Kultura

V rámci divadelního předplatného bude i zájezd na operu

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem šest divadelních představení nabídne svým divákům letošní divadelní předplatné Kulturního domu v Kopřivnici.

Již tradičně staví dramaturg Jiří Cachnín předplatné na klasických kouscích. Příjemným osvěžením je letos volba souborů, mezi nimiž je například i Divadlo Husa na provázku či opera brněnského Národního divadla.

září

Hello Dolly! - Michael Stewart - Jerry Herman

Prvním předplatitelským představením letošní sezony bude tento notoricky známý muzikál končící třemi svatbami. Slovácké divadlo předvede titul, známý z filmového zpracování s Barbarou Streisandovou v komornější verzi. Režie Igor Stránský, na choreografii se podílel Radek Baláš (Pudr a mejkap, Vlasy)

říjen

Kouzelná flétna - W. A. Mozart

ND Brno (Janáčkovo divadlo)

Poslední skladatelovo scénické dílo je vedle Únosu ze Serailu jediným dílem skladatele komponovaným v rodné němčině, byla totiž určena lidovému publiku na vídeňském předměstí. Postava Královny noci, která je proslulá především díky virtuózní a efektní árii, patří k interpretačně nejvytouženějším rolím koloraturních sopranistek všech dob. Režisérem představení je Jan Kačer.

Kouzelná flétna bude odehrána v brněnském Národním divadle a z Kopřivnice na ni bude vypraven zájezd. Předplatitelé budou hradit pouze dopravu. Přestože předpokládaný termín zájezdu je v pátek 1. října 1999, je nutné si jízdenku zakoupit nejpozději do 13. září.

listopad

Benátská vdovička - Carlo Goldoni

Pražská divadelní agentura

Sen karnevalové noci o třech dějstvích. Komedie o čtyřech nápadnících a chytré vdově napsaná autorem jako sladká vzpomínka na milovanou ženu. V rámci tohoto představení v Kopřivnici vystoupí řada známých pražských umělců. Budou mezi nimi Milena Steinmasslová, Adéla Gondíková, Jan Čenský, Eduard Čekan, Ladislav Trojan a další. Režie představení byla svěřena Milanu Schejbalovi.

leden

Kde kukačka hnízdo má... - Dale Wasserman

Slezské divadlo Opava

Světově úspěšný jevištní přepis slavného románu amerického spisovatele Kena Keseye. Jeho filmové ztvárnění Milošem Formanem získalo několik Oscarů. Jde o velký, dramatický souboj mezi rváčem a výtržníkem, který se před hrozbou vězení uchýlí raději do psychiatrické léčebny, a vrchní sestrou tohoto ústavu, která bezohledně, s ledovým srdcem ovládá životy a duše pacientů. Režie: František Laurin

únor

Svatba - Bertolt Brecht

Divadlo Husa na provázku

Druhé zpracování jedné z nejúspěšnějších inscenací Divadla Husa na provázku. Dramatický text se opírá o klaunsko-kabaretní dialogy rozvíjející často absurdní nápady, které jsou protkávány i cirkusovými výstupy. Brecht se nesoustředil pouze na komično, nýbrž svůj příběh pojal jako metaforu o hodnotách, na nichž staví rodina. Na hodnotách, které jsou však pomíjející, podléhají zkáze. V představení účinkují: G. Ježková, M. Dadák, D. Kaplanová, J. Pecha, P. Oslzlý, M. Bumbálek, P. Zatloukal, V. Svoboda, I. Hloužková, V. Hauser, na bicí hraje: J. Zrzavý. Režie: Peter Scherhaufer

březen

Divá Bára

Moravské divadlo Olomouc

Čítankový příběh opomíjené venkovské dívky Báry přináší problém, který sužuje lidstvo od věků. Jak se postavit tomu, kdo se vymyká, vyčnívá z davu, kdo je jiný a nesouzní s obecně přijímanou normou? Východočeská vesnice se ve svém proklínání Báry v ničem neliší od primitivních domorodých vesnic, ale ani od mediálních štvanic současnosti.

V režii slovenského režiséra Matuše Ol´hy patřilo toto představení, vycházející z textu Boženy Němcové, mezi nejlepší počiny Moravského divadla v uplynulé sezoně.


Španělský orchestr ukázal, že dechovka není jen to, nač jsme v Čechách zvyklí

foto5.gif (22361 bytes)

Tanečnice Elena Lerma svým tancem zpestřuje vystoupení španělského dechového orchestru, který byl v Kopřivnici na reciproční návštěvě.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Bouřlivý aplaus si minulou sobotu svým vystoupením vysloužil dechový orchestr Střediska hudby a umění svaté Cecílie ze španělského městečka Foios poblíž historické Valencie.

Orchestr koncertoval v parku bývalého závodního klubu v rámci reciproční návštěvy kopřivnického městského orchestru.

Během jeden a půl hodiny trvajícího koncertu se Španělům podařilo několik stovek posluchačů nejen přesvědčit o svých nesporných interpretačních kvalitách, ale také strhnout publikum ke spontánním projevům nadšení, které v našich zeměpisných šířkách akce tohoto druhu většinou nedoprovázejí.

“Hráli výborně. Je to úplně jiná muzika, než na co jsem zvyklí, ale to je dobře. Když jsme byli ve Valencii my, hráli jsme taky jenom českou hudbu a oni u nás zase předvedli svoji hudbu, která stojí na zcela odlišných základech,” pěl chválu na své španělské kolegy šéf kopřivnické dechovky Alois Hrnčárek.

Kromě hudby přivezli Španělé do Čech také další pro našince exotické zajímavosti. Například jedním ze sedmapadesáti členů dechového orchestru byl také hráč na violoncello. Co ale svým potleskem publikum kvitovalo nejvíce, byla přítomnost Elena Lerma, tanečnice, která typickým španělským tancem doprovodila dvě ze skladeb.

Orchestr Střediska hudby a umění svaté Cecílie má již velmi slušnou tradici, neboť byl založen v roce 1921. Jeho současným dirigentem je jinak sólista a člen filharmonie města Valencie. Kromě toho, že řídí dechový orchestr, vyučuje i řadu žáků v hudební škole. Středisko hudby a umění svaté Cecílie není však jen orchestr. Kromě něj je tvořeno hudební školou s více než stovkou žáků, smyčcovým orchestrem žáků hudební školy, dětským pěveckým souborem a smíšeným pěveckým sborem.


Diváky amatérského představení Ženitby nevyhnal ani déšť

Š t r a m b e r k (hod) - Divadelní spolek Kotouč Štramberk předvedl v sobotu 21. srpna v amfiteátru Pod věží ve Štramberku divadelní hru Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba v překladu Suchařípy.

Domácí soubor hrál představení, ve kterém šlo o námluvy. Roli dohazovačky skvěle zahrála Dagmar Szabová a roli dohazovače Josef Hrček. I další herci se nedali zahanbit.

Soubor hrál před zaplněným hledištěm přírodního amfiteátru, i když počasí večer už bylo celkem chladné. Začátek představení doprovázelo krásné počasí, které se během hry neustále měnilo, chvíli svítil měsíc, chvíli pršelo. Herci na to během představení reagovali vtipnými replikami, které vkládali do svých monologů. Nikdo z přítomných diváků se deštěm nedal odradit a neodešel. Nejen po skončení hry, sklízeli herci velký aplaus.


Předvečer pouti bude patřit hudbě, tanci a divadlu

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv kulturní nabídka v době konání kopřivnické pouti nebude ani zdaleka tak široká a rozmanitá jako vloni, kdy právě v tuto dobu vrcholily oslavy padesátiletého výročí povýšení na město. I letos je připraveno několik akcí.

Tradičním bodem na letním programu kulturního domu je pouťová diskotéka. Příznivci tohoto druhu zábavy se tak sejdou, již dva dny před konáním pouti, v pátek sedmadvacátého srpna večer, na prostranství před kulturním domem.

Samotný kulturní program se odehraje sice zhruba ve stejných místech, ale o den později v předvečer Bartolomějské pouti.

Program bartolomějského večera začne o půl sedmé večer a dal by se zhruba rozdělit do tří částí. Nejprve přijdou na řadu hudební produkce, postupně se posluchačům představí Combo strýca Ahmeda, kapela AD Lauros a první část programu zakončí produkce České nezávislé společnosti.

Krátce po půl desáté by měl na řadu přijít taneční blok, v němž tři místní taneční skupiny předvedou po dvou vystoupeních.

Taneční skupina Zdeňky Havlové by měla vystoupit s tanci ’O vojně’ a s Polkou z Prodané nevěsty, která byla jednou z prvních, kterou soubor nastudoval.

Kopřivnický Step klub má na programu vystoupení nazvané ’Dvě žlutá kuřátka’ a ’Happy boy’. Taneční blok uzavře Clan s choreografiemi ’Aspoň chvilku’ a ’E-MXC.

Ihned po skončení tanečních produkcí by se svým představením mělo navázat kejklířské divadlo Continuo, které příznivci netradičních forem divadla mohou znát například z jeho bohužel nepodařeného vystoupení na Kopřivě.

Celý večer zakončí opět vystoupení hudební skupiny Combo strýca Ahmeda nebo Česká nezávislá společnost.

V neděli dopoledne pak bude návštěvníkům pouti hrát Javořinka v rámci svého promenádního koncertu naplánovaného na dobu mezi devátou a desátou hodinu dopolední.


Filmový klub přinese víc filmů a je levnější

K o p ř i v n i c e (dam) - Nesrovnatelně lepší podmínky než v loňském roce přináší zájemcům o členství Filmový klub Kopřivnice.

Nejen, že se zdvojnásobí počet promítání filmů alternující běžnou komerční nabídku, ale narozdíl od původního předpokladu bude pro členy klubu návštěva těchto představení ještě výhodnější než vloni. Průkaz, který bylo možné vloni pořídit za čtyřicet korun, je letos sice o deset korun dražší, ale jeho platnost je delší a navíc desetikorunovou slevu z ceny vstupenky, kterou na něj lze uplatnit, si členové budou moci vybrat u dvojnásobného počtu představení.

Kromě vyššího počtu klubových představení, se filmoví ’fainšmekři’ mohou stejně jako vloni těšit i na deset snímků z Projektu 100.

Promítacím dnem Filmového klubu bude vždy první a třetí úterý v měsíci, prodej průkazů byl zahájen již před týdnem a probíhá v pokladně kina ve vestibulu kulturního domu. Zahajovací představení klubu se uskuteční sedmého září a na plátně se objeví hned dva snímky. Sladké hry minulého léta z roku 1969 a Sběrné suroviny natočené ještě o čtyři roky dříve. Režisérem obou snímků je slovenský režisér Juraj Jakubisko. Dále bude filmový klub v prvním půlroce promítat filmy Mrtvý muž, Život Briana, Chuť třešní, Nostalgie, Život - stavba povolena a umělecký dokument Koyaanisqatsi.


Hrad ožil přehlídkou čtrnácti šermířských skupin

foto1.gif (45565 bytes)

Dvojice členů skupiny historického šermu Rytíři a lapkové z Vítku přihlížejí zahájení šermířského festivalu na Hukvaldech.
Foto: David Macháček

H u k v a l d y (dam) - Minulý víkend patřily prostory hradu Hukvaldy všem příznivcům romantiky středověku. Hradní nádvoří se totiž stalo dějištěm nultého ročníku festivalu šermířských skupin.

Celkem se divákům představilo čtrnáct skupin historického šermu, což představuje ucelený průřez moravskou scénou tohoto žánru. Organizátorem akce nebyl Fond Janáčkovy Hukvaldy, který zajišťuje letošní kulturní kalendář na hradě, ale kopřivnická firma Pronas.

První akcí, kterou Pronas na hradě uspořádal, byl závěr festivalu Janáčkovy Hukvaldy, respektive módní přehlídka a rout, který jej ukončil. Následovaly dvoudenní Hukvaldské hradní slavnosti, kde bylo možné zhlédnout mimo jiné přehlídku modelů výtvarnic inspirovaných patnáctým stoletím. Šermířský festival byl třetí akcí, kterou kopřivnická firma v hradních zdech uspořádala. Není však poslední. Na září se již nyní připravují Hukvaldské hradní hodokvasy a v příštím roce by měl tradiční program obohatit loutkářský festival. “Chtěl bych, aby stejně jako je Helfštýn hradem kovářů, staly se Hukvaldy baštou řezbářů,” řekl pořadatel šermířského festivalu Eduard Indruch, kterého prý pořádání podobných akcí vždycky lákalo.

 

 

 

 


Dr(o)bečky z knihovny

Tak jsme zase stěhovali knihovnu

"A kterou zase, dyť voni stěhujou snad každej rok!"

"Inu jo, stěhujou, už čtvrtej rok za sebou. Holt, co by člověk pro čtenáře neudělal!"

Asi v tomto duchu by si býval mohl Jaroslav Hašek zažertovat v letošním horkém létě, které skutečně v knihovně probíhalo ve znamení stěhování - či přesněji vybudování a postavení staronové půjčovny. Po dvou letech existence dětské pobočky, umístěné v klubu Kamarád na sídlišti Sever, došlo k rozšíření této miniknihovny a přes léto vznikla na stejném místě, ve stejné budově i na stejném patře útulná knihovna pro čtenáře snad všech věkových kategorií i zájmů. Knižní fond zde tvoří převážně knihy z bývalé Závodní knihovny. Není jich málo - přibližně 13 tisíc svazků. Postupně budou samozřejmě přibývat i knihy ze současné produkce. Celou pobočku tedy nyní tvoří dětské oddělení a oddělení pro dospělé čtenáře nabízející naučnou literaturu i knihy pro volný čas a oddech.

Půjčovní dny i doba zatím zůstávají nezměněny, takže na první čtenáře se budeme těšit už 2. září (ve čtvrtek odpoledne) a pak už pravidelně v pondělí a ve čtvrtek v době od 13 do 17 hodin.

P.S.: Na závěr dík všem, kteří pomohli: kluci civilkáři z klubu Kamarád, dětem, které mi mocímermo chodily pomáhat, Markétě, která obětovala část svých posledních prázdnin a vůbec všem, kteří mi to poslední /doufám!/ stěhování pomohli vydržet.

Ludmila KARLÍKOVÁ


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:31