Sport

Kam za sportem

Bazén: uzavřen

Koupaliště: denně 11 - 18 hodin, inf. na tel. 415 82

Malá kopaná: so 4. 9. od 8 do 15 hod. 2. turnaj - 1 liga; ne 5. 9. od 8 do 13 hod. 2. turnaj - 3. liga (1 asfalt) a od 8 do 15 hod. 2. turnaj - 2. liga (1 antuka)

Bruslení veřejnosti: so 28. 8. od 18.45 do 19.45 hod.

Fotbal: ne 29. 8. (st. žáci v 9 hod. a ml. žáci v 10.45 hod.) FC Kopřivnice - Biocel Vratimov; út 31. 8. (ml. žáci v 15.30 hod. a st. žáci v 17 hod.) FC Kopřivnice - FC Karviná B; so 4. 9. ve 14.15 hod. (dorost) FC Kopřivnice - FC Libhošť, v 16.30 hod. (muži) FC Kopřivnice - Sokol Metylovice; út 7. 9. (ml. žáci v 15.30 hod. a st. žáci v 17 hod.) FC Kopřivnice - FC Rožnov

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích pro veřejnost otevřeny: bližší inf. na tel. 801 008


Výsledky

Malá kopaná: Předkolo ligového poháru KMK Kopřivnice: Catastrofic Team - Hošo Nošo 0:4 (0:2), Rolling Beers - FC Baník 1:4 (0:1), Křen - St. Garda 4:0 (0:0), FC Jelita - R. U. M. 5:0 k., Real - T. C.-90 0:5 k.

Futsal: st 18. 8. - přípravné utkání před zahájením celostátní ligy: Megas Frenštát - SK Ciga Caga Jistebník 4:4 (2:1); Prvoligový Jistebník nastoupil proti druholigovému Megasu (nyní už Frenštát) s novým trenérem, kterým je známá fotbalová osobnost Petr Huděc; hrálo se 2 x 20 minut čistého času a utkání skončilo nerozhodně, když Jistebník vždy dotahoval náskok soupeře; sled branek: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4; střelci: Matůš, Špaček, R. Kovařík, Polášek - Buček 2, Korený, Richtár


Automobilové veterány brzy čeká beskydská rallye

K o p ř i v n i c e (jk) - Fanoušci a obdivovatelé stařičkých automobilů si mohou přijít na své v sobotu 4. září, kdy Kopřivnici bude protínat trať jubilejního XXX. ročníku Mezinárodní veteran rallye Beskydy. Akce, která je zároveň XVI. ročníkem memoriálu zasloužilého mistra sportu Josefa Veřmiřovského a příležitostí k oslavě 30 let od založení Tatra veteran car clubu Kopřivnice, jinak potrvá od pátku 3. do neděle 5. září.

V pátek bude od 15 do 21 hodin v areálu bývalého letního tábora Radost na Horní Bečvě probíhat přejímka automobilů. “Zatím je do rally přihlášeno 82 vozy značky Tatra, jejichž majitelé se k závodu sjedou jak z tuzemska, tak dalších čtyř evropských států. Celkem počítáme se stovkou startujících,” uvedla prezidentka pořádajícího kopřivnického klubu Alena Čípová. Ta jako ředitelka závodu se svou Tatrou 17 (1926) na trasu nevyjede, na startu se však s tímto veteránem objeví její dcera.

V sobotu v 9.30 hodin vyrazí s půlminutovými rozestupy veteráni k I. etapě rally, jež vede do Rožnova a přes stoupání na Pinduli do Frenštátu, na jehož náměstí bude od 10 hodin probíhat plnění prvků. Cíl první etapy je v 11 hodin na náměstí v Kopřivnici, předtím však vozy ještě absolvují jízdu zručnosti před správní budovou Tatry. Na kopřivnickém náměstí budou veteráni parkovat až do 13 hodiny, kdy vyrážejí do II. etapy. Právě v době oběda a odpočinku řidičů, budou mít příznivci starých tatrovek jedinečnou možnost jejich prohlídky z bezprostřední blízkosti. Druhá část trasy vede přes štramberské a novojičínské náměstí, Skalky, Kojetín, Straník, Hostašovice, Valašské Meziříčí, Zubří, Zašovou, náměstí v Rožnově p. R., Hutisko a její cíl ve 14.30 hod. u motorestu Zavadilka na Horní Bečvě. Celkem automobily, mezi nimiž se objeví například i Tatra 11 z roku 1925, náklaďáky Tatra 111 i 805, či dokonce malý autobus, ujedou na 100 km.


Nord Cup rovněž pro Písečné červy

P ř í b o r (jk) - Stejně jako v premiérovém Night Cupu, tak i ve čtvrtém ročníku beachvolejbalového turnaje smíšených trojic s názvem Nord Cup, si na všech sedm soupeřů vyšlápli Píseční červi z Příbora. Radka Tománková, Jiří Lichnovník a Jan Bláha si tak 14. 8. na pískovém hřišti příborského koupaliště, kde dění komentovalo i rádio Kiss Morava, připsali další úspěch. O následujícím víkendu by k němu jistě rádi připojili i skalp nejcennější, tedy vítězství v 1. beachvolejbalové lize, kterou toto trio pod názvem Algida zatím prochází téměř suverénně.

Z výsledků turnaje: 1. Píseční červi (Příbor), 2. Useless (F-M)), 3. Debakl (Ostrava, Příbor), 4. Berušky (F-M), 5. Macci (N. Jičín), 6. Valiči (Kopřivnice), 7. - 8. Chaosz (Kopřivnice, Lichnov, Mniší) a Outsideři (F-M).


V play-off perlil Bonver Team

P ř í b o r (jk) - Velmi překvapivým výsledkem skončil v sobotu 21. srpna finálový turnaj beachvolejbalové Kiss ligy, jejíž jednotlivé díly se začaly na příborském koupališti odehrávat již počátkem léta. Suverénní Algida Team, který si v průběhu této u nás jedinečné soutěže udržoval vedoucí příčku a do čtyřčlenného finálového play-off vstupoval jako jasný favorit, nakonec kapituloval před Bonver Teamem. Po bojích ve skupinách čtvrté družstvo jej přehrálo, aby pak ve finále porazilo 2:0 i tým Sokol Hrabová Jumpers a stalo se vítězem Kiss ligy pro rok 1999. Algida Team uhájil alespoň třetí příčku, když v souboji o ni porazil frýdecko-místecké Useless.

Celý den se bylo opravdu na co dívat, navíc atmosféru podporovaly roztleskávačky z Ostravy, moderátor rádia Kiss Morava a o akci projevila dokonce zájem i Česká televize. “Diváků se příliš neukázalo,” litoval nepříliš velkého zájmu lidí organizátor ligy Tomáš Rak, dodal ovšem, že již nyní přemýšlí o pokračování této soutěže pro neregistrované. Snad budou akce podobného druhu lidem časem bližší...

Konečné pořadí Kiss ligy: 1. Bonver Team (Příbor, Třinec), 2. Sokol Hrabová Jumpers (Ostrava), 3. Algida Team (Příbor), 4. Useless (F-M), 5. Bourbon Club (Trnávka, Příbor), 6. ZOO (Příbor), 7. Skol (N. Jičín, Kopřivnice), 8. Berušky (F-M), 9. Chaosz (Kopřivnice, Frenštát, Mniší, Lichnov); nejlepší hráč: Jan Bláha (Algida Team), nejlepší hráčka: Irena Šerá (Skol), nejsympatičtější hráč: Aleš Anderle (Bonver Team), nejsympatičtější hráčka: Ingrid Ječmínková (Skol), nejlépe tipující divák: Petr Matlák (Příbor), nejlépe tipující internetový příznivec Kiss ligy: Martin Petrucha (Karlovy Vary)


Volejbalisté pořádali turnaj

K o p ř i v n i c e (jk) - Registrovaní i neregistrovaní volejbalisté se sešli v sobotu 21. srpna na volejbalových kurtech v Kopřivnici, kde místní klub již počtvrté pořádal svůj turnaj. Ve třech kategoriích se sešlo celkem 21 družstev, přičemž žádné si nemohlo stěžovat na nedostatek herní činnosti. Kategorie mužů, žen i smíšená družstva totiž hrála ve skupinách, ze kterých se rekrutovali fináloví účastníci a ti dále hráli systémem každý s každým. Pozvání k turnaji přijalo mimo jiné i družební město volejbalového klubu německý Markgröningen, jehož smíšenému družstvu patřilo v kategorii mix čtvrté místo. Výsledky: ženy: 1. Kozlovice, 2. Štramberk (dorost), 3. Bílovec; muži: 1. Fryčovice, 2. Kopřivnice, 3. Slumeko Kopřivnice; mix: 1. Vítkovice, 2. Ámos Kopřivnice, 3. Štramberk.


Mezinárodní plochá dráha

K o p ř i v n i c e (jk) - Druhý a zároveň poslední letošní závod na ploché dráze se na kopřivnickém letním stadioně uskuteční v sobotu 28. srpna, kdy se od 17 hodin na oválu utkají družstva Kopřivnice a polského Rybnika.

Při zmíněném mezinárodním dvojutkání se v domácích barvách kromě současné kopřivnické jedničky Jaromíra Lacha představí řada někdejších jezdců zdejšího klubu. Budou jimi místní odchovanec Adrian Rymel, někdejší závodník Kopřivnice Pavel Ondrašík, juniorský reprezentant Josef Franc, Jaroslav Gavenda či Egon Skupieň. Ještě se jedná o účasti Zdeňka Tesaře, který v současnosti jezdí ligu ve Velké Británii.

Soupeř přiveze kompletní tým startující v polské lize, o drama by tedy rozhodně neměla být nouze.


Jóga je příležitostí ke změně hektického životního stylu

Zdraví sice není všechno, ale je pravda, že bez zdraví vše ostatní ztrácí smysl. Proto se o něm často hovoří a píše. Každý má však jiný zaručený recept. Člověk může nabýt dojmu, že zdraví je něco, o co se musí těžce usilovat a stejně to není dosažitelné. Tělo se svéhlavě vzpouzí a my jen s námahou se snažíme “zlomit” jeho odpor.

A tak výsledkem péče o zdraví může být paradoxně nepříjemný stres, nejistota. Vzít si ten prášek nebo ne? Nebude snad lepší čaj? Nebo to spraví kapka destilátu? A co pořádně se vypotit? Nebo snad studená sprcha? Co dělat? To chce klid, říká klasik, a má docela pravdu. Zdraví se skutečně může dostavit jako následek klidného a vyrovnaného života. Ovšem takovou fantazii se neodvažují domyslet ani autoři žánru sci-fi. Spokojenost a pohoda v dnešní době, kdy je každý smýkán hektickým životním stylem?! Nemyslitelné!

Nedá se říci, že bychom byli nemocní, ale těžko hovořit o plném zdraví. Nu což, s věkem přibývají zdravotní problémy. A tak se smiřujeme se zvýšenou únavností, s potížemi při změnách počasí, s přecitlivělostí, s bolestmi v kloubech a zádech a s celou řadou dalších obtíží. Buďme však k sobě upřímní, často jsou to příznaky špatné kondice a důsledky nevhodného přístupu k životu. Pochopitelně se nedá říci, že bychom pro své zdraví nedělali vůbec nic. Každý si jistě občas dopřeje zdravou fyzickou zátěž. Ať už je to běh, jízda na kole, turistika, hry, plavání, fyzická práce apod. Tehdy dokážeme vychutnat radost z pohybu, z uvolnění blokované energie, příjemnou únavu a pak hluboký posilující spánek. Následuje probuzení a my jsme tam, kde jsme byli, pokračujeme ve vyjetých kolejích. Často nám totiž chybí motivace ke změně. Tu může přinést až důrazné varování lékaře nebo příznaky vážné choroby. Je lepší uvědomit si dříve, a dobrovolně, potřebu změny. Nejvíce inspiruje pozitivní zkušenost. Poznání, že to jde jinak a není to obtížné a nepříjemné. Takovou zkušenost nabízí jóga, která vede k poznání širších souvislostí.

V čem je tajemství léčebného působení jógy? V celostním přístupu k člověku. Můžeme cvičit zcela běžné cviky, ale s jógovým přístupem. Používáme vědomý, řízený pohyb. Necvičí jenom tělo (mohli bychom přece zároveň hovořit s přítelem, sledovat video, či plánovat si víkend), ale snažíme se být přítomni i svou myslí. Pohyb zpomalíme, ať jsme schopni jej vnímat, spojíme ho s klidným dýcháním, která nás napojuje na vnitřní rytmus našeho těla. A začne to fungovat. Zjistíme, že nejsme jen hlava, zahlcená vírem myšlenek, představ a vzpomínek, ale že tvoříme jeden harmonický celek. Cvičíme tak, že stačíme vnímat zpětnou vazbu, “řeč těla”.

Objevujeme postupně sami sebe, a to způsobem, který nás harmonizuje. Přítomnost vědomí při pohybu zvýší prokrvení tkání, což podporuje regeneraci kloubů, chrupavek, vazů, šlach i vnitřních orgánů. Klidný a prohloubený dech účinně harmonizuje psychiku. Jógou stimulujeme organismus, aby optimálně pracovaly všechny jeho funkce. Ovlivňujeme nejen fyzickou kondici, ale posilujeme i psychickou odolnost. Náš imunitní systém dostává stabilitu, a tím vytváříme předpoklad pro trvalé zdraví.

Každý chce být zdravý. Je to přirozená touha po vnitřní i vnější rovnováze. Cesta ke zdraví je cestou k lepšímu sebepoznání. To nám dodá sebedůvěru, spokojenost, získáme energii, abychom překročili “svůj stín” a uspořádali si život v souladu se svými skutečnými potřebami a s laskavým porozuměním pro potřeby druhých.

Jóga v denním životě Kopřivnice


Ani dobrý los Tatře k prvním bodům nepomohl

KH Kopřivnice - HK Novesta Zlín 12:17 (6:8)

K o p ř i v n i c e (jk) - I přes příznivý los prvního kola extraligy házené, ve kterém proti domácí Kopřivnici nastoupil nováček soutěže Novesta Zlín, se Tatře vstup do soutěže příliš nevydařil. Porážka 12:17 však byla výsledkem zaslouženým.

Hosté, kteří od počátku vynikali dobrou obrannou činností se dostali hned v úvodu do vedení, které postupně zvyšovali až na 1:5 ve 13. minutě. Minutu předtím ukázal rozhodčí červenou kartu jedné z nových posil domácího týmu brankáři Kličukovi, nastoupivší Holeček však rozhodně nebyl oslabením. Naopak, domácí se vzpamatovali a náskok začali stahovat, aby se v 21. minutě definitivně dostali zpět do hry - 6:6. To už i soupeř hrál bez své brankářské jedničky, která za faul rovněž odešla předčasně do sprch. V závěru první půle domácí vyrobili stejně jako v úvodu utkání několik technických chyb i nepřesností a Zlín tak odešel do šaten s dvoubrankovým náskokem. Také po změně stran se domácí, kteří zatím nastoupili bez Krčmáře, nevyhnuli chybám a hosté se jim opět začali vzdalovat. I tento výpadek tatrováci zalepili, když jej stáhli několika ukázkovými breaky, ty však byly spíše výjimkou. Vybraný oddechový čas baťovcům pomohl, opět se soupeři bodově vzdálili a náskok si již vzít nedali, nicméně domácí svými nepřesnostmi i slabou střelbou již neměli nárok. “Nedokázaly se prosadit spojky, vázla jejich součinnost s křídly, zaznamenali jsme hodně zkažených přihrávek při přechodu do útoku. Obrana nebyla špatná, ovšem na druhé straně 12 branek v extralize nestačí ani na poločas,” kritizoval hru svých svěřenců trenér M.Bartoň.

Hosté měli důvod ke spokojenosti. “Svým nasazením i předvedenou hrou v obraně mužstvo splnilo představy o vstupu do soutěže,” pochválil hru zlínského kolektivu asistent trenéra Petr Linek. Své rozpoložení neskrýval ani domácí trenér. “Jsem vyloženě zklamán, hlavně pak hrou hráčů, ve které jsem měl největší důvěru - tj. Bruse, Kavaly či Dořičáka. Byl bych rád, kdyby to byla jen úvodní nervozita, je ovšem pravda, že přijatelnějšího soupeře co se týče ambicí, než je Zlín, jsme si snad ani přát nemohli.

Sestava Kopřivnice: Kličuk, Holeček - Veselý, Hrnčárek, Sedlář, Farkaš, Dořičák, Grepl, Kavala, Sklenák, Brus, Šustala. Sestava Zlína: Luňák, Komínek - Gazda, Dobeš, Prokopec, Vaško, Mičola, Kovařík, Šlosarčík, Zetík, Bártek, Hábl. Branky: R. Šustala 5/2 - Mičola 4/3. Sedmičky: 3/2 - 3/3 Rozhodčí: Kohout, Štrébl.


Kolmo vyjelo na čtyřicet lidí

foto6.gif (23412 bytes)

Závodníci se v časovce závodu Kolmo kolmo šplhají po lesní cestě k cíli na lyžařské chatě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (jk) - Více než 40 zájemců si v sobotu 21. srpna našlo cestu na rampu postavenou před Kulturním domem v Kopřivnici, aby odtud odstartovalo k premiérovému závodu svého druhu s názvem 'kolmo kolmo'. Až tak strmý sice závod na kolech, který pořádali společně firmy Foto Morava a Ludvík Moravia ve spolupráci s CykloArt Bike klubem, nebyl, nicméně děti i dospělí se na trati, která měla cíl u koupaliště, viditelně zapotili. Vůbec nejrychleji vytyčenou trať ujeli D. Bátory spolu s T. Floreou, kteří cíle dosáhli ve shodném čase 4:35 min. Bátory pak nejrychleji zvládl i náročnou časovku od koupaliště k lyžařské chatě. Tam všechny kromě občerstvení čekaly další ’boje’. “Máme přichystáno řadu soutěží, včetně například kohoutích zápasů, do kterých se, jak doufáme, zapojí i dospělí. Jen aby nezačalo pršet,” mrkla na kabonící se oblohu Hana Hettenbergerová z firmy Foto Morava a dodala, že později očekávají v prostorách lyžařského areálu i skupinu historického šermu ’Allegros’.

Výsledky: I. kat. (8 - 11 let): 1. J. Bayer 5:13, 2: Martin Havran 5:23, 3. L. Alföldi a L. Kollárik 5:30; II. kat. (12 - 15 let): 1. D. Bátory a T. Florea 4:35, 2. T. Černoch 4:50, 3. J. Raška 4:53; IV. kat. (dospělý a dítě): 1. H. Vlček a Míša 5:56, 2. S. Volavka a Lukáš 6:38, 3. E. Nedjalková a Lukáš 6:51; III. kat. se nesešla


Šádková si v Krkonoších vyběhla titul

J á n s k é L á z n ě (jk) - Titul mistryně České republiky v běhu do vrchu si přivezla z Jánských Lázní v Krkonoších kopřivnická běžkyně Irena Šádková. Potvrdila tak, že jí kromě silničních běhů sedí i závody s extrémním převýšením. V tomto případě běžci a běžkyně překonávali výškových 650 m na 8,6 km, kterých měřila trať z Jánských Lázní na Černou horu. Šádková jí zvládla v čase 40:35 min.

Závod se konal spolu s veteránským mistrovstvím světa. To vyhrála Slovenka Ludmila Melicherová a časem 40:13 předstihla i Šádkovou. “Ta porážka mě pochopitelně mrzí, ovšem Luda přijela do Krkonoš výborně připravená a běžela skvěle, i když v konci závodu toho měla plné zuby a já ji trochu stahovala,” uvedla po závodě Šádková. Celkově třetí (v mistrovství druhé) místo obsadila další Kopřivničanka Renata Kvitová (43:11).

Na start závodu se nepostavila a titul tedy neobhajovala loňská vítězka mistrovství a zároveň i mistryně světa ’98 v běhu do vrchu Dita Hebelková, která bojuje se zdravotními problémy. Čas Hebelkové z loňského roku překonaly jak Melicherová, tak Šádková. “Irča letos běžela o 1:30 min. rychleji než loni a zároveň o 15 s rychleji než minule Dita. Za čas jsme rádi, neboť jeho kvalita potvrzuje, i přes neúčast úřadující mistryně světa, hodnotu titulu mistryně ČR,” doplnil Irenu její manžel a trenér Robert.

“Ani jsme nečekali takový výkon. Závod jsem absolvovala z plného tréninku hned po čtrnáctidenním soustředění v Krkonoších, které bylo směrováno hlavně k podzimnímu půlmaratonu v Holandsku,” dodala čerstvá mistryně, která již má na svém kontě 7. místo z letošního ME v běhu do vrchu v rakouském Klagenfurtu.


Derby tentokrát pro domácí Kopřivnici

foto7.gif (17188 bytes)

Práce kopřivnické obrany v sobotním derby s Vlčovicemi byla vcelku spolehlivá.
Foto: David Macháček

FC Kopřivnice - FC Vlčovice-Mniší 2:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Zapomenout na předchozí debakl s Valachy a soustředit se na prestižní duel se sousedními Vlčovicemi museli fotbalisté FC Kopřivnice v sobotu 21. srpna, kdy se poprvé v nové sezoně představili domácímu publiku. To sice v příjemně teplém podvečeru nevidělo nic extra, nicméně tři body zůstaly doma.

Na hře domácích byla znát absence klíčových hráčů. Navrch nad rovněž ne kompletními Vlčovicemi přece jen měli, nedokázali však z tohoto faktu první půlhodinu nikterak profitovat. Ohrožení soupeřovy brány ztroskotávalo jak na nepřesnostech zálohy, tak především na slabém útoku a nelze bohužel hovořit o jediné závažnější akci. To ovšem platilo i pro druhou, pasivnější stranu, kde jediným světlým momentem byla zmařená příležitost Kuběny. Největší vzrušení v hledišti tak v první půlhodině vyvolalo vyloučení vlčovického Dorňáka ve 26. minutě. O šest minut později však přece jen domácí zajásali, když nádhernou individuální akci zakončil Paciorek neomylnou křižnou střelou do Koňaříkovy sítě. Následující pokus Boruczinského vlčovický gólman kryl a na druhé straně nadějně postavený Kudělka trefil jen Rypara. V závěru poločasu ještě hosté zkoušeli štěstí ze skrumáže po rohovém kopu, skóre však neměnili stejně jako v nastaveném čase ve vyložené šanci Machciník.

Ve druhé půli měli oba gólmani podstatně více práce. Hned v úvodu se blýskli dvěmi šancemi hosté, do černého však netrefili, stejně jako v 60. minutě Boruczinski či v 67. Machciník. Vyrovnání nepřinesla ani střela Kahánka, která v 71. lízala pravou tyč Slezákovy svatyně, následující jedinečnou šanci Kudělky pak kopřivnický gólman zlikvidoval. Mezitím se hosté ocitli na hřišti jen v devíti, neboť trávník opustil za faul na pronikajícího Dražkoviče Jalůvka a navíc je vzápětí zmrazil Machciník, jenž po breaku lobem z 25 metrů vyzrál na vlčovického brankáře podruhé. Hosté pak hráli hop nebo trop, Slezák však potvrdil formu a ani jeho spoluhráči nabídnuté breaky až nepochopitelně nevyužili, takže skóre 2:0 již zůstalo.

Sestava Kopřivnice: Slezák - Petráš, Pítr (86. Daňhel), Paciorek, Rypar - Kubiš, Boruczinski (95. Šmelko), Dražkovič, Maslák - Ferst (46. Šenkeřík), Machciník. Sestava Vlčovic: Koňařík - Kabát, M. Strnka, Kahánek, D. Strnka, Rek, Kudělka, Jalůvka, Dorňák, Kuběna (Juřena), Kvita (63. Harabiš). Branky: 32. Paciorek, 82. Machciník.


Dorost si napravil reputaci

FC Kopřivnice - Spartak Lubina 7:0 (3:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Náladu po dvou porážkách si ve třetím kole mistrovské soutěže spravili dorostenci kopřivnického fotbalového klubu, když v sobotu 21. srpna porazili na domácí trávě soupeře z Lubiny. V konečně kompletní soustavě a po zlepšeném výkonu nedali slabému soupeři vcelku žádnou šanci a po zásluze si v okresním přeboru připsali první tři body.

Sestava: Polomský - Růža, Bezděk, Bartoš, Tomek (75. Horák) - J. Kubiš (70. Kalich), Brunclík, Hykel (46. Navrátil), Plaček - Macek, Pavlica (71. Chuchma). Branky: Macek 3, Navrátil, Brunclík, Chuchma, Pavlica.


Vodohospodáři v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (jk) - Okolo 400 zástupců ze 13 vodohospodářských firem z celého území republiky se koncem týdne sjede do Kopřivnice, aby na místních sportovištích absolvovalo v pořadí již XXIV. vodohospodářské hry. Akci, která v loňském roce proběhla v Pelhřimově, bude naše město hostit vůbec poprvé. “Uvažovali jsme o různých místech, nakonec vyhrála Kopřivnice a myslím, že jsme zvolili dobře,” uvedl tiskový mluvčí Povodí Odry Petr Kudela, které letošní hry pořádá.

Na programu jsou od 27. do 29. srpna soutěže v malé kopané, stolním tenise, odbíjené, tenisu a přespolním běhu.


Dopisy našich čtenářů

V minulých Kopřivnických novinách ze dne 19. 8. a o pár dní dříve v regionu (27. 7. 99) se objevují výpady p. Bonka vůči p. Fleischmannovi.

V Kopřivnici žije pouze jedna osoba toho jména, tedy já. Protože mě jako bývalého hráče a trenéra ledního hokeje v Kopřivnici zná poměrně hodně lidí, jsem po těchto článcích neustále oslovován, vysvětluji a dokonce to došlo tak daleko, že mě i někteří známí přestávají zdravit (doposud si hodně lidí myslelo, že funkci prezidenta HC jsem vykonával já). Totiž nikdy v jakýchkoliv článcích nebylo uvedeno, že se jedná o p. Fleischmanna mladšího, mého syna, který žije mimo Kopřivnici.

Nechci v následujících větách svého syna nijak obhajovat, či cokoliv vysvětlovat. O jeho práci v HC jsem se moc nezajímal, je dospělý a má svůj rozum.

Tímto jsem uvedl věci na pravou míru. Když už jsem si vzal slovo, přece jenom bych se chtěl vyjádřit k jedné z pasáží tohoto článku. Upozorňuji, že následující postřehy jsou pouze a jenom mým názorem.

V prvé řadě, vedení HC ústy p. Bonka uvádí, že je důležité pro klub obnovení dobré pověsti hokeje. Domnívám se, že právě tyto články dobrou pověst hokeje poškozují. Do doby, než se začaly vytahovat na veřejnost vyloženě vnitřní problémy klubu, nikdo o špatné pověsti ani nepřemýšlel.

V Kopřivnici existují kluby s dlouholetou tradicí, jako je např. házená, fotbal či volejbal. Nevzpomínám si ale, že by tyto problémy inter. charakteru (které zajisté mají) ventilovaly přes média. Zřejmě v jejich vedení sedí lidé oplývající větší inteligencí. Úsměv u mě vyvolal výrok p. Bonka: “Vychovali jsme nejednoho hráče pro špičkový hokej”. Ptám se, koho vychoval p. Bonk? V HC pracuje krátce, nikdy hokej nehrál ani netrénoval a ti “špičkoví hráči” prošli rukama mých bývalých spoluhráčů (troufám si říct, že někteří i mýma), kteří působili či ještě působí jako trenéři.

Když už jsem u svých bývalých spoluhráčů, rád bych připomněl, především starším fandům, dobu nejslavnější éry kopřivnického hokeje, tedy 70. léta. V jiných městech mají k těmto hráčům kluby větší úctu, projevem, který je alespoň možnost volného vstupu na utkání. V Kopřivnici jich zbylo jen ’torzo’, permanentka pro ně by určitě nezapříčinila finanční kolaps HC. Místo toho, jak už se stalo, bývají odmítnuti (nehovořím o sobě) se slovy ’mě nezajímá, že jsi tady hrál kdysi hokej’ (p. Bonk)! Neplatí to ale pro různé známé činovníky HC. I tímto si hokej vytváří svou pověst. Jakou, to nechám na vás, čtenářích.

Na závěr vzkaz pro vedení HC. Věnujte se na stránkách novin více sportovní tematice, jak to dělají již výše zmíněné kluby. Určitě by čtenáře více zajímalo, co dělají družstva v letní sezoně, jak trénuje áčko, jaké jsou posily apod.

Pokud bude na můj článek ze strany HC jakákoliv reakce, nehodlám nadále polemizovat. Toto je mé první i poslední vystoupení, a to především z důvodů, které jsem uvedl v úvodu.

Jaroslav Fleischmann st.


’Vše je trochu jinak,’ tvrdí bývalý prezident Fleischmann

K o p ř i v n i c e (jk) - Poněkud ožehavé téma načal minulý týden ve svém článku, týkajícím se kopřivnického hokeje, pan Stanislav Hlas. Závažná obvinění zde totiž vznáší současný sportovní ředitel klubu Jaroslav Bonk vůči bývalému prezidentu klubu Jaroslavu Fleischmannovi mladšímu.

Ten nikterak nekompromisně o uvedení náležitostí na pravou míru neusiluje. “Ten, kdo mě zná, ví že bych ničeho podobného nebyl schopen a nemám tedy potřebu se obhajovat veřejně,” reagoval na negativní zmínku o své osobě Fleischmann, nakonec však přece jen obvinění komentoval.

“Všechno je trochu jinak,” říká Fleischmann. “Není pravda, že jsem do výboru klubu nebyl znovu zvolen. Odešel jsem na vlastní žádost,” tvrdí a dodává, že důvodem byly neshody s Jaroslavem Bonkem. “Co se týče přestupu hráčů do Vítkovic, čímž údajně klub utrpěl finanční ztrátu, je nutné říci, že zmínění hráči ve vítkovickém klubu hostovali pět let, tudíž si je v podstatě sám klub vychoval a Kopřivnice tak ztratila nárok na odstupné,” tvrdí Fleischmann.

Pobyt žákovského družstva na Horní Bečvě je další záležitostí, kterou Jaroslav Bonk zmiňuje. “Peníze vybrané od dětí na tábor na Horní Bečvě byly po dohodě s druhou stranou použity na existenčně důležité záležitosti klubu s tím, že částka bude postupně splacena. Pokud vím, dnes je uhrazena více než polovina částky,” zakončil Fleischmann, který nyní působí jako trenér mládeže v Novém Jičíně.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31