Titulní strana

Znak a prapor města požehnali hned tři zástupci různých církví

foto1.gif (52423 bytes)

Biskup František Václav Lobkowicz odchází z kopřivnického chrámu sv. Bartoloměje po mši, v jejímž závěru požehnal prapor a znak města.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Netradiční začátek školního roku měli žáci Základní školy sv. Zdislavy. Slavnostní zahájení se uskutečnilo v kostele sv. Bartoloměje na mši za přítomnosti biskupa Ostravsko-opavské diecéze mons. Františka Václava Lobkowicze.

Během bohoslužby zněly chrámem nejen náboženské písně v podání kostelního chóru, ale střídaly je i písně v podání žáků Základní školy sv. Zdislavy za doprovodu kytar, na které hrály jejich učitelky. Biskup Lobkowicz během bohoslužby promlouval k dětem, ke kantorům a rovněž i k jejich rodičům.

Na mši byli rovněž přítomni i významní hosté, mezi kterými nechybělo vedení města v čele se starostou Jiřím Tichánkem, poslanec Josef Jalůvka, senátor Jaroslav Šula a deset sousedních starostů. Bohoslužby se dále zúčastnilo hned několik farářů, a to nejen ze sousedního Štramberku, Nového Jičína, Příboru a dalších měst z okolí Kopřivnice.

Po celou dobu konání obřadu stáli čestnou stráž vojáci historického regimentu hraběte Xavera Harracha, kteří drželi v rukách symboly města - znak a vlajku, které měly být požehnány.

Ke konci bohoslužby nastalo očekávané požehnání. Nejprve vystoupil s vysvětlujícím projevem, proč dochází k požehnání symbolů - znaku a praporu města Kopřivnice, starosta Jiří Tichánek. Poté biskup Ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz požehnal znak a prapor. Následně předstoupil farář Církve československé husitské z Nového Jičína Pavel Sikora, který přečetl pasáž z Evangelia a rovněž požehnal symboly města a posléze i farář Štěpán Marosz z Českobratrské církve evangelické ze Štramberku, který jako oba předchozí i on přednesl svou motlitbu a také požehnal znak a prapor.

Ne všichni občané s požehnáním městských symbolů souhlasili. Pan Drlík již týden před tímto úkonem se setkal se starostou města, kde mu přednesl svůj protest. Nesouhlas s požehnáním praporu a znaku města prezentoval předem v Kopřivnických novinách a kabelové televizi. Před samotným aktem byly vylepeny po Kopřivnici letáky s protestem proti požehnání.


Vedoucí odborů obhajovali čerpání peněz

K o p ř i v n i c e (hod) - Rozbory hospodaření, které se uskutečnily na Městském úřadu v Kopřivnici ve čtvrtek 2. září, se nesly v duchu zajištění vyrovnanosti rozpočtu a hledání zdrojů pro nastartování záměru výstavby Podnikatelského areálu Vlčovice.

Vedoucí jednotlivých odborů obhajovali před vedením města, některými členy městské rady, městského zastupitelstva a kontrolní komise čerpání rozpočtu.

Pracovníci finančního odboru zpracují výsledky rozborů hospodaření včetně opatření k zajištění vyrovnanosti rozpočtu, které předloží členům městské rady na jejím zasedání, jež se uskuteční v úterý 14. září a následně městským zastupitelům na připravovaném pracovním semináři. V současné době hrozí, že se nenaplní některé příjmové položky rozpočtu. “Musí se najít takové řešení, aby se zabránilo deficitu na konci roku a aby nebyl ohrožen chod městského úřadu,” řekl vedoucí finančního odboru Miroslav Kopečný.

K průběhu je možno říci, že byla vyvinuta snaha hledat v rozpočtu rezervy tak, aby se vytvořil předpoklad splnit příjmové položky do konce roku a zajistit vyrovnanost rozpočtu.


Tatra má v rukávě několik zakázek a nový vůz

K o p ř i v n i c e (dam) - Pro letošek, kdy až do konce července přetrvávala negativa plynoucí ze starých dluhů a výroba se zvolna rozbíhá až nyní, je v Tatře opět očekáván ztrátový hospodářský výsledek. Automobilka má však v rukávu několik kontraktů a dokončuje rovněž vývojové práce na nových výrobcích, které, jak doufají ve vedení Tatry, mohou pomoci společnosti znovu se postavit na nohy.

Kromě již avizovaných kontraktů na dvě stě čtyřicet vozů pro Indii a dvou stovek silničních tahačů, které má Tatra vyvézt do Ruska, je v závěrečné fázi jednání také pokračování dodávek vozů Liwa do Spojených arabských emirátů. I když Liwa II, jak byla tato akce pracovně pojmenována, nedosahuje původního počtu zhruba jedenácti set vozů, které již Tatra na Blízký východ dodala, jedná se řádově o několik stovek vozů. “Bude to potvrzení důvěry v naše výrobky a významný signál dalším naším zákazníkům,” řekl generální ředitel Tatry Zdeněk Podolský a předeslal, že opětovné získání za posledních několik let silně nalomené důvěry zákazníků je jedním z prvořadých úkolů firmy. Na tiskové konferenci po skončení řádné valné hromady společnosti Podolský taky potvrdil zákulisní informace, podle kterých Tatra připravuje nový typ lehkého užitkového vozu. Ten by měl pomoci automobilce také v oblasti silničních vozů, kde není její pozice právě nejsilnější.

Fanoušky osobních tatrovek zase potěší zpráva, že se v současné době pracuje na kompletaci jedné Tatry 700. Sdružení českých firem, které má zájem udržet výrobu osobních tatrovek v počtu několika desítek vozů ročně proto, aby pokryli poptávku na českém trhu, potvrdilo, že svůj záměr obnovit pohřbenou výrobu limuzín, myslí vážně.

“Je to vzácné fandovství. Pokud to bude mít hlavu a patu a výroba bude ekonomicky výhodná pro ty, kteří se toho chopili, pak budeme ve vedení a v představenstvu Tatry rozhodovat o tom, co bude dál,” uvedl šéf Tatry Podolský. Ten rovněž vyjádřil své překvapení nad tím, že zhruba před měsícem zmíněné sdružení firem registrovalo asi sedmadvacet zájemců o T 700, zatímco automobilka v roce 1998, kdy ukončila výrobu sedmistovek plnila posledních pět objednávek. Nicméně jakoukoliv renesanci výroby osobních aut přímo v Tatře Podolský vyloučil, a to i přesto, že samotného jej ukončení výroby osobních vozů mrzí. Jako důkaz kvality osobních tatrovek generální ředitel zmínil Tatru 77, které se dostala v celosvětové anketě Top 100 mezi stovku nejlepších automobilů historie.


Novojičínsko navštíví poslanec parlamentu Stanislav Gross

K o p ř i v n i c e (hod) - Na pozvání okresního výboru ČSSD přijede ve středu 22. září do Kopřivnice a Nového Jičína předseda poslaneckého klubu ČSSD a poslanec Parlamentu České republiky Stanislav Gross.

V Novém Jičíně se Stanislav Gross sejde se členy okresního výboru ČSSD a starostou Nového Jičína Pavlem Wesselym, poté bude odpovídat na dotazy novinářů na tiskové konferenci. Beseda s občany v Novém Jičíně se uskuteční od 16 do 17 hodin v kině Květen. Následně se poslanec Stanislav Gross přesune do Kopřivnice, kde se nejprve setká s vedením města v čele se starostou Tichánkem. V Katolickém domě v Kopřivnici se uskuteční od 18.30 do 19.30 hodin beseda s občany.


Veteran rallye přálo počasí, účastnilo se víc jak osmdesát posádek

foto2.gif (25011 bytes)

Lidé přihlížejí jízdě zručnosti, která prověřila řidičské umění majitelů historických vozů při letošním ročníku Veteran rallye.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Velký zájem diváků i jezdců si pochvalovali pořadatelé letošního jubilejního třicátého ročníku Mezinárodní Veteran rallye Beskydy a šestnáctého ročníku Memoriálu Josefa Veřmiřovského.

Díky pěknému počasí, které organizátorům vyšlo poprvé po několika letech, se na start postavilo celkem jednaosmdesát posádek, včetně jedenácti cizinců z šesti států. “Zájem jezdců o účast na tomto setkání rok od roku roste, letos nám počet účastníků narostl zhruba o dvacet startovních čísel,” pochvaluje si ředitelka soutěže Alena Čípová. Vavříny vítězství na letošním ročníku získal místní Lubomír Pálka na T 70.

 

 

 

 


Bezstarostnost času prázdnin se prvního září mění v nákupní shon

foto3.gif (25893 bytes)

Prvňáčci v doprovodu svých rodičů a mladších sourozenců vcházejí poprvé do budovy Základní školy Emila Zátopka.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Sladký čas prázdnin a nicnedělání skončil nejen školákům a studentům, ale i jejich rodičům. Zatímco v době školního volna se povinnosti rodičů smrsknou na plný žaludek a čisté oblečení ratolestí, zářím začíná obíhání obchodů, shánění odpovídajících obalů, školních pomůcek a dalších z nepřeberné řady seznamu věcí. Navíc se rodinné rozpočty zatíží placením stravného, více méně symbolickým poplatkem za družinu, cestovným, poplatky za ’hudebku’, sportovní a zájmové kroužky. A to už nevyzdvihuji papuče, jarmilky, tenisky a spoustu dalšího oblečení, z kterého děti vždycky přes prázdniny vyrostou. Třeba to zní neuvěřitelně, ale v září bývá finanční vydání v rodinách školáků vyšší než před vánočními svátky. Ale ty na rozdíl od počátku školního roku provází nedočkavé očekávání dárků.

Myslím si, že se většina žáků do školy vyloženě těší. Ovšem, jak podotýká syn, nejvíc na přestávky. A ten zbytek se prý dá nějak vydržet. Přiznal, že prázdniny jsou prima, ale ze všeho nejvíc mu chybějí kamarádi ze školy. Každé prázdninové dobrodružství dostane ten správný rozměr, teprve když se s ním může pochlubit před ostatními. A je celkem jedno, jestli se jedná o osmiletého kluka nebo dospívající slečnu. Kolektiv vrstevníků je bez rozdílu důležitý pro všechny věkové kategorie stejně. I takovou funkci škola mimo jiné plní.

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31