Kultura

Střecha loutkového divadla hrozí zřícením

K o p ř i v n i c e (dam) - O zajištění nouzové opravy střechy loutkového divadla v nákladu maximálně sto tisíc korun rozhodla minulý týden městská rada. Technický stav jedné z mála historických budov ve městě je naprosto katastrofální. Doslova každým dnem hrozí zřícením šikmina střechy nad schodištěm v horním patře, ale divadlo se potýká také s podmáčením zdí a dalšími problémy.

“Vždycky, když jdu po schodech a vidím tam další kus upadlé omítky, tak mě napadá, jak to asi dopadne s letošní sezonou,” řekla vedoucí loutkoherecké skupiny Rolnička Alena Svobodová, která paří k lidem pohybujících se v prostorech divadla nejčastěji.

Bezpodmínečně nutná je výměna jedné uvolněné krokve, na kterou navazuje konstrukce střešních oken. Tato oprava by měla zabezpečit dřevokaznou houbou napadenou střechu do příštího roku. Sněhová nadílka by totiž mohla napáchat obrovské škody a hrozilo by také zřícení celé střechy. “Prošli jsme objekt od střechy až po půdu a museli jsme konstatovat, že je v katastrofálním stavu,” řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková. Podle ní je nutné udělat alespoň bezpečnostní záchovnou údržbu a následně postupovat podle plánu oprav, které by bylo reálné uskutečnit v budoucích letech. Jeho vypracováním rada pověřila odbor majetkové správy a rozvoje.

Žalostný stav budovy loutkového divadla není novou věcí. Již v roce 1995 jej hodnotila kvalifikovaná firma a následně byla dokonce vypracována studie postupu oprav. Tato studie počítala s půdní vestavbou a úpravami střešní konstrukce. V nově vzniklých prostorách pak měly vzniknout ateliéry výtvarného oboru zdejší umělecké školy. S realizací oprav však nikdy nebylo započato a od roku 1995 se stav budovy samozřejmě ještě zhoršil.

“Navrhla jsem vyčlenit ještě letos prostředky na zpracování projektové dokumentace tak, aby v příštím roce mohla být zahájena realizace oprav, které by odhadem měly stát asi pět a půl milionů korun,” uvedla Michálková. Ve špatném stavu je nejen střecha, ale také základy vily, ve kterých je divadlo umístěno. Ty jsou postaveny z kamene a nejsou izolovány. Navíc byly sklepní prostory poněkud skryty pod návoz při stavbě autobusového nádraží. “Bude pravděpodobně nutné odkrýt základy domu, vysušit je a dodatečně opatřit izolací,” zvažuje Michálková řešení jednoho z dalších problémů.


Pouťové akce letos poznamenal nedostatek tolerance mezi lidmi

foto6.gif (23202 bytes)

Nejen návštěvníky, ale také hudební skupinu Combo strýca Ahmeda vystupující v rámci bartolomějského večera, rušila sousední horská dráha.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Naprostý nedostatek tolerance poznamenal letos akce pořádané u příležitosti kopřivnické pouti.

Všechno začalo již v pátek večer, kdy před kulturním domem probíhala pouťová zábava s diskotékou. Ta byla k pochopitelně značné nevoli jejich účastníků předčasně ukončena již o půl dvanácté. “Přišli státní policisté a chtěli, abychom skončili. Lidé si prý stěžovali na hluk,” řekl pracovník pořádající firmy Ludvík Moravia Lukáš Sazovský. Organizátorům zábavy nepomohla ani argumentace, že akci byla udělena výjimka umožňující jí porušení nočního klidu. “Na to nám řekli, že je nějaké povolení z města nezajímá, že oni jsou státní policie,” uvedl Sazovský. Další, i když jiné problémy čekaly na organizátory o den později, kdy byl pro návštěvníky připraven bartolomějský večer. Ten zase pro změnu poznamenaly pouťové atrakce. “Bylo domluveno, že v šest hodin přestanou jezdit a je půl osmé a pořád se točí,” řekl dramaturg bartolomějského večera Jiří Cachnín. Až po přivolání místostarosty a jeho jednání s majiteli atrakcí bylo dohodnuto zastavení alespoň horské dráhy, která bezprostředně sousedila s pódiem, na kterém se odehrával kulturní program, další kolotoče však vozily návštěvníky pouti dál.


Loutkoherci z Rolničky naplánovali pro letošní sezonu bohatý program

K o p ř i v n i c e (dam) - Loutkoherci z kopřivnického souboru Rolnička plánují dnes zahájit novou sezonu. “Všichni se po prázdninách poprvé sejdeme, dohodneme se, kterým představením otevřeme letošní sezonu a podobně,” řekla vedoucí souboru Alena Svobodová.

Tu uplynulou loutkáři z Rolničky již potřetí zakončili úspěšnou prezentací své práce na celostátní přehlídce Loutkářská Chrudim. Na tu byli nominování po vítězství na soutěži loutkových divadel v Opavě.

“Letos jsme v Chrudimi vystupovali s pohádkou O koze Róze a myslím si, že jsme byli úspěšní. Líbila se nejen samotná hra, ale i loutky, muzika a podobně,” uvedla vedoucí Rolničky.

To všechno se podařilo i přes značné problémy, které soubor zastihly na konci uplynulé sezony. Rolnička přišla o jednoho svého člena a ještě čtrnáct dní před odjezdem do Chrudimi bylo nutné hru přeobsadit a zaučit nového herce. “Nakonec jsme se rozhodli, že pojedeme. Bylo to pravděpodobně naposledy, nominovaní jsme byli již potřetí a příští rok s největší pravděpodobností nepojedeme,” tvrdí Svobodová.

Letošní sezona je sice částečně ohrožena havarijním stavem budovy loutkového divadla, přesto však mají členové Rolničky spoustu plánů. Mimo jiné taky premiéru dlouho slibované hry Tygřík Petřík. Ten sice ještě není připraven, ale v letošní sezoně by se již na jevišti objevit měl.

“Máme velké zpoždění oproti původnímu plánu. Začali jsme úplně znovu od začátku, protože jsme změnili výtvarníka. Ten, který s námi spolupracoval, původně se totiž netrefil do toho, co jsme si představovali,” omlouvá zpoždění Alena Svobodová.

Dětským publikem nejžádanější kopřivnický soubor má ještě v plánu dostat na prkna obnovenou premiéru pohádky o Královně koloběžce a další hry.


Zvýšení cen vstupného mají na svědomí distributoři filmů

K o p ř i v n i c e (dam) - Zvýšení cen vstupného řádově o pět korun je patrné na plakátech s programem kopřivnického kina Puls. Jejich růst je způsoben obchodní strategií filmových distributorů.

“Já nemůžu ceny vstupného nijak ovlivnit, pouze se řídím tím, co mi nadiktuje distributor,” řekla vedoucí kina Naďa Smazová. Podle ní nezdražil pouze Bontonfilm, ale v podstatě všechny distribuční společnosti pohybující se na našem trhu.

Ceny v kopřivnickém kině i přes jejich zvýšení ve srovnání s cenami ve srovnatelných sálech stále patří k nižším.

“Já se snažím ještě pořád držet ceny na té nejnižší možné hladině, ovšem v rozpětí, které určí distributor snímku,” uzavřela Smazová.


Tři z bývalých členů Holubce chtějí opět začít hrát

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři z bývalých členů amatérského divadla Holubec, známého především inscenacemi Cimrmanovských her, se hodlá opět vrátit na prkna.

Svobodné divadlo, tak si nyní říkají, momentálně intenzivně zkouší autorskou satirickou hru o problémech fiktivního poslance Poklopce. Její premiéru bude možné zhlédnout s největší pravděpodobností 9. října v hudebním sále kulturního domu.

Současný ansábl divadla tvoří Michal Šipoš, Bohumír Bil a Rostislav Vicher.

“Vznikli jsme 3. května letošního roku, kdy jsem se s kolegou Bilem dohodl na naší ochotnické spolupráci. Já již plánoval činnost daleko dříve, dokonce jsme i začali “zkoušet”, ale nikam to nevedlo,” řekl posledně jmenovaný.

Ve zmiňovaném letošním květnu již ochotníci nechtěli otálet a shodli jsme se, že se pustí do autorské hry. Vznikla lidová fraška o obyčejných problémech, které trápí fiktivního poslance Poklopce.

“Rozhodně zde nebylo úmyslem nikoho zesměšnit. Šlo nebo jde spíše o to ukázat, že i takový poslanec může mít své obyčejné problémy, které lidi nezajímají, pokud však nejde o problémy směšné či dokonce humorné,” řekl autor textu Rostislav Vicher. Svobodné divadlo podle jeho slov chce i v budoucnosti zůstat u inscenací svých vlastních her.

“Vyznáváme svobodu jako takovou, chceme být divadlo nezávislé. Proto taky ten název. Nechceme, aby nám do vnitřních záležitostí kdokoliv z venčí mluvil. Na druhou stranu budeme naslouchat každé solidní připomínce, která povede ku zdaru dané věci,” uvedl Vicher.

Každopádně se již členové divadla nechtějí vracet například k oněm zmíněným hrám Járy Cimrmana. “Je to všechno teprve v začátcích, chceme sehnat ještě pár lidí a uvidíme, jak to bude pokračovat,” uzavřel zakladatel nového divadla.


Hukvaldskou hradní kaplí bude znít sborový zpěv

H u k v a l d y (dam) - Třikrát denně po oba dva víkendové dny bude v ranněbarokní kapli na hradě Hukvaldech koncertovat komorní soubor Catena musica.

Toto frýdecko-místecké umělecké sdružení se věnuje zpěvu staré hudby a okrajově také spirituálů. Jeho členové jsou zájemci o zpěv ze širokého okolí zahrnující okres Frýdek-Místek a Ostrava. Nedávno tento zhruba patnáctičlenný soubor dokončil nahrávání svého prvního CD. Catena musica zpívá většinou na zámku nebo v knihovně ve Frýdku-Místku či v Hradci nad Moravicí. Také vystupování na Hukvaldech má svou několikaletou tradici. Zájemci o koncerty si je budou moci vyslechnout v sobotu i v neděli vždy v jedenáct, čtrnáct a šestnáct hodin.


V kině se dnes uzavře loňský Projekt 100

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnešním dvojím uvedením snímku Sling Blade - Smrtící bumerang se v kině Puls definitivně uzavře loňský ročník Projektu 100. Americké oscarové drama se na kopřivnické plátno dostává se zpožděním, neboť se Kopřivnice do projektu přihlásila na poslední chvíli a již nebyl volný promítací termín. V pátek a v sobotu pak kino uvede povídkový film Praha očima... Očima čtyř režisérů, Vladimíra Michálka, Michaely Pavlátové, Martina Šulíka a Artemia Benkieho. Každý z těchto čtyř tvůrců vytvořil svou povídku, které nespojuje nic víc, než že se odehrají v Praze, což ještě navíc u většiny z nich není vůbec podstatné. Neděle pátého a pondělí šestého září budou v kině patřit americké komedii EdTV. Ta zpracovává podobné téma jako úspěšná Trumman show ovšem s tím rozdílem, že hlavní hrdina o svém šmírování kamerami ví.


Kruh přátel hudby zahájí kytara a flétna

K o p ř i v n i c e (dam) - Již následující středu 8. září se rozjede další z ročníků Kruhu přátel hudby.

Zdejší Soukromá umělecká škola MIS music jako patron koncertu přivítá v kinosále kulturního domu kytaristu Vladislava Bláhu a flétnistu Alexandra Magnina.

Vladislav Bláha, kterého si místní příznivci klasické hudby pamatují z jeho sólového vystoupení v Kopřivnici, absolvoval studium na konzervatoři v Brně a na Vysoké hudební škole F. Liszta ve Weimaru v Německu. Své umění zdokonalil v mistrovských kurzech u předních světových pedagogů a interpretů. Je vítězem čtyř mezinárodních soutěží.

Bláha koncertoval jako sólista v šestadvaceti zemích světa a odborní kritikové v našem i zahraničním tisku si cení jeho emocionality, bohatství hudebního výrazu, vynikající brilantnosti a čistoty hry. Také nahrávací činnost tohoto kytarového virtuoza je bohatá.

Bláha je v současnosti profesorem konzervatoře v Brně, vede mistrovské kurzy a vystupuje na koncertech u nás i v zahraničí. Bláhův spoluhráč, švýcar Alexandre Magnin studoval flétnu v Ženevě a v Curychu. Také on uspěl na mnoha prestižních soutěžích. V současnosti vyučuje na konzervatoři a Vysoké hudební škole v Curychu.


Dr(o)bečky z knihovny

Vyhodnocení prázdninové ankety

Jak prožíváte své prázdniny - naplno nebo nudně? Taková byla prázdninová anketní otázka. Ta vytoužená doba, pro kterou většina žactva a studentstva po celý školní rok žije, nemusí při bližším pohledu být obdobím tak ideálním, jak se původně v představách jevilo. Je spousta dětí, které se neumí samy zabavit a ani rodiče jim žádný zajímavý program nepřipraví. A tak jsme z odpovědí zjistili, že pro spoustu dětí jsou prázdniny bezbřehá nuda. Tak se vyjádřila asi čtvrtina odpovídajících. Naštěstí ostatní prožívají prázdniny spokojeni. Z odpovědí zaznívá různý stupeň nadšení - od mírné spokojenosti po tak zvané SUPER pocity (např. prázdninová zamilovanost). Za nespokojeností některých dětí stojí určitě také omezené finanční možnosti rodičů. Jen menšina dětí totiž prožila zájezd, rekreaci nebo jiný pobyt mimo domov kromě návštěvy příbuzných. A jsou tu i zážitky smutné, protože tak to chodí i o prázdninách.

“Prázdniny prožívám naplno, protože se každý den pylně učím 8 hodin." Markéta

“Tyto prázdniny jsou super. Prožívám je s klukama a s holkama. Teda s kámoškou. Zamilovala jsem se a nechci, aby prázdniny skončily. Ale stýská se mi po kamarádech ve škole." Katka

“Celé prázdniny se nudím. Jsem pořád doma a tak se nudím. Moje kamarádky jsou teď např. na táboře, u babičky, tety a podobně. A já se nudím a nudím." L.

Alena PAVELKOVÁ


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31