Kultura

Městské slavnosti přilákaly víc jak deset tisíc diváků

foto6.gif (23233 bytes)

Zpěvák a saxofonista populární ostravské skupiny, Rock’n’roll band Marcela Woodmana při svém sobotním vystoupení na novojičínském náměstí. Koncert kapely, hrající evergreeny rock’n’rollové éry, byl jedním z vrcholů šestých městských slavností. Koncert, při kterém se evidentně dobře bavilo celé náměstí, byl však předčasně ukončen po intervenci městských strážníků a státních policistů s tím, že si lidé bydlící na náměstí stěžují na hluk.
Foto: David Macháček

N o v ý J i č í n (dam) - Na nezájem diváků si rozhodně nemohli stěžovat pořadatelé již šestých Slavností města Nový Jičín. V průběhu minulé soboty je totiž navštívilo víc jak deset tisíc lidí. “Zájem byl větší než vloni, a to hlavně díky počasí. To nám totiž na rozdíl od loňska přálo,” uvedla programová pracovnice pořádajícího Městského kulturního střediska Marta Mathonová.

Městské slavnosti, které vznikly jako akce do jisté míry suplující v Novém Jičíně chybějící pouť, se i letos řídily již osvědčeným scénářem. Dopoledne patřilo město jarmarku doplněnému o vystoupení několika pouličních divadel a produkce skupin interpretujících středověkou a renesanční hudbu. Návštěvníci slavností si také mohli prohlédnout některé památkové objekty či navštívit Cechovní veselice. V odpoledním programovém bloku se vystřídal novojičínský dechový orchestr, šermířská skupina Durandal, mušketýři Salva Quardia, nebo taneční skupiny Saltarix a Mimi Fortune.

Hlavní část programu začala krátce po 20. hodině jízdním rytířským turnajem a ohňovou show v podání skupiny Heraldos. Následovala již tradiční část slavností, kterou bývají výtvarné happeningy. Letošní, nesoucí název Nový Jičín - město budoucnosti, připravili středoškoláci a byl kratičkou filozoficky laděnou exkurzí do historie lidstva. Pak se již náměstí plné lidí pohroužilo do tmy a po ohňostroji následovalo vystoupení ostravského Rock’n’roll bandu Marcela Woodmana. I přesto, že jejich produkce dokázala roztančit celé náměstí, některým občanům města hudba zřejmě nevyhovovala a tak byl koncert předčasně ukončen.


Opravená kašna v Příboře byla slavnostně spuštěna

P ř í b o r (dam) - Kovová kašna, která je jednou z dominant příborského náměstí, byla po zrestaurování minulou sobotu slavnostně spuštěna.

Předpokládá se, že kašna pochází z roku 1908. Právě z tohoto roku totiž pochází náčrty, podle kterých byla zhotovena.

Celokovový objekt byl odstraněn z pískovcového podstavce a tři měsíce strávila v olomoucké restaurátorské dílně Ilji Běhala. Opravu kompletně hradilo ministerstvo kultury. “Přesné náklady na zrestaurování kašny zatím neznáme, ale neměla by přesáhnout půl milionu korun,” řekl příborský starosta Milan Strakoš. Příborští pojali spuštění kašny jako malý den města. V rámci programu vystoupily hudební skupiny, šermíři a hasičské sbory.


Z poklidných prázdnin v Noře se stal maraton

K o p ř i v n i c e - Až do loňského roku byly pro lidí okolo klubu Nora oba prázdninové měsíce, vyjma několika týdnů určených pro přípravu a likvidaci rockových Šlahounů, dobou odpočinku. Letošní léto však znamenalo v tomto zavedeném scénáři prudký zlom. Nejen, že Nora, jak tomu bylo zvykem na prázdniny nezavřela a občas se na programu objevila i nějaká taneční párty, navíc realizační tým Šlahounů letos objel hned několik akcí podobného rázu.

“První festival, na kterém jsme letos podíleli, byl Dobře vychlazená hlína na nádvoří opavského pivovaru. Tam jsme měli na starosti taneční prostor pod názvem Nora sound system party a zajišťovali komplet celou scénu od aparatury a světel až po dramaturgii,” řekl šéf agentury Nora production Víťa Váňa. Následně Nora spolupracovala na velké Bido-lido párty v Novém Jičíně, na kterou přišlo asi 850 lidí.

Pak již přišly na řadu Šlahouny. Sotva však stačil festival utichnout, část Váňova týmu už odjížděla připravovat Boskovice ’99. “Část lidí ještě likvidovala areál po Šlahounech a ostatní už dělali v Boskovicích,” uvedl Váňa.

Práce na jednom z nejoblíbenějších moravských festivalů obnášelo asi tři sta metrů plotu, instalaci areálových světel, stavby stanů se zázemím. Příprava videoprojekce, světelných efektů na pódiu a vůbec celý zákulisní servis. V podstatě stejná byla činnost Nora production i na festivalu v Mikulově.

“Dopracovali jsme se k tomu, že už toho máme docela dost. Kromě plachet máme elektro rozvody, rozvody vody a podobně. Byla by škoda, kdyby jsme ty věci využili jen na Šlahounech a zbytek roku by to leželo bez užitku. Navíc uvažujeme o zakoupení velkého mobilního pódia, a to se bude muset zaplatit,” vysvětlil Váňa důvody, proč jeho agentura začala pracovat i na jiných akcích, když až do loňského roku zajišťovala pouze místní rockový svátek pod širým nebem.

Letošní nabitý program však nebyl jen nárazový a vypadá to, že Nora bude hrát roli nejen u mnoha festivalů na Moravě, ale bude připravovat i některé podobné podniky v Čechách a možná i v zahraničí.

“Jestli to všechno vyjde, tak příští rok by těch festivalů, se kterými budeme mít organizačně co do činění, mělo být zhruba osm. Už teď máme v podstatě program příštího léta dost nabitý. Asi se nezastavíme,” uzavřel Váňa.


Tato sobota patří v rožnovském skanzenu hudebnímu festivalu

R o ž n o v p . R . (dam) - Nový mezinárodní festival nazvaný Hudba v pohybu proběhne tuto sobotu v amfiteátru rožnovského Valašského muzea v přírodě. Festival s podtitulem Lidová hudba jako tradice a inspirace si dává za úkol přiblížit posluchačům propojení tradiční lidové hudby se současnými hudebními proudy jako je folk, rock, jazz či world music. Organizátoři festivalu se nechali inspirovat přehlídkou v německém Rudolfstadtu, která patří k nejprestižnějším akcím tohoto druhu v Evropě.

Pozvání na první ročník Hudby v pohybu přijala Horňácká muzika Miroslava Minkse, Valašská cimbálová muzika Soláň, česko-maďarská Teagrass a Irén Lovász, česko-irská Dún an Doras a polský Orkiestra sw. Mikolaja. Svou novou desku zde pokřtí také sourozenci Hana a Petr Ulrichovi a jejich doprovodná skupina Javory.

Hlavní produkce festivalu začíná ve čtyři hodiny odpoledne, bude mu předcházet hudební pozvánka v deset dopoledne na rožnovském náměstí.


Kino tentokrát uvede tři filmy, ani jeden z nich není americký

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi neobvyklý je tentokrát program kopřivnického kina Puls. Nejen, že si diváci budou moci vybrat celkem ze tří snímků, ale navíc se mezi nimi, což je téměř raritou, neobjeví ani jeden snímek z hollywoodské produkce.

Prvním z filmů je repríza české komedie Jan Hřebejka - Pelíšky s Miroslavem Donutilem, Jiřím Kodetem, Emílií Vašáriovou a celou plejádou dalších herců. Film, který získal již několik ocenění, poběží devátého až jedenáctého září vždy od půl šesté a dvanáctého a třináctého září v obou promítacích časech.

Pouze dnes večer bude možné ve zdejším kině zhlédnout britské drama Tichý hlas. Příběh nemluvné dívky frustrované nadměrným pitím své matky natočil v roce 1998 režisér Mark Herman.

Zítřejší a sobotní večer bude plátno patřit francouzské krimikomedii Taxi, na které se co by autor scénáře podepsal také známý režisér Luc Besson.


Víkendová odpoledne budou patřit divadlu

H u k v a l d y (dam) - Divadelní múze budou o následujícím víkendu patřit prostory hradní móty na nedalekých Hukvaldech.

V sobotu ve tři hodiny odpoledne budou mít diváci možnost zhlédnout představení, které prý prodlužuje život. Se svým Don Quijote de la Ancha dorazí brněnské Divadlo klauniky.

To bylo založeno žáky Boleslava Polívky, Zdeňkem Mazáčem a Zdeňkem Korčiánem v roce 1986. Toto autorské divadlo je charakteristické originálním inscenačním jazykem a vysokou improvizační schopností.

Představení Don Quijote ... je jedno z nejhranějších představení v České republice. Premiéra se konala již 4. března 1988. Hra byla původně nastudována pro klasické divadelní prostory. Zkušenost však ukázala, že otevřenost zvolené formy umožňuje produkci i v nedivadelním prostředí s kompozicí ohněstrůjných katarzí a létajícími objekty. V hlavní roli vystupuje přední světový chůdoherec.

Svéráznému zpracování osudů Dona Quijota a věrného služebníka Sancho Panzy nechybí humor, nadsázka, fantazie, ani mystifikace. Po formální stránce zvolil režijní poradce představení Boleslav Polívka cestu didaktické klaunikyády.

Toto představení je součástí projektu Comenius 2000, který u nás probíhá již od začátku letošního roku s podtitulem Kultura městečkům a obcím. Představení je směřováno do malých měst a obcí všech regionů České republiky společně s informační výstavkou o Evropské unii. Smyslem projektu je přiblížit a zpřístupnit celospolečenskou a kulturní situaci a prohloubit tak zájem o problematiku Evropské unie.

V neděli odpoledne rovněž v patnáct hodin je připravena klasika v podobě Zkrocení zlé ženy alžbětinského dramatika Williama Shakespeara.

Tuto notoricky známou hru, jejíž tématem je soužití muže s ženou a věčný boj pohlaví, uvede činoherní soubor Národního divadla moravskoslezského z Ostravy v režii Juraje Deáka.


Divadelní spolek Pod věží bude hrát Zvíkovského raráška

Š t r a m b e r k (dam) - Třetí reprízu nastudování hry Ladislava Stroupežnického - Zvíkovský rarášek uvede tuto sobotu o půl osmé večer v amfiteátru Pod věží stejnojmenný ochotnický spolek ze sousedního Štramberka.

Kromě již jmenovaných divadelníků se na představení podílejí také členové Taneční skupiny Zdeňky Havlové pod vedením Dagmar Jurákové a hudební skupina Ogaři. Chloubou Štramberáků je také fakt, že toto představení v rámci své návštěvy ve městě zhlédl i prezident Václav Havel.

Děj historické hry s tanci a zpěvy se odehrává v roce 1582, kdy je hradní pán falešně obviněn z nevěry.


Dr(o)bečky z knihovny

“Polovinu života se rodiče trápí nad tím, co z dítěte vyroste, a druhou polovinu nad tím, co z něho vyrostlo."

První zvonění

Škola je jednou z nejdůležitějších zkušeností v našem životě a špatný start může prvňáčka na dlouho poznamenat. Připravenost dítěte na školu se skládá z fyzických, psychických a společenských předpokladů. Kromě těchto předpokladů, s jejichž nácvikem začínáme v dostatečném předstihu, je také třeba vypěstovat postoj ke škole a vzdělání vůbec, zbavit dítě strachu a případného selhání, pomoci mu navyknout si na změnu režimu. Je dobré dítě pravidelně informovat o všem, co ho ve škole čeká. Kladný postoj dítě nejsnáze odkouká od rodičů, takže budete-li doma na školu nadávat, nečekejte, že si ji zamiluje.

Pokud se objeví nečekané problémy, s jejichž řešením si nebudete vědět rady, pomoci Vám mohou "chytré knížky", například z nakladatelství Portál, které si lze vypůjčit v knihovně. Vážné problémy rozhodně konzultujte nejdříve se školou.

Dobrý start, úspěšný školní rok všem žákům a studentům, pevné nervy a dostatek trpělivosti rodičům i vyučujícím přejí knihovnice.

Eva Mikušková


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31