Kopřivnické noviny č. 29/99 ze dne 26. sprna 1999

Zprávy z města a okolí

Tatra pořádá valnou hromadu

O třípokojový obecní byt na ulici Alšově se losovalo

Tatra prezentuje své výrobky na výstavách v Africe a Rusku

Spedit možná najde svého nového majitele v dražbě

Berňák se přestěhuje na konci září

Ve městě je zhruba dvě stě hektarů zeleně

O půdní vestavbu projevil zájem jen jeden uchazeč

Beseda o Tatře v KTK bude

Rozmístění stánků a kolotočů o pouti

Současný počet městských strážníků je hraniční

Svěcení obecních symbolů se běžně provádí řadu let

Streetballové koše váznou na papírových rozhodnutích

Rozhlednu povolí a realizátora vyberou v Kopřivnici

Oznámení o sběru nebezpečných složek komunálního odpadu v Kopřivnici a v místních částech

Zájem rodičů o letní tábory se opět zvyšuje

Policisté řešili vloupání, loupež a poškození auta


Zprávy z města a okolí

Tatra pořádá valnou hromadu

K o p ř i v n i c e (dam) - Třicátého srpna se ve správní budově uskuteční valná hromada kopřivnické automobilky Tatra a. s. Na programu letošní již druhé, tentokrát řádné valné hromady, je mimo jiné zpráva o podnikatelské činnosti a stavu majetku, zpráva o roční účetní uzávěrce, návrh na vypořádání. Předposlední bod jednání se má zabývat změnami v orgánech společnosti.


O třípokojový obecní byt na ulici Alšově se losovalo

K o p ř i v n i c e (hod) - Město vyzvalo občany - nájemníky obecních bytů, kteří mají zájem o třípokojový byt na ulici 17. listopadu č. p. 1226/15 a na ulici Alšově č. p. 1144/15, aby učinili své písemné nabídky do 12. srpna na odbor majetkové správy a rozvoje městského úřadu. Bytové oddělení nabídky vyhodnotilo, jestli splňují všechny zadané podmínky - jestli nedluží na nájemném a podobně.

“O byt na ulici 17. listopadu byl pouze jeden zájemce a o byt na ulici Alšově se ucházelo pět zájemců, ale jedna žádost nesplňovala podmínky zúčastněni se losování,” řekl vedoucí bytového oddělení Igor Kocurek.

“Losování proběhlo v úterý 24. srpna na 11. zasedání městské rady,” dodal Igor Kocurek.


Tatra prezentuje své výrobky na výstavách v Africe a Rusku

K o p ř i v n i c e (red) - Kopřivnická automobilka aktivně pokračuje v sérii prezentací svých výrobků na zahraničních trzích, momentálně hned na dvou kontinentech zároveň.

Na africkou půdu, konkrétně do Jihoafrické republiky, vyrazili obchodní zástupci Tatry s hasičským speciálem Wildfire. Jejich cílem je prestižní mezinárodní výstava hasicí techniky v Kapském Městě.

Kromě speciálu Wildfire budou předvedeny na tatrováckých podvozcích další tři hasící nástavby. Vozidlo Wildfire zůstane v Jihoafrické republice minimálně do podzimu a absolvuje ještě předváděcí akce pro hasiče v Johannesburgu.

Již tradiční se stala účast Tatry na ruském mezinárodním autosalonu v Moskvě, který se letos koná počtvrté, konkrétně ve dnech od pondělí 23. do neděle 29. srpna.

Poprvé automobilka v Moskvě představí vozidlo T 815 s kabinou TERRNo.

Na moskevském autosalonu bude mít premiéru také požární žebřík, jehož unikátnost spočívá především v délce. Měří totiž dvaašedesát metrů. Podvozek s ruskou nástavbou vystavuje automobilka na moskevském autosalonu již podruhé. Vloni byl předveden lesovůz a výrobcem nástavby byla firma CNIIME.

Tímto typem exponátů se kopřivnická automobilka Tatra snaží upozornit tradiční východoevropské zákazníky právě na velkou variabilitu svých podvozků.


Spedit možná najde svého nového majitele v dražbě

foto3.gif (21067 bytes)

Již léta opuštěná budova Speditu bude možná brzy opět využívána. Finanční úřad ji totiž dává do dražby.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba po šesti letech, kdy bývalý obchodní dům Spedit neslouží svému účelu a postupně chátrá, se rýsuje možnost opětovného využití této budovy. Objekt jde totiž ještě spolu s ubytovnou u internátu pod Červeným kamenem do dražby.

Vyvolávací cena Speditu je dva miliony osm set padesát tisíc korun, za ubytovnu by pak potenciální zájemce měl zaplatit o sto padesát tisíc méně.

“Prodej nemovitostí je jednou z možností, jak provádět exekuci na daňových dlužnících. Máme několik možností, jak z neplatičů peníze vymoci. Jedna z nich je prodej jeho movitého nebo nemovitého majetku,” řekl ředitel Finančního úřadu v Kopřivnici Lubomír Križák. Výši dluhů však odmítl specifikovat.

 


Berňák se přestěhuje na konci září

K o p ř i v n i c e (dam) - Rekonstrukce budovy bývalé ubytovny Tatry na ulici Kpt. Jaroše byla dokončena a nic tedy nebrání k přestěhování kopřivnického finančního úřadu z nevyhovujících prostor ve ’včelíně’.

Stavební práce na novém sídle ’berňáku’ byly již dokončeny a v současnosti se pracuje na interiérech a vybavení. Samotné přemístění úřadu by mělo být hotovo koncem září. Ani během stěhování však nedojde k omezení provozu.

“Úřad bude v úřední dny fungovat stejně, jako by k žádnému stěhování nedošlo,” slíbil jeho ředitel Lubomír Križák.

Do nového sídla finančního úřadu se nebude vcházet z ulice Kapitána Jaroše, nýbrž z druhé strany, než byli lidé zvyklí. Z této strany byl vybudován také bezbariérový přístup do budovy.

Rekonstrukce a přestěhování finančního úřadu si vynutilo také změnu dopravního značení v této lokalitě.


Ve městě je zhruba dvě stě hektarů zeleně

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnice bezesporu patří k tzv. zeleným městům nejen svou polohou v podbeskydské oblasti, ale i množstvím městské zeleně.

“Například ve Zlíně, který je považován za velmi zelené město, připadá zhruba na 80 tisíc obyvatel 250 hektarů zelených ploch a Kopřivnice při počtu 25 tisíc zaznamenává zhruba 200 hektarů zeleně,” uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek. Daný údaj není zcela přesný, protože u některých pozemků není dodnes znám majitel.

V minulých letech, kdy byla v Kopřivnici původní zástavba rodinnými domky postupně nahrazována panelovou výstavbou, se sice ozeleňování provádělo, ale pokulhávala její údržba. Následkem toho jsou výsadby zahuštěné a nemohou plně rozvinout svůj habitus. Z tohoto důvodu je údržba takových ploch velmi obtížná. Také v rámci města není ozelenění rovnoměrně vyváženo.

V současné době se aktualizují podklady zpracované v pětadevadesátém roce nutné pro zajištění údržby zeleně. Jedná se jednak o vyhodnocení současného stavu zeleně, pasport zeleně týkající se inventarizace a majetkového vyhodnocení vlastníků pozemků a dále projekt údržby zeleně. Zároveň probíhá zpracování digitálně technické mapy města, ve které budou zaměřeny pozemky, veškeré sítě, zeleň a další.

Takové kompletní informace pak usnadní práci správě městské zeleně, jejíž zřízení schválila městská rada. Ta by měla postupně odstraňovat přehmaty, ke kterým docházelo v minulosti, protože zeleň byla často vysazována na nevhodných místech, jako jsou například sítě nebo jejich ochranná pásma.


O půdní vestavbu projevil zájem jen jeden uchazeč

K o p ř i v n i c e (hod) - Prodej půdního bytu na ulici Sokolovské č. p. 687/7 obálkovou metodou byl schválen již v roce 1998 na městském zastupitelstvu. Z důvodu dohotovování prohlášení vlastníka a dokumentů souvisejících s jeho prodejem i ostatních bytů, se samotná transakce posunula.

“Do konce doby evidování nabídek na prodej půdního bytu na ulici Sokolovské 687/7 jsme evidovali pouze jednu žádost. Ta bude předložena městské radě a následně městskému zastupitelstvu k projednání a schválení prodeje,” sdělil vedoucí bytového oddělení městského úřadu Igor Kocurek.


Beseda o Tatře v KTK bude

K o p ř i v n i c e (hod) - Generální ředitel a. s. Tatra sdělil v dopise starostovi, že zástupci vrcholového vedení jsou připraveni odpovídat na telefonické dotazy občanů týkající se současnosti a blízké budoucnosti a. s. Tatra ve studiu KTK, ale až po řádné valné hromadě.


Rozmístění stánků a kolotočů o pouti

planek.gif (45498 bytes)

K o p ř i v n i c e (hod) - Kolotoče budou rozmístěny po celé pěší zóně, to znamená od hotelu P Beam až k přechodu k správní budově a. s. Tatra. Stánky budou stát po obou stranách na ulici Štefánikově od Pronasu až po oční optiku (viz plánek). Stánky jsou tedy vyloučeny z pěší zóny, mimo přilehlé chodníky.

Uzavírka silnice na Štefánikově ulici bude od soboty 28. rána do neděle 29. srpna večerních hodin. Stánky se budou moci stavit od páteční půlnoci za dohledu městské policie.

“Očekáváme velký nápor stánkařů. Některé z nich, kteří potřebují elektriku, zklameme. Doporučujeme jim, aby si sami domluvili s některou z prodejen napojení z jejich provozovny. Město má sice v prostorách pěší zóny svou rozvodnou skříň na elektrickou energii, ale tu využijí kolotočáři. Poplatek za stánek činí v sobotu 40 korun a v neděli 50 korun za metr čtvereční,” řekla nám pracovnice majetkové správy a rozvoje Anna Burgetová, která má na starosti veřejné prostranství.

 

 

 


Současný počet městských strážníků je hraniční

foto4.gif (25152 bytes)

Redaktorka Kopřivnických novin hovoří s velitelem městské policie Janem Müllerem. V pozadí rozhovoru přihlíží jeho zástupce Zdeněk Šostek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - S velitelem Městské policie v Kopřivnici Janem Müllerem jsme si povídali o práci a problémech, které jej tíží.

Jak je to s naplněným stavem strážníků?

Schválených máme 25 strážníků, pro letošní rok je rozpočet na 20 a jednu civilní pracovnici. Původně se počítalo podle měřítka k počtu obyvatel a vycházelo to na 25 strážníků.

Dvacet strážníků je dostačující?

Je to ještě dostačující počet na to, aby fungovala městská policie s tím záměrem, se kterým byla zřízena, počínaje pultem centralizované ochrany, kamerovým systémem, využívání pro jednotlivé odbory městského úřadu atd. Pod dvacet by to bylo nepříjemné. My jsme zažili tento stav v létě, kdy běží čerpání dovolených, a je to nevyhovující. Slouží dvě dvoučlenné hlídky strážníků a jeden je na služebně. Ve spolupráci s Policií ČR jsme to zvládli, i když nějaké nesrovnalosti s parkováním aut v zákazech byly, ale k nějakým závažným přestupkům nedocházelo.

Kolik objektů je napojeno na pult centrální ochrany?

Dnes je na pult napojeno 60 objektů, a protože pořád máme zájemce o napojení, provedli jsme rozpočtovou změnu a pořídili další pult rovněž s možností s napojením dalších 60 objektů.

Co pro vás znamená konání mimořádných akcí?

Rockové šlahouny, Barumka to je řízení dopravy, hlídání aut a lidí. Teď se chystáme na pouť, během které se konají i sportovní hry. Posilujeme služby, a to už od pátku, kdy se začínají stavit stánky. Se stánkaři jsou vždy velké problémy, v letošním roce budou ještě větší, protože budou mít menší prostor. Při konání diskoték na přehradě pravidelně v sobotu od jedné hodiny po půlnoci do tří, do půl čtvrté neustále kontroluje hlídka pohyb jejich návštěvníků po Lubině.

S čím se na vás lidé nejvíce obrací?

Přes letní měsíce je to rušení nočního klidu. Každý má otevřená okna, každého ruší daleko více věcí než přes zimu. I lidé se zdržují déle venku. Je to rušení nejen tím, že se konají akce, ale lidé se ruší navzájem. V zimě je to rušení nočního klidu po zavíracích hodinách v restauracích. Dále to bylo vandalství, ale to je v centru na ústupu díky kamerovému systému.

S nástupem školního roku začíná opět i hlídání přechodů.

Hlídání na přechodech je závislé od počtu strážníků ve službě. Nejhlídanější přechod je mezi Mirtourem a školou Dr. Horákové. Dále se hlídá přechod u školy na náměstí, u kavárny a pokud máme dostatek strážníků, je služba i u přechodu u házenkářského hřiště.

Když se ztrácejí děti a vy se obracíte na občany, jak vám vycházejí vstříc?

Přes léto jsme měli tři případy, kdy na středu města bylo nalezeno malé dítě. Pak jsme měli jeden případ, kdy se ztratily dvě malé děti. Ty se našly až v Příboře. Lidé jsou neteční, hlavně pokud se to jich samotných nedotýká.

Dana Hoďáková


Svěcení obecních symbolů se běžně provádí řadu let

K o p ř i v n i c e - Znak a prapor jsou vedle názvu nejvýznamnějšími vnějšími atributy každé obce.

Jako symboly obecní samosprávy mají svou mnohasetletou tradici na území téměř celého evropského kontinentu. Tak jako státní znak a vlajka reprezentují navenek každý suverénní stát, obecní znak a prapor jsou symboly, jimiž by měla disponovat každá plnoprávná obec. Tvorba těchto symbolů se řídí po staletí vytvářenými a v zásadě mezinárodně uznávanými pravidly.

Kopřivnice ve své minulosti užívala původně pečeti se stylistickým vyobrazením kostelíka, a to až do roku 1910, kdy byla povýšena na městečko.

Po roce 1948, kdy byla obec dne 12. června povýšena na město, se uvažovalo o novém obecním symbolu. Až v roce 1967 byl schválen návrh současného znaku podle předlohy vypracované dr. Palavským a úředně potvrzen teprve v roce 1979.

Po revoluci v roce 1989 byl zpracován návrh městského praporu, který logicky vychází z návrhu uděleného znaku. Našemu městu byl prapor schválen Parlamentem České republiky, poslaneckou sněmovnou, rozhodnutím č. 10 ze dne 15. července 1993.

Již od zavedení tzv. německého práva v českých zemích, přes období první republiky, s výjimkou let 1948 - 1989, provázely vždy udělení těchto symbolů různé formy jejich představení veřejnosti dané obce, ať už při příležitosti samotného udělení, či významných výročích obce. Většinou byly vždy spojeny se svěcením těchto symbolů. Svěcení bylo chápáno jako jakési nepsané završení celého aktu. K tomu však z výše uvedených důvodů nikdy nedošlo.

Identita města se tak oficiálně završí tímto aktem, který provede světící biskup Ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz. Na mši spojenou se svěcením byli pozváni též zástupci dalších významných církví působících na katastru města.

V tomto směru neplatí žádná pravidla, záleží pouze na místních podmínkách. Vycházeje z vžitých a ustálených tradic tohoto aktu, vidí vedení města jak posílení identity samotné, tak v neposlední řadě jakési splacení dluhu, který jsme doposud zanechávali vůči našim předkům.

Jiří Tichánek, starosta města


Streetballové koše váznou na papírových rozhodnutích

K o p ř i v n i c e (ili) - Rozruch kolem instalace streetballových košů v Kopřivnici ostravskou firmou Papilio - advertisting, spol. s r. o., jejíž záměrem byla bezplatná instalace a pětiletá správa, od poloviny dubna, kdy jsme poprvé s touto informací přišli, poněkud utichl. Jak uvedl ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar, který koordinuje činnost zmiňované firmy, vše vázne na vydání správního rozhodnutí. Dotazem u vedoucí stavebního úřadu Šárky Fabiánové jsme zjistili, že správní rozhodnutí může být vydáno teprve po předložení vyjádření správců podzemních sítí., což je záležitostí firmy. Celou situaci zástupce firmy Papilio - advertisting, spol. s r. o. Rostislav Kadula zhodnotil tak, že ke kompletnímu vyjádření příslušných institucí chybí pouze stanovisko dálkových kabelů z Valašského Meziříčí. Škoda jen, že než dojde k ’papírovému’ zajištění streetballových košů, bude léto pryč.


Rozhlednu povolí a realizátora vyberou v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (dam) - Stavební povolení pro stavbu vysílače s rozhlednou na vrcholu Bílé hory vydá kopřivnický stavební úřad a místní radnice bude vyhlašovatelem výběrového řízení na její provedení. Původně kopřivnická iniciativa, kterou po loňských komunálních volbách rozdmýchal z polozapomenuté jiskřičky štramberský starosta Jan Socha, se tak vrací zpět na místní radnici, kde vznikla.

Stavba podle současné podoby projektu zasáhne do katastru obou měst a okresní úřad rozhodl, že stavbu bude povolovat Stavební úřad v Kopřivnici. Jeho vedoucí Šárka Fabiánová se domnívá, že jedním z důvodů, proč byla vydáním povolení pověřena Kopřivnice, je fakt, že fungování štramberského stavebního úřadu omezuje dlouhodobá nemocnost kompetentních úředníků.

Nicméně dnes má ve Štramberku proběhnout územní řízení a pokud se něco neočekávaného nestane, do třicátého srpna by mělo být vydáno územní rozhodnutí, po němž mohou následovat další kroky vedoucí k zahájení stavby.

“Zatím to vypadá, že územní rozhodnutí budeme moci vydat bez problémů. Veškerá stanoviska k zamýšlené stavbě jsou zatím kladná. Pouze štramberští ochranáři mají nějaké drobné výhrady a kopřivničtí ekologové ze sdružení Blud mají přinést doplňující požadavky týkající se materiálů, které mají být použity při stavbě přístupové cesty,” uvedla Fabiánová.

Kdy přesně bude samotná rozhledna na vrcholu Bílé hory stát, si zatím nikdo netroufá odhadnout. Všichni se však shodují v tom, že by to mělo být nejpozději do konce letošního roku.

Je pravděpodobné, že koncem září bude vydáno stavební povolení. Stavba samotné věže se spirálovitým schodištěm by měla postupovat velmi rychle, neboť půjde o montovanou konstrukci, pod níž bude jen železobetonová deska. “Bylo mi řečeno, že třicátého listopadu se bude na vrcholu rozhledny otvírat šampaňské. Takže uvidíme,” uzavřela Fabiánová.


OZNÁMENÍ O SBĚRU NEBEZPEČNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU V  KOPŘIVNICI A V MÍSTNÍCH ČÁSTECH

Oznamujeme všem občanům zapojeným do systému nakládání s  odpady na území města Kopřivnice a obcí Vlčovice, Mniší a Lubina, že sběr nebezpečných složek komunálního odpadu se uskuteční na těchto místech:

v  pátek dne 27. srpna:

Vlčovice - plocha za KD 15,00 - 16,00 hod.
Mniší - točna autobusů 16,15 - 17,15 hod.

v  sobotu dne 28. srpna:

Lubina plocha za KD 8,30 - 9,15 hod.
Lubina - na rozcestí ’U váhy’ 9,20 - 10,05 hod.
Kopřivnice - ul. Na Luhách 10,15 - 11,00 hod.

v  pátek dne 3. září:

Na Vápenkách křižovatka pod ’Palárnou’ 15,00 - 15,30 hod.
parkoviště Alšova 15,40 - 16,15 hod.
náměstí T. G. M. 16,25 - 17,15 hod.

v  sobotu dne 4. září:

ul. Tyršova u kontejnerů 8,00 - 8,45 hod.
ul. Ke Koryčce, u výměníku 9,00 - 9,45 hod.
ul. Francouzská, sídl. Sever
u sportovního hřiště 10,00 - 10,45 hod.

Nebezpečné odpady budou na jednotlivých místech (zastávkách) a v  určeném časovém intervalu odebírány, tříděny a ukládány do mobilní sběrny - označeného autobusu firmy SLUMEKO, s. r. o., Kopřivnice.

Po předložení občanského průkazu nebo u rodinných domů dokladu o zaplacení ceny za nakládání s  odpady na 2. pololetí, bude možno do mobilní sběrny odevzdat ke zneškodnění či opětovnému využití tyto druhy nebezpečných odpadů:

- motorové a převodové oleje, mazadla, olejové filtry
- olověné akumulátory s  elektrolytem i bez něj
- plechovky se zbytky barev, lepidel, pryskyřic
- monočlánky, baterie všeho druhu
- zářivky a výbojky
- pesticidy, herbicidy aj. škodliviny
- staré kosmetické přípravky
- staré léky
- textilie znečištěné barvami, oleji, vazelínou
- staré televizory, rádia a jiné elektrospotřebiče
- vyřazené chladničky a mrazničky(pokud možno v  kompletním stavu).

Občané! Věříme, že každý z  Vás, kdo výše uvedené odpady vlastní, využije této svozové akce a svůj odpad předá k  odbornému zneškodnění či využití. Majitelé garáží (např. Pod Bílou horou, pod Brdy, Na Vápenkách atd.) mohou rovněž využít této možnosti. Sběr se týká pouze občanů mající zaplacený paušální poplatek za zneškodnění odpadů - obyvatelé nájemních domů a rodinných domků.

Sběr není určen podnikatelům při jejichž činnostech mohou tyto odpady také vznikat. Ti mohou využít pevného sběrného místa na dotřiďovací lince za úplatu.


Zájem rodičů o letní tábory se opět zvyšuje

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco v minulých letech byl zaznamenán pokles zájmu o letní tábory, nyní se tento trend znovu mění a na tábory se hlásí více dětí.

“Rodiče si uvědomují, že je lepší poslat dítě na tábor, kde je pro něj připravený program, než jej nechat potloukat se po ulicích,” řekla hlavní vedoucí táborové základny Olbramkostel Božena Klimecká.

Letos se každého ze čtyř táborových turnusů na jihu Moravy zúčastnilo průměrně sedmdesát dětí. O některé turnusy byl navíc prý takový zájem, že není možné vyhovět všem.


Policisté řešili vloupání, loupež a poškození auta

17. 8. započato šetření k případu vloupání do několika sklepních boxů v nájemním domě na ulici Pod Morávií, ze kterých neznámý pachatel odcizil jízdní kola

18. 8. zjistili policisté pachatele trestného činu loupež ze dne 3. července, 16letý mladík se svým 19letým společníkem tehdy násilím odcizili 43letému muži peněženku s finanční hotovostí a tuto si rozdělili a utratili

19. 8. oznámeno vloupání do výrobní haly dřevozpracující firmy, sídlící v pronajatých objektech Tatry, a. s., na ulici Pánské, neznámý pachatel zde odcizil motorovou pilu, vrtačku, rozbrušovačku a další nářadí

21. 8. započato šetření páchání trestného činu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, kterého se dopustil 40letý muž z Kopřivnice vůči svým příbuzným, věc však bude odložena, neboť poškození nedali souhlas k zahájení trestního stíhání

22. 8. oznámil soukromý podnikatel z Kopřivnice, že mu neznámý pachatel před pizzerií Olympia poškodil jeho osobní automobil, 23. 8. byl zjištěn pachatel tohoto skutku a spis byl předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31