příspěvky z důvodu, abychom měli nějaké peníze i na příští roky, protože se nepředpokládá, že by se tento fond naplňoval,” dodal Zdeněk Krajčír. Radní vyzývají občany, aby se už v letošním roce na ně neobraceli s žádostmi o finanční příspěvky, protože by to bylo zbytečné.

Městská rada schválila pravidla pro hospodaření zálohových a rozpočtových zařízení města Kopřivnice s finančními prostředky.

Městská rada souhlasila s podáním čtyř návrhů na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytu a s povolením vyhrazených parkovacích míst pro podnikatele, kteří sídlí v Domě podnikatelů na Štefánikově ulici podle požadavků Centra podnikání a rozvoje, s. r. o.

“Jednalo se o prodeji dvou bytových domů. Městská rada vzala na vědomí fázi jednání mezi jednotlivými nájemníky a městem,” řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

Radní schválili Irenu Hanákovou členkou dozorčí rady Regionálního muzea Kopřivnice, o. p. s., za město na dobu tří let.

Městská rada schválila zaslání výzvy zájemcům k podání nabídky na veřejnou zakázku - připojení Městského úřadu v Kopřivnici na Internet.


Město zatím vydražilo deset z osmadvaceti parcel

K o p ř i v n i c e (dam) - Stavba prvního z rodinných domků v lokalitě pod Bílou horou byla zahájena. Plán, na jehož konci by měla být nová zástavba složená z osmadvaceti rodinných domků, tedy pomalu začíná být naplňován.

Zatím bylo ve třech kolech vylicitováno celkem deset z osmadvaceti připravených stavebních parcel. Ta, na které se začíná stavět, byla prodána ve druhém kole na začátku léta. “V prvním kole dražeb, na jaře letošního roku, nebyl přidělen ani jeden pozemek. Do již zmíněného kola se přihlásilo devět zájemců, vylicitováno bylo pět pozemků, ale pouze se třemi zájemci byla nakonec uzavřena kupní smlouva. Pětadvacet zbylých pozemků bylo nabízeno ke koupi ve třetím kole dražby konaném 13. září. Nakonec bylo přiděleno sedm pozemků. Dva ze zájemců o pozemek však porušili platné podmínky prodeje. “Pokud se někdo dražby účastní podruhé, musí nabídnout minimálně stejnou nebo vyšší cenu než v předchozím kole dražby, což se nestalo,” konkretizoval porušení zásad šéf odboru rozvoje města Kopřivnice Milan Šmíd. Rada a následně i zastupitelstvo nakonec odsouhlasila výjimku pro tyto dva případy, neboť oba dva, kterých se to týkalo, nabídli srovnatelnou cenu s ostatními účastníky třetího kola.

Minimální cena pozemků je 350 korun za metr čtvereční. Nabídky zájemců ve třetím kole se pohybovaly od 350 do 383 korun, což jsou částky zhruba o dvacet procent nižší než v předcházejícím kole.

Největší zájem mají lidé o pozemky střední velikosti, to znamená o rozloze tisíc až jedenáct set metrů čtverečních. Nebyly vylicitovány největší, ani nejmenší pozemky v lokalitě. Zároveň se většímu zájmu těší pozemky v horní části budoucí ’čtvrti’ rodinných domků.

Osmnáct doposud neobsazených parcel bude nabízeno v dalších kolech dražby, nejdříve však za tři měsíce.


Místostarostové informovali o rozdělení svých kompetencí

K o p ř i v n i c e (hod) - Rozdělení kompetencí mezi místostarosty Zdeňka Krajčíra a Aloise Janka schválila rada na svém zasedání minulý týden ve středu.

Místostarosta Zdeněk Krajčír má ve své kompetenci odbor školství, kultury a sportu, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, středisko sociálních služeb, odbor životního prostředí a vodního hospodářství, Slumeko, s. r. o., ekologii. Dále je to prevence kriminality, místní část Mniší, Kabelová televize Kopřivnice a Kopřivnické noviny, městskou policii a bezpečnost.

Do kompetence místostarosty Aloise Janka spadají správa majetku, bydlení, finanční odbor, odbor rozvoje města, Podnikatelský areál Vlčovice, rozvoj města, podnikání, stavební úřad, doprava, právní oddělení, kontrolní odbor, stavební úřad a doprava, místní části Lubina a Vlčovice.


Stavba nové budovy v centru města minulý týden konečně začala

foto2.gif (25108 bytes)

Vrtáním pilotů gigantickým vrtákem
začala minulý týden stavba budoucího
obchodně-administrativního centra.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Podle sdělení zástupců firmy Fastav, která staví obchodně-administrativní centrum na doposud prázdném prostranství mezi Technickým muzeem a hotelem P Beam, byla tato stavba zahájena již letos v červenci přeložkou vody a telefonního kabelu. Skutečný začátek stavby však Kopřivničané zaznamenali až začátkem minulého týdne, kdy bylo započato s vrtáním pilotů.

Stavba byla začala se zpožděním. Podle neoficiálních informací měl Fastav problémy zajistit provádějící firmu.

Termín otevření nového objektu je stanoven přibližně na duben příštího roku.

 

 

 


Pětaosmdesátiletý malíř má ve světě přes devět set svých krajinek

K o p ř i v n i c e - “Jak mě to chytlo, tak mě to drželo a drží dodnes,” říká o své životní vášni - malování pravděpodobně nejstarší výtvarník z Kopřivnice, pětaosmdesátiletý krajinář Josef Martini.

Matrini je taky velmi produktivní. Podle přesné evidence, kterou si vede, má do konce loňského roku ve světě devět set osm obrazů.

“Mezi to počítám jen věci, za které jsem dostal honorář. Nepočítám to, co jsem někomu daroval,” upřesnil Martini. Velká část jeho děl se navíc pohybuje za hranicemi republiky. Jsou po celém světě, asi nejvíce je jich v Kanadě, další jsou k vidění v USA, Řecku, Polsku, v zemích bývalé Jugoslávie, Německu, Rakousku a podobně. S prodejem obrazu do zahraničí má Martini také jeden kuriózní zážitek.

“Bylo to v době, kdy tady už denně létala britská letadla. Jednou za mnou přišel mistr a řekl, že mám okamžitě přijít do závodního hotelu, že tam na mě čekají důstojníci německé armády. Nevěděl jsem, o co jde. Když jsem tam došel, našel jsem tam jen vzkaz. Němci už ustupovali a nemohli čekat, tak mi tam nechali dvacet marek a vzali si můj obraz,” vzpomíná malíř. Ačkoliv to bylo jeho snem, nemohl Martini nikdy studovat.

“Mám svou vlastní akademii,” směje se a ukazuje na knihovnu plnou knih o malířství. Hodně se prý také naučil pozorováním malířů při práci. “Než jsem došel do školy a ze školy, potkal jsem tak šest malířů. Štramberk byl vždycky kolébkou kumštýřů,” řekl.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31