Titulní strana

Prezident republiky Havel ukončil návštěvu v regionu

K o p ř i v n i c e (hod) - Prezident České republiky Václav Havel navštívil dnes, to je ve čtvrtek v dopoledních hodinách, Kopřivnici. Po přivítání prezidenta starostou města Jiřím Tichánkem před Technickým muzeem, následovala jeho prohlídka. V muzejní kavárně se uskutečnila schůzka, na které měli být přítomni starosta města Tichánek, generální ředitel a. s. Tatra Zdeněk Podolský, dále cestovatel Miroslav Zikmund a závodní jezdec Karel Loprais.

Václav Havel si naplánoval návštěvu okresu Nový Jičín na středu 25. a čtvrtek 26. srpna. Ve středu si prohlédl podniky Vagónku Studénku a Vojenský opravárenský závod v Šenově. V Novém Jičíně se setkal prezident s představiteli významných novojičínských podniků a s dalšími odborníky, s kterými diskutoval o pracovních příležitostech v regionu.

Rovněž ve středu si prezident prohlédl sousední město Štramberk, jeho historické jádro, Trúbu, muzeum Zdeňka Buriana a ve večerních hodinách zhlédl divadelní představení Zvíkovský rarášek. Radní ve Štramberku si připravili pro prezidenta nezvyklé přivítání v dobovém stylu na nádvoří Trúby, kde nechyběli šermíři, pážata, ceremoniář, ani hudebníci.

“První pozvání adresované Václavu Havlovi jsem spolu s fotografií vyvěšené státní vlajky na Trúbě poslal 29. prosince 1989 těsně po jeho zvolení prezidentem republiky,” řekl starosta města Štramberku Jan Socha, kterému se splnilo jeho přání.

Po návštěvě Kopřivnice odjel prezident do Hodslavic, kde si prohlédl rodný dům Františka Palackého a na tamní radnici se setkal s novým předsednictvem Svazu měst a obcí.

Návštěvě prezidenta Havla předcházela přípravná jednání s jeho ochrankou, protokolem a bezpečnostní agenturou, která vedli všichni starostové, jejichž města navštívil. Blíže se k jeho návštěvě vrátíme v příštím čísle Kopřivnických novin.


Kamerový systém střeží i sídliště Sever

K o p ř i v n i c e (dam) - Skutečně smolný den měli vandalové a pachatelé nejrůznější trestné činnosti v pátek třináctého srpna. Právě v tento den se jim totiž zprovozněním další bezpečnostní kamery na sídlišti Sever znovu zmenšil prostor, kde mohli svou nekalou činnost neviděni provádět.

Kamera, která má záběr široký 280 stupňů, je umístěna na rohu jednoho z nejvyšších domů na sídlišti Sever. Vybrán byl dům číslo popisné 1214 na ulici Osvoboditelů.

“Je vidět škola 17. listopadu spolu s celým prostranstvím před jejím vchodem, benzinka, garáže na sídlišti Sever. Je také možné sledovat prostor od Severky až po prostor garáží pod Bílou horou. Pomocí nové kamery monitorujeme také vstup do Nordklubu a restaurace na Severu,” pochvaluje si velitel Městské policie v Kopřivnici Jan Müller. Instalace kamery proběhla v rámci Komplexního součinnostního programu prevence kriminality. Zároveň bylo z dotací ministerstva vnitra a příspěvku města zakoupeno vyhodnocovací zařízení pro analýzu videozáznamů pořízených kamerou.

Posledním bodem projektu bylo zavedení jednoho monitoru také na stálou služebnu Policie České republiky v Kopřivnici. Dění na ulici tak budou moci sledovat nejen městští strážníci, ale v omezené míře také státní policisté. Omezení spočívá v možnosti sledování záběru pouze jedné ze čtyř kamer ve městě.

“Kolegové ze státní policie neměli zájem o žádné ovládání. To znamená, že uvidí jen to, co sleduje stálá služba, respektive záběr přenášený z kamery, se kterou se zrovna pohybuje,” vysvětlil Müller.

Kromě kamerového systému je městská policie zainteresována do dalších dvou projektů prevence kriminality. Ministerstvo vnitra přiznalo Kopřivnici nejen peníze na rozšíření sítě kamer, ale také na nákup lepších radiostanic pro zdejší strážníky a vybavení nutného pro pořádání branných her pro základní školy.

Přesto, že požadavek byl již předán ministerstvu financí, peníze se zatím na účtu města neobjevily. Stejný problém tíží i několik dalších projektů Komplexního součinnostního programu prevence kriminality. Konkrétně jde o projekt Klubu mladých při DDM, projekt Prázdniny s kamarádem a mnohé další.

“Až budou peníze na účtu, nakoupíme vzduchovky, lana, makety ručních granátů a další vybavení. Uvidíme, jestli se nám podaří závody zorganizovat ještě letos, protože v zimě se branný závod dělat nedá,” uzavřel Müller.


Azylový dům se potýká s finančními těžkostmi

K o p ř i v n i c e (dam) - Stálá finanční tíseň stíhá kopřivnický Azylový dům pro matku a dítě SAD již od doby, kdy na sklonku loňského roku zkrachovala společnost Halina, která byla jeho provozovatelem.

I poté, co zprávu nad azylovými domy přebralo nově vzniklé Sdružení azylových domů, které mohlo počítat s významnou podporou Rodinné záložny, neustálá starost o peníze nezmizela, naopak.

Ředitel azylového domu v Kopřivnici Jaromír Navrátil se podle svých slov změnil z terapeuta na reklamního agenta a neustále se snaží sehnat dostatek peněz na provoz zařízení, které je v celém okrese jediné a je téměř neustále naplněno na více jak sto procent. Systém sponzoringu se zatím příliš rozjet nepodařilo. Celkem bylo vybráno zhruba sto třicet tisíc korun. K největším přispěvatelům azylových domů patří města a obce v okrese, které si důležitost tohoto zařízení dobře uvědomují.

“Příspěvky soukromých firem jsou v celkovém objemu zanedbatelné. Víc přispívají soukromé osoby, například bývalá zastupitelka Marie Pešlová či kopřivnický starosta Jiří Tichánek. Rozjeli jsme také systém drobných dárců, jejich počet se sice zatím vleze pouze do dvou desítek, ale snad to bude lepší,” doufá Navrátil. “Potřebovali bychom jich mnohem víc,” dodal. Bylo by potřeba asi pět tisíc přispěvatelů, aby vešla v život akce pracovně nazvaná Pět tisíc. Ta spočívá v zapojení co největšího počtu lidí do systému, na základě kterého by jim z každé výplaty byla automaticky strhávána dvacetikoruna. “Když pět tisíc lidí obětuje měsíčně dvacet korun, což je zanedbatelná částka, za kterou si nekoupíte ani dvě piva, tak bychom z těchto peněz mohli pokrýt veškeré měsíční náklady na provoz azylového domu,” uzavřel Navrátil.

Finanční dary lze zasílat na konto: 197365230257/0100 KB Kopřivnice


Biskup posvětí městské symboly - znak a prapor

K o p ř i v n i c e (hod) - Městský prapor a znak města Kopřivnice posvětí biskup Ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz ve středu 1. září po mši, která začíná v deset hodin v kostele sv. Bartoloměje v Kopřivnici.

Před kostelem sv. Bartoloměje budou během mše stát čestnou stráž vojáci historického regimentu hrabě Xavera Harracha. “S návrhem na vysvěcení městského znaku a praporu přišla letopisecká komise. Vyplynulo to z jednání, které se vedlo v červnu za přítomnosti zástupců města při návštěvě biskupa Lobkowicze v Kopřivnici,” řekl starosta města Jiří Tichánek. Zváni jsou všichni občané bez rozdílu náboženského vyznání.


Pojízdné akvárium nenabídlo lidem očekávaný zážitek

foto2.gif (22883 bytes)

Kamion s neobvyklým nákladem - třemi živými žraloky parkoval minulou středu a čtvrtek před kulturním domem.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Zklamání zažili lidé, kteří se minulý týden nechali zlákat k návštěvě mobilního akvária v centru města.

Po zaplacení třicetikorunového vstupného bylo možné dvěma nevelkými okny nahlédnout do nevzhledného akvária s nazelenalou vodou, ve kterém se líně pohybovala trojice žraloků.

“Čekal jsem alespoň, že to akvárium bude nějak upravené a bude hezky vypadat,” neskrýval své zklamání jeden z návštěvníků atrakce, kterého prý do akvária přilákal šot v televizním zpravodajství. “V televizi to vypadalo mnohem líp,” řekl.

 

 

 


Vykopáváním artefaktů na Šostýně tráví kopřivnický starosta volné dny

K o p ř i v n i c e - Zvolení do funkce starosty znamenalo pro současného vrcholného představitele Kopřivnice Jiřího Tichánka velmi omezit čas věnovaný své lásce a svému ’koni’. Koni proto, že slovo koníček prý nevystihuje to, co pro něj historie a archeologie doopravdy znamená. Zatímco na pozici vedoucího muzea Fojtství se Tichánek mohl své zálibě věnovat opravdu naplno, povinnosti starosty mu nyní zaberou tolik času, že jen zřídka se objeví mezi lidmi, se kterými pracoval na průzkumu hradu Šostýn.

“Když jsem se dozvěděl, že se ocitnu na radnici, bylo mi jasné, že moje práce coby historika a archeologa půjde do pozadí. Ani náhodou mě však nenapadlo, že půjde do pozadí tak moc. Jsem velice zklamaný, že mi na tyto věci už nezbývá čas,” povzdechl si Tichánek. Přes nedostatek času však práce Tichánka - archeologa pokračuje dál. “Když se mi podaří alespoň občas urvat některou z nedělí, zabrousím na Šostýn a s chutí pracuji se svými bývalými kolegy. Zrovna nedávno se nám podařilo zapůjčit detektor kovů a najít spoustu zajímavých artefaktů,” pochlubil se kopřivnický starosta.

Tichánkova archeologická činnost se však neomezuje pouze na Šostýn. Ještě s několika nadšenci například hledá místa zaniklých tvrzí a hrádků v novojičínském okrese.

Starostování neukončilo ani Tichánkovi publikační činnost. Ještě v muzeu začal pracovat na knize mapující historii šlechtických sídel na Novojičínsku. Tato práce je nyní hotova asi z osmdesáti procent a zbytek by měl dokončit spoluautor pravděpodobně do konce roku.

“Občas se mi po práci v muzeu zasteskne, ale doufám, že se do této oblasti zase někdy vrátím a už teď se na tu dobu moc těším,” prohlásil kopřivnický starosta.

David Macháček


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:12